Până acum, cramele autohtone au produs doar vinuri roze proaspete, din soiuri locale și din afară. „Castel Mimi” este primul producător din R. Moldova care a ocupat un nou nivel de calitate pe acest segment, producând rosé maturat în butoaie de stejar. Important e ca acest vin să fie produs exclusiv din soiul autohton Feteasca Neagră. Deci, o nouă pagină în istoria vinificației naționale este asociată cu un soi străvechi de struguri.
De unde vine?
În vinificația mondială se produc, preferabil, vinuri roze ușoare, de vară, cu aciditate răcoritoare. Unii vinificatori, însă, încalcă această tradiție (nouă, deocamdată) din dorința de a crea vinuri roze mai structurate, mai concentrate, mai complexe, folosind în procesul tehnologic butoaie de stejar. Inițiativa aparține celebrului rebel din lumea vinului, Sacha Lichine, care, în 2006, a achiziționat Château d’Esclans din Provence, creând marele rosé „Renaissance rosé”.
Vinul său „Garrus” a stat la baza conceptului marelui rosé. Este produs din struguri Grenache (din viță de vie de aproape 100 de ani), Vermentino și Syrah. Fermentarea a avut loc în butoaie noi și, din anul II, de 600 de litri de stejar francez, urmând maturarea timp de 10 luni pe drojdie fină cu batonnage. Acest vin Château d’Esclans este considerat cel mai bun, fiind un vin emblematic.
Sacha Lichine a introdus în Provence tehnologii noi, inovatoare, care au revoluționat stilurile rosé din regiune. Acest fapt a contribuit la crearea unui alt vin faimos – „Whispering Angel” (Grenache, Cinsault, Vermentino, Syrah și Tibourin), care a fost maturat în butoaie de stejar pe drojdie subțire, folosind metoda „batonnage”. Acest vin a devenit un reper pentru rosé din Provence.
Unul dintre cei mai faimoși viticultori ai lumii, Gerard Bertrand, cel mai mare producător de rosé din Languedoc, la fel este un amator de rosé învechit de stejar. Unul dintre aceste vinuri este Château La Sauvageonne La Villa (din 2017 – din podgorii biodinamice) din soiurile Grenache, Mourvedre, Vermentino și Viognier. Acesta a început fermentația în oțel, finalizând-o în butoaie noi de stejar francez, unde a fost maturat timp de șase luni. Există și gusturi interesante de rosé maturat, dar tot produs în Franța. Asemenea vinuri sunt totuși puține, sunt o raritate. Iar „The Governor First Lady Rosé” a devenit unul dintre acestea.
Rezultatele experimentului
În căutarea stilului rosé pentru vinurile Premium „The Governor”, directorul general al Castel Mimi, Adrian Trofim, s-a inspirat din vinificaţia franceză. După ce a auzit de vinul „Whispering Angel”, produs de Sacha Lichine împreună cu unul dintre cei mai buni enologi din lume, Patrick Leon, a citit despre el, s-a interesat şi a decis să producă propriul rosé remarcabil.
Demult am vrut să experimentez cu un rose în baricuri”, explică Adrian Trofim. „Prima tentativă a fost cu strugurii anului 2019, fiind ales un cupaj de soiuri incluse în vinul „Rosé de Bulboaca” – Cabernet Sauvignon și Pinot Noir. Îl considerăm bun pentru maturarea în butoi. Am turnat vinul într-un baric de 225 litri din stejar francez, unde a fost maturat trei-patru luni. Rezultatul nu mi-a plăcut – era prea mult stejar. Apoi, am turnat în același butoi același vin. Maturarea a durat șase luni. Îl gustam deseori, dar nu era ceea ce îmi doream – nu avea echilibru, era greoi. Deci, două tentative au eșuat, am pierdut două butoaie cu vin. Ulterior, în 2020, am selectat mustul din câteva soiuri roșii. Fermentația a avut loc în butoaie din inox, cu controlul temperaturii. Apoi am analizat aroma. Printre soiurile utilizate era și Feteasca Neagră, cu care nu am lucrat la rosé și nu știam cum se va comporta în vinul roz. Da, Feteasca Neagră mi-a plăcut mult. Am decis să-l turnăm în butoi. Dar nu în baric, ci în butoaie noi „Radoux” de 500 de litri, fără prăjire. Am ținut vinul în ele timp de 12 luni. Până atunci nu folosisem butoaie de 500 de litri. Așa am obținut un vin foarte elegant”.
Strugurii Feteasca Neagră sunt cultivați în zona centrală a Moldovei, lângă satul Speia, unde s-a creat un terroir unic datorită apropierii de Nistru. Din recolta de Feteasca Neagră din aceeași zonă se produce și vinul din seria „The Governor”. Doar că pentru rosé strugurii au fost culeşi mai devreme, astfel încât concentraţia de alcool să nu fie prea mare – 12,5%.
Pentru seria „The Governor”, creată în memoria fondatorului Castel Mimi, ultimul guvernator al Basarabiei, Constantin Mimi, trebuia să producem un vin rosé care să corespundă produselor deja incluse în această linie. Vinul trebuia să fie nobil, elegant, feminin. Aceste calități ale noului rosé se asociază cu felul de a fi al soției lui Constantin Mimi, Gulzade, care provenea dintr-o cunoscută familie armeană de negustori, stabilită la Chișinău în secolul al XVIII-lea. Ea şi-a susținut soțul în toate eforturile sale. Prin urmare, vinul a fost denumit „First Lady” („Prima Doamnă”). Eticheta o și înfățișează pe Gulzade cu un buchet de liliac în mâini, pentru că Constantin Mimi, în semn de dragoste pentru soția sa, i-a plantat sute de tufe de liliac în jurul castelului.
Ce avem în pahar?
„The Governor First Lady Rosé, 2020” este îmbuteliat într-o sticlă verde, nu „albă”, ceea ce este corect pentru un astfel de vin. Nu ar trebui vândut într-o singură vară, pentru că. din cauza maturării, durata acestuia de viață este mult mai mare decât cea a confraţilor săi mai mici din segmentul rosé. Prin urmare, vinul trebuie protejat de lumina soarelui și de lumina strălucitoare a lămpilor din magazine. Vinul are şi un dop corespunzător – DIAM 10.

Vinul are o culoare neobișnuită de carmin blând, cu luciu. Primul nas (până la rotirea paharului) este deja promițător – trandafir uscat, ierburi uscate și note dulci de lemn nobil de stejar nou. Pe pereții paharului rămân picioare groase.
În buchet se deschid arome de dulceață din petale de trandafir, de zmeură uscată, dulceață de căpșune, caise uscate, smochine, nuanțe de cuișoare, nucșoară și cardamom, caramel și o nuanță ușoară de migdale. Peste vreo 30 de minute dulceața dispare și vinul devine sobru. Apare sâmburele de caise, boabe de vanilie, violetă, iasomie, măr roșu, coacăză roșie și pepene galben. Buchetul este armonios, frumos, elegant, conferă o impresie magică.
Vinul are o textură fină, o aciditate bună și răcoritoare, un gust expresiv, plin, cu note de arpaș, nucșoară, vanilie și cardamom. În postgustul lung se simt caise uscate. Vinul este unul dens, dar nu greoi. Buchetul său bogat este în armonie totală cu corpul. Stejarul se simte atât de bine în vin, de parcă ar fi fost făcuți unul pentru celălalt.
E un vin impresionant. Îi doresc un viitor măreț pentru gloria vinificației moldovenești. Acum, în Moldova, sunt produse și vinuri rosé de acest nivel. Prima lansare pe piață a fost cu un tiraj de 3563 de sticle.
Cu ce poate fi combinat?
„First Lady Rosé” are o aromă atât de specială, încât, sincer, e păcat să-l copleșești cu mirosuri de mâncare. Pentru acest vin ai nevoie de ceva neobișnuit – o bucătărie de autor rafinată, originală. Totodată, „First Lady Rosé” poate fi combinat atât cu preparate din pește, cât și cu carne fină.
Acest vin poate decora lista de vinuri a unui restaurant de clasă.
Unde poate fi cumpărat?
Solicitați „First Lady Rosé” la punctele de vânzare „The Governor” – Vinurile Moldovei Ideal Wines, wine.md, cavavin.md, vincuvin.shop, Embargo Wine, La Nobiltà Del Gusto, Plincuvin Wine Boutique, Carpe Diem.
Și, desigur, „First Lady Rosé” vă așteaptă la Castel Mimi.
Prețul?
Cu amănuntul – 350 de lei.
Articole similare:
Soiul de struguri Feteasca Neagră în Moldova
Vinul ca Simbol – Sfăditele, 2018 de la Castel Mimi
Șapte soiuri într-un singur vin – „Isterie, 2018” de la „Castel Mimi”
Frați, 2018 de la Castel Mimi – un vin – dedicație
Mâini în Șold, 2018 de Castel Mimi: o astfel de Rara Neagră nu ați mai văzut
SANZIENELE, 2020 sau CUCOANELE, 2020 de la Castel Mimi? Ambele, vă rog!