Castel Mimi a lansat o serie specială de vinuri pentru restaurante – Chef HoReCa Edition. Pentru cramele din Moldova o astfel de activitate țintită este atipică, deoarece este costisitoare. Dar ea vorbește despre atitudinea specială a producătorului față de afacerea sa. Prezentarea acestor vinuri a avut loc pe 5 martie, în castelul construit de ultimul guvernator al Basarabiei, Constantin Mimi.
De ce vinuri pentru HoReCa?
Castel Mimi, care este unul dintre cei mai mari producători din Moldova, a ales o strategie de sprijinire a companiilor locale cu care cooperează.
Dezvoltarea întreprinderilor cu activități conexe are un efect pozitiv, atât asupra afacerii noastre, cât și asupra întregii afaceri din regiune”, spune Adrian Trofim, CEO Castel Mimi. „Vom susține constant partenerii – furnizorii de materie primă și, bineînțeles, HoReCa cu tot ce putem. Vinificatorii noștri, împreună cu bucătarul restaurantului Bufnița Albă, care se află în castel, au decis să creeze o serie de vinuri exclusiv pentru colaborare cu colegii lor culinari și administratori de restaurante. Vom genera interes pentru această linie și vom recomanda degustarea acestor vinuri în restaurantele din Chișinău și nu doar.”
Alegerea ideală
Seria Chef HoReCa Edition include patru vinuri – două albe (Chardonnay și Cuvée Blanc) și două roșii (Cabernet Sauvignon și Cuvée Rouge). Aceasta alegere a fost făcută deoarece în aceasta compoziție seria este foarte ușor perceputa de personalul restaurantului și satisface cererile și nevoile oaspeților restaurantului.
Având o vastă experiență în domeniul restaurantelor, am adunat și am analizat cele mai frecvente solicitări și dorințe ale clienților noștri în materie de vin. Astfel, întreaga serie s-a dovedit a fi răspunsul nostru bine formulat și echilibrat la întrebările consumatorilor referitor la alegerea vinului pentru un platou sau altul”, a menționat Adrian Trofim.
Este important de subliniat faptul că toate vinurile din seria Chef HoReCa Edition au fost create special pentru acest proiect, și nu doar decorate cu noi etichete. Adică se pune accent pe compatibilitatea lor cu alimentele.
Apropo, despre design
Designul clasic „modest” al etichetei este remarcabil. Castel Mimi consideră că aceastăserie nu are nevoie de o etichetă prea colorată și a decis să se limiteze la imaginea castelului în sine. S-a dovedit a fi minimalist și frumos, în conformitate cu estetica Castel Mimi.
Să vorbim despre conținut. Am degustat aceste vinuri de două ori – pe cont propriu (o perioadă mai îndelungată) și la o prezentare la castel, într-o perioadă mai scurtă de timp.
Strugurii
pentru aceste vinuri sunt cultivați în zona Centrală, lângă satul Speia. Recolta a fost strânsă manual, în cutii. Soiurile albe – în trei etape, când boabele atingeau diferite grade de coacere. De asemenea, în unele cazuri, au fost luate în considerare fazele lunii. Acest fapt a permis vinificatorilor să creeze amestecuri pentru seria premium chiar și din vinuri din același soi de struguri.
Toate vinurile din serie au fost maturate (într-un caz, parțial) în butoaie noi din diferite tipuri de stejar și de volum diferit. Datorită acestui fapt, tipicitatea de soi a fost îmbogățită cu nuanțe interesante de maturare.
Un alt detaliu foarte important – atrageți atenția la dop! Vinurile sunt sigilate cu DIAM-5, ceea ce le împiedică să fie afectate de boala plutei și asigură o dezvoltare excelentă în sticlă.
Chef HoReCa Edition Chardonnay, 2021
A fost utilizată maturarea pe drojdie fină cu batonaj într-un recipient din oțel inoxidabil, timp de șase luni. Apoi vinul a fost maturat timp de 12 luni în butoaie de stejar moldovenesc de 225 litri și butoaie de stejar francez de 300 litri. Acest Chardonnay, 2021 este un clasic al genului, deoarece soiul de struguri Chardonnay creează un frumos mariaj cu stejarul. Dar, totodată, nu și-a pierdut prospețimea și nu a devenit greu, menținându-și potabilitatea.

Culoarea vinului – galbenă, cu luciu. La primul nas se simt fructele. Buchetul îmbină aromele coapte și cele proaspete (abia după degustare am aflat despre culesul strugurilor în trei etape și a devenit clar de ce este așa). De exemplu, măr copt cu scorțișoară și lămâie. Și, de asemenea, boabe de vanilie, ananas tăiat, para suculentă de toamnă pe fundalul unei dâre de flori de iasomie, miere lichidă proaspătă, pâine prăjită, brioșă. Asta am simțit într-un pahar universal obișnuit. Iar la prezentarea de la Castel Mimi, Chardonnay a fost servit într-un pahar special creat pentru vinurile din acest soi (cu gură largă). Și toate aromele au fost mai pronunțate. De asemenea, s-au adăugat altele noi – de banane și gutui proaspete.
Vinul are o structură foarte moale și uleioasă. În gustul proaspăt (important pentru un Chardonnay maturat!) – nuanțe de măr, coajă de lămâie, vanilie, pâine prăjită. În post-gustul lung au trecut nuanțele de coajă de lămâie și vanilie, care finalizează cu o ușoară mineralizare. Un vin frumos și elegant.
Conținutul de alcool – 13%. Tăria vinului în combinație cu maturarea în butoaie de stejar îi asigură o bună păstrare și dezvoltare ulterioară.
Cu ce îl servim?
Chef HoReCa Edition Chardonnay, 2021 se va potrivi bine cu fructe de mare, somon, homar, carne albă de pasăre, iepure, precum și paste și salate. Adică este indicat să oferim acest vin cu alimente nu foarte grase. Totodată, Chardonnay se combina cu sosuri cremoase, preparate chiar și cu exces de frișcă.
Chef HoReCa Edition Cuvee Blanc, 2022
Un amestec de soiuri de struguri Pinot Gris (93%) și Viorica (7%). Pinot Gris a fost lăsat proaspăt și prelucrat în stilul Pinot Grigio în oțel, în timp ce Viorica a fost maturat timp de opt luni în baric francez. Vinul are un stil „rece”, care amintește de vinurile italiene din Alto Adige (nordul Italiei).

Vinul are culoarea paiului, strălucitor. Primul nas este destul de închis, ceea ce nu este surprinzător pentru un vin Pinot Gris, care are aceeași natură aromatică ca și Sauvignon Blanc. O parte din substanțele aromatice (precursori) se conțin în asemenea vinuri sub formă nesintetizată. Acestea au nevoie de oxigen pentru a deveni „pline” și pentru a se deschide. Prin urmare, vinul trebuie lăsat să respire. Am revenit la Cuvee Blanc după aproximativ 30 de minute. În acest sens, vă putem recomanda oferirea Cuvee Blanc la pahar în restaurante. Adică vinul pre-aerat este servit oaspeților gata de consum.
În aromă se deschid coaja de lămâie, ierburi de câmp, trandafir, o notă de busuioc, vanilie, sare, alune, nectarine coapte și pepene galben. Vinul are o textură delicată.
Gustul e proaspăt acrișor, plăcut. Se simt note de coajă de lămâie, vanilie, pepene galben și aromă de pepene galben. Postgustul lung prezinta coaja de lămâie, vanilie, nectarină și gust ușor de minerale. Conținutul de alcool – 13%. În stare bine răcită este perfect pentru vară, datorită acidității destul de ridicate și, prin urmare, a efectului revigorant.
Cu ce îl servim?
Chef HoReCa Edition Cuvee Blanc, 2022 se potrivește bine cu brânzeturile, fructele de mare, paste carbonara, plătica și mâncărurile de pește cu conținut scăzut de grăsimi, carnea de pasăre slabă, precum și cu salatele.
Chef HoReCa Edition Cabernet Sauvignon, 2019
Acest Cabernet Sauvignon a fost maturat în butoaie de stejar american și francez timp de 12-15 luni. Rezultatul este un Cabernet Sauvignon clasic cu un mare potențial de maturare (tărie – 15%).

Culoarea vinului este foarte închisă, pe marginea paharului – rubinie. La primul nas se simt fructe de pădure negre răscoapte. Este de dorit să decantați Cabernet Sauvignon. Am urmărit cum se deschide acest vin într-un pahar, timp de două ore.
Buchetul dezvăluie arome de porumbele, aronie, prune uscate, cireșe uscate, rășină de pomi fructiferi, cutie de trabucuri, marochin, coacăze negre uscate, piper negru și eucalipt. A doua zi au apărut vanilia ușoară și murele.
Gustul are o ușoară, plăcută astringență, note de fructe de pădure negre sălbatice și ciocolată neagră. Taninuri catifelate. Postgust lung, expresiv, cu efect usor astringent, cu note de cirese uscate, prune uscate, porumbele, tutun si ciocolata. Un vin puternic, dar nu aspru, cu o textura delicata, manifestată delicat prin influența stejarului. Îmi place foarte mult acest „rege” al vinurilor roșii, în care soiul de struguri Cabernet Sauvignon este bine exprimat.
Cu ce îl servim?
La acest vin, desigur, se cere carne prăjită – steak. Cabernet Sauvignon, 2019 este o asociere ideală pentru mâncăruri care necesită procesare și preparare mai complexă a cărnii – fripturi. Se asortează bine cu bucate din ciuperci de pădure, bucate cu sosuri din carne sau ciuperci, cu carne și mirodenii. O sticlă de vin desfundată se păstrează perfect la frigider câteva zile fără pierderea proprietăților organoleptice.
Chef HoReCa Edition Cuvee Rouge 2020
Acest blend conține Cabernet Sauvignon (60%), Saperavi (20%) și Merlot (20%). Componentele vinului au fost maturate timp de 15 luni în butoaie de stejar francez și american. Acest vin are un potențial mare de dezvoltare (conținut de alcool – 15%).

Vinul este de un rubiniu închis. Primul nas conține dulceața fructelor și pomușoarelor răscoapte și promisiunea că vinul va fi interesant. Așteptările mele s-au adeverit. Cuvee Rouge are un buchet frumos. În el se simt cireșe dulci răscoapte, dulceață de zmeură, coacăze negre cu zahăr, nucșoară, piper negru, rășină de copac, eucalipt, frunze de tutun, note de pământ, bomboane „prune în ciocolată”, porumbele, marochin, o notă de brânză maturată, lemn dulce, cireșe negre amare uscate, rodie, mure și violete. Toate acestea au apărut în pahar în aproximativ două ore. Prin urmare, este indicat să turnați vinul într-un decantor sau ulcior.
Are o textură mătăsoasă. În gust se simt nuanțe de vișină uscată, porumbele, prune, cireșe negre de pădure, ciocolată neagră. Taninuri dulci și coapte. Postgustul lung (gustos) conține nuanțe de vișină, prune, cireșe negre de pădure, ciocolată, care alternează. Este un vin serios, dar nu greoi. Totuși, roada anului 2020 a fost excepțională pentru vinurile roșii.
Cu ce îl servim?
Cuvee Rouge și filet mignon constituie un mariaj perfect. Acest vin se potrivește bine și cu miel fript cu condimente, costițe de porc glazurate cu miere și legume la grătar.
Am creat vinuri roșii care să se potrivească cu preparatele din carne. Deoarece restaurantul nostru „Bufnița Albă” este renumit pentru bucatele sale din carne, am decis să producem două tipuri de vin care s-ar putea asorta cu multe preparate din carne – fie piept de rață Magret, carne „sous vide” sau carne fragedă fină. Apropo, Castel Mimi este și importator de carne, pentru că pe piață lipsește o cantitate suficientă de produse din carne de calitate superioară”, a menționat Adrian Trofim.
Fiecare vin din seria Chef HoReCa Edition a fost produs în ediții de cel mult 3500 de sticle. De asemenea, aceste vinuri, sub formă de excepție, pot fi achiziționate și în magazinul de la Castel Mimi.