Prin podgoriile companiei Fautor de lângă satul Romanovca din raionul Leova trece o parte a zidului superior al Valului Traian – un monument arheologic antic, care poartă numele împăratului roman Traian (a domnit în anii 98-117). Potrivit legendei, Valul lui Traian despărțea Imperiul Roman de teritoriul barbarilor, care erau numiți barbaro (sună la fel în latină, italiană și engleză). Deoarece acești oameni nu au fost cuceriți de soldații romani, locuitorii din afara Valului erau numiți și sălbatici nobili. Acum în spatele Valului lui Traian crește viță de vie. Din acești struguri s-a născut un vin cu caracter bărbătos, care se numește Barbaro.
Este pe piață de peste un an. Și se vinde destul de bine. Dar Barbaro este interesant nu numai pentru buchetul său aromat și gustul bogat. Consumatorii vor să afle mai multe despre el – care este istoria sa, cum a fost produs, cum au ales „ținuta” pentru ca el să iasă in lume.
În memoria nobililor sălbatici
Proprietarii podgoriei deseori erau prinși de gândul la ceea ce s-a întâmplat aici în antichitate. Cum erau acei oameni? Dacă erau numiți sălbatici nobili, atunci erau respectați pentru puterea, curajul și noblețea celor necuceriți?
Deoarece în această plantație cresc patru soiuri viguroase de struguri precum Cabernet Sauvignon, Tempranillo, Syrah și Saperavi, am decis că ar fi potrivit să facem din ele un vin cu un puternic caracter bărbătos și să-l numim Barbaro în memoria acelor oameni care locuiau în spatele Valului lui Traian – povesteste Directorul de marketing Ruxanda Lipcan. – În opinia noastră, pentru a realiza ideea se potriveau anume vinurile din recolta 2019, nu 2018. Ne-am dorit să aibă atât tăria vinului învechit, cât și proaspețime în arome și gust. Și din toate loturile am ales cele mai consistente loturi de vinuri. Când a fost făcut cupajul la începutul anului 2022, unul dintre membrii echipei noastre s-a îndoit: „Nu suntem prea zeloși și vinul se va dovedi prea greu și taninic?”. Vinificatorul-șef a spus că timpul își va face treaba, si se va catifela. Și a avut dreptate.”
Secretele vinificatorului
Loturile de vin incluse în cupaj au fost cele mai bune și au fost obținute în condițiile micro-vinificației, dar pe atunci nu știam încă spre ce vin vor fi direcționate. Când a apărut ideea despre Barbaro, am început să alegem loturile după culoare, aroma și gust. Și alegerea a fost bună.
Toate soiurile au fost prelucrate separat. Ciorchinii au fost separatți. Dar zdrobitorul a fost îndepărtat, astfel încât boabele să fie aproape întregi, cu o strivire doar parțială a coajei. Acest lucru se face pentru a crește perioada de fermentație și a obține mai mult de la boabe. Fermentarea a fost efectuată sub controlul temperaturii. Ca și în cazul tuturor vinurilor roșii Fautor, a fost petrecut ă fermentația malolactică.
Toate vinurile au fost maturate în barrique din stejar, – spune Directorul de Producție Tatiana Croitoru. – Doar Saperavi și o parte din Cabernet Sauvignon au fost in stejar american. Restul – în francez. Stejar nou. Durata medie de maturare a fost de 12 luni. Dar, de exemplu, Cabernet Sauvignon îi place un contact mai lung. Văd că nu-l deranjează să mai stea în butoi încă două-trei luni, așa că îl las acolo. Iar pentru Syrah, nu e nevoie de atât de mult timp. Maturarea mai depinde de gradul de prăjire al butoiului. În acest caz, este important ca aromele varietale ale strugurilor să nu fie acoperite de aromele butoiului. În plus, Syrah și Tempranillo iubesc foarte mult oxigenul, așa că facem decantare și folosim micro-oxigenarea. Saperavi este o varietate nouă pentru noi. Dar am observat deja că se comportă altfel decât Syrah și Tempranillo. Cu toate acestea, este o clar deja că și acest soi va dori micro-oxigenare.. Prin urmare, vinul necesită cu siguranță saturație cu oxigen înainte de a-l bea. În general, vinificatorul are întotdeauna de ales în ceea ce privește modul de lucru cu fiecare soi.”
Cupajul este alcatuit din Syrah – 30%, Tempranillo – 27%, Cabernet Sauvignon – 25% și Saperavi – 18%. În total, 13,5 mii de sticle au fost îmbuteliate într-un singur lot. Următorul vin va fi din recolta anului 2020.
50 nuanțe de albastru
Cred că toți cei care l-au văzut pe Barbaro în designul final au zăbovit involuntar asupra lui. Se pare că cineva a înmuiat o pensulă în vopsea de email albă și a scris rapid aceste litere, suprapunând parțial numele imprimat cu linii albastre.
Mi-am dorit foarte mult să am un vin cu etichetă albastră”, continuă Ruxanda Lipcan. Selectasem demult această nuanță de albastru. Au fost o mulțime de opțiuni, precum și ortografia denumirii. Ideea unei ortografii duble a lui Barbaro, imprimată tot cu litere umbrite în albastru de altă nuanță, a apărut deja la tipografie, când pregăteam materialele pentru tipărire. Ne place cum arată vinul. Vom încerca să menținem stabilitatea calității sale, pentru că este foarte popular atât în Moldova, cât și în străinătate, inclusiv la expoziții și concursuri.”
Mărturisire
Barbaro și-a făcut debutul la expoziția Prowein 2022 de la Düsseldorf, unde a atras atenția specialiștilor. Apoi a început să fie trimis la diferite concursuri. Primul a fost concursul Galicja Vitis 2022 din Polonia, unde acest vin a fost trimis proaspăt îmbuteliat. Și care a fost surpriza producătorului când compania a aflat că Barbaro a primit 94 de puncte – cele mai multe din competiție. A fost distins cu Marea Medalie de Aur și titlul de Campion printre vinurile roșii. Alte premii pentru acest vin au apărut ca ciupercile după ploaie:
AWC Viena 2022 – Medalie de aur
Terravino Israel 2022 – Medalie de aur
50 Great Red Wines of World 2022 (Spania) — Medalie de argint
Sommeliers Choice Awards 2022 SUA – Medalie de aur
Portugalia Wine Trophy 2022 – Medalie de aur
USA Wine Rating’ 2022 – Medalie de argint
PAR Wine Award International 2022 (Germania) – Medalie de argint
Sélections Mondiales des Vins Canada 2022 – Medalie de aur
Gilbert & Gaillard International Challenge 2022 (Franța) – Marea Medalie de Aur
Berliner Wine Trophy Summer Tasting’ 2022 – Medalie de aur
MUNDUS Vini Spring Tasting 2023 (Germania) — Marea medalie de aur
Paris Wine Cup 2023 – Medalie de aur
Sommeliers Choice Awards 2023 SUA – Medalie de aur
Decanter World Wine Awards 2023 (Marea Britanie) – Medalie de argint
Citta del Vino 2023 (Italia) – Marea medalie de Aur
Gilbert & Gaillard International Challenge 2023 (Franța) – Marea Medalie de Aur
Challenge International du Vin 2023 (Franța) – Medalie de aur
Vinarium International Wine Contest 2023 (România) — Medalie de aur
Vin la munte 2023 (România) — Medalie de argint
TOP Moldova/ Vinul.ro 2023 (România) — Marea medalie de aur

Ce avem în pahar?
Culoarea vinului este un rubin profund. Primul nas conține fructe de pădure negre coapte. Având în vedere compoziția varietală a amestecului, decid imediat să torn Barbaro într-un decantor, unde a petrecut 2 ore și 25 de minute.
Acum te poți bucura de „corul” aromelor care sună bine și curat. Și anume, maracini, vișine uscate, piper negru măcinat, boabe de coacăză neagră zdrobite, dude negre supracoapte, scorțișoară de cofetărie (în chiflă proaspătă), coajă de pom fructifer, mure, frunze de tutun uscate, pulpă de cireșe negre suculente, safian, bomboane ” Iriska”, note de brânză, sâmbure de cireșe, cireșe acoperite cu ciocolată, roșii uscate la soare, prune uscate la soare, rodie decojită, zmeură supracoaptă. Și nu sunt sigură că această listă este epuizată.
Textura foarte delicată, ca matasea naturală. Gust cu o aciditate plăcută de cireșe, note de coacăză neagră, ciocolată amară neagră, sâmburi de cireșe și coajă de rodie. Efect ușor astringent, care este mai puternic în postgust. Tot în postgust se simt note de semințe de rodie și cafea.
A doua zi vinul pare și mai suculent. Dacă nu aveți timp să așteptați până când vinul este saturat cu oxigen, atunci este mai bine să nu deschideți această sticlă. Nu veți putea aprecia frumusețea și puterea maiestuoasă a unui vin „mare” care nu suportă forfotă și grabă.
Barbaro, ca și un om care se respectă, este plin de demnitate, dar nu de aroganță. Arată-i respect și el își va arăta caracterul puternic și prietenos. Te va duce într-o captivitate afectuoasă prin puterea farmecului puternic și nu vei dori să întrerupi această comunicare incitantă până când vinul se va termina.
Cum și cu ce să-l servesti?
Temperatura optimă de servire este de 18°C, adică se racește puțin, dar nu prea mult, altfel aromele vor fi inchise si gustul aspru.
Un vin cu un caracter masculin strălucitor trebuie servit cu carne roșie bună. O friptură excelentă va fi un plus grozav pentru Barbaro. Sau vițel fraged la cuptor. Dar nu merge la grătar. Este nevoie de un vin mai simplu, fara mari complicații.
De unde-l putem cumpăra?
Barbaro este pe larg reprezentat în Moldova în vinoteci. De asemenea, este exportat în Lituania, România, Olanda, Anglia, SUA, Germania, Japonia, Portugalia, Republica Dominicană, Cehia, Italia și China.
În țările UE și nu numai, puteți comanda în magazinul online moldovawines.store
Acest vin se vinde foarte bine. Conducerea companiei le spune managerilor săi de vânzări: „Nu vă grăbiți să vindeți Barbaro ca să avem suficient acest vin până la următoarea lansare”.
Care este pretul?
In Moldova – 425 – 450 lei, in functie de magazin.
Pe site-ul moldovawines.store – 29,5 euro.