Una dintre noutățile remarcabile ale ultimelor zile ale anului care a trecut – LAKE BREEZE RIESLING, 2021 de la crama FAUTOR WINERY. Apariția noului vin al acestei crame în segmentul premium este cu adevărat un eveniment pentru cunoscătorii de vin, deoarece fiecare vin FAUTOR WINERY este distinct și ne deschide orizonturi în lumea vastă și minunată a vinului. Acest vin a debutat la Vernisajul Vinului de Iarnă 2023 și a stârnit un interes sporit.
Albastru, albastru
Noutatea atrage atenția chiar și prin aspectul său neobișnuit, deoarece vinul este îmbuteliat într-o sticlă înaltă și îngustă de culoare albastră, iar gâtul acesteia este acoperit cu ceară albastră. Pe fundalul alb al etichetei minimaliste, numele vinului și al cramei strălucesc în albastru, iar în imagine strălucește o suprafață lucioasă a apei lacului, reflectând o culoare gri. Peisajul îmi este cunoscut. Acest lac este situat la poalele unui deal cu viță de vie FAUTOR WINERY, în apropierea satului Romanovka (zona Tigheci) – un loc foarte frumos. Nu este greu de ghicit că acest lac joacă un rol special în crearea noului vin LAKE BREEZE RIESLING.
Am folosit o sticlă de culoare albastră, am creat o etichetă nu foarte strălucitoare și a rezultat un vin „de iarnă”. Cineva ar putea spune că pentru Riesling sticla ar trebui să fie de altă culoare. Dar am pornit de la percepția noastră personală a Rieslingului. Acest soi se asociază pentru noi cu culoarea albastră.” – a explicat directorul de producere, Tatiana Croitoru.
Istoria lacului
Nu doar frumos, ci și cu propria sa istorie. Cu mulți ani în urmă, a existat deja un lac în acest loc, dar a secat. Aflând despre acest lucru, cei de la crama FAUTOR WINERY au decis să-l reînvie. Au achiziționat 4 hectare de pământ și în 2005 au săpat lacul. S-au descoperit multe izvoare reci și adânci acolo, datorită cărora seceta nu afectează în mod semnificativ starea lacului. Deoarece seceta s-a intensificat, lacul salvează vița de vie prin furnizarea apei pentru irigare. În plus, acesta creează un microclimat blând.
Riesling, dar altfel
În structura plantațiilor de viță de vie ale întreprinderii, Riesling de Rhein ocupă aproximativ 22 de hectare. Înainte, în sortimentul Fautor, exista un vin uscat de soi Riesling (pe etichetă era un profil decupat), însă un astfel de vin este pentru cunoscători, pentru că era proaspăt, cu o aciditate ridicată, caracteristică acestui soi de struguri. De aceea, compania a renunțat la producerea acestuia.
Am creat un asamblaj Traminer – Riesling în seria *310 ALTITUDINE,” continuă Tatiana Croitoru. „Rieslingul de Rhein cu aciditate ridicată și, dimpotrivă, Traminerul cu aciditate scăzută se completează foarte bine reciproc, creând un echilibru. A ieșit un vin cu o aciditate plăcută, o aromă frumoasă și se vinde bine, inclusiv la export. Apoi am început să lucrăm cu Rhein Riesling Late Harvest. Cultivăm vița de vie pentru acesta pe un versant orientat spre lac. Este exact în această zonă în care apare mucegaiul nobil Botrytis pe boabele de struguri. Acest vin primește în mod constant premii la toate concursurile la care participă, majoritatea fiind medalii de aur. Cu toate acestea, ne-am dorit să creăm și un vin sec interesant, dar nu proaspăt, ci maturat. În anii noștri de experimente, am înțeles că trebuie să lucrăm în alt mod cu strugurii pe care îi cultivăm pentru asemenea vin.
În primul rând, am ales parcela de vie. Am ales o parcelă vecină cu cea unde se recoltează strugurii pentru Late Harvest și Orange Rhein Riesling sec. Ea, de asemenea, este în apropierea lacului, care are o influență semnificativă asupra dezvoltării viței de vie. De aceea, vinul a fost numit Lake Breeze. Strugurii pentru vinurile proaspete sunt crescuți în partea de sus a dealului.
Pentru a reduce aciditatea din boabe, era necesar să recoltăm strugurii la o maturitate mai mare și cu un conținut mai ridicat de zahăr. Dar Rieslingul de Rhein nu are capacitatea de a acumula mult zahăr, așa cum fac, de exemplu, Chardonnay sau Sauvignon Blanc. Pentru aceasta, am redus încărcătura pe butuc în timpul tăierii, am modificat operațiile de îngrijire a plantelor și am recoltat de două ori. Unul mai devreme pentru vinurile spumante, iar pentru vinurile seci de soi am lăsat pe butuci cei mai frumoși și sănătoși struguri, care s-au bucurat de mai mult soare. Aceștia au ajuns la maturitate cât a permis vremea (cu o stafidare parțială a boabelor), acumulând zahăr și o bogăție de arome care se dezvăluie în timpul maturizării. Datorită acestui fapt, conținutul de zahăr din boabe a fost de 235-240 g/l, ceea ce a dat un conținut de alcool în vin de 14%.
De asemenea, timp de câțiva ani, am făcut experimente cu maturizarea. Inițial am folosit butoaie de stejar universale, dar rezultatul nu ne-a plăcut pentru că vinul avea prea multe note de lemn. Acestea acopereau bogăția vinului. Apoi am ales butoaiele potrivite pentru maturizarea vinurilor albe, care influențau foarte delicat vinul. Astfel am ajuns la stilul dorit al vinului.”

Secretele vinificatorului
Celelalte variante de vin erau, de asemenea, bune și ar fi putut fi lansate pe piață, dar nu corespundeau viziunii noastre,” explică doamna Croitoru. „Am dorit ca vinul să fie interesant, memorabil și să se diferențieze de alte vinuri Riesling de Rhein. Ne-am propus să obținem un vin bogat, complex, cu o structură plină. Pentru asta, era necesar să avem un conținut de alcool de cel puțin 13,5-14%. Strugurii au fost culeși în noiembrie, manual, în cutii mici. Am realizat o separare delicată a ciorchinilor fără zdrobire și am încărcat boabele în presă, unde a avut loc criomacerarea. Pentru fermentație, am folosit doar mustul curat și materiale auxiliare special create pentru Rieslingul german. La toate etapele a fost stabilit un regim de temperatură scăzut.
De asemenea, am aplicat ‘sur lie’ cu batonnage în recipiente din oțel inoxidabil. Vinul a fost maturat timp de 6 luni în butoaie de stejar francez destinate pentru maturarea vinurilor albe. Influența stejarului asupra vinului este foarte subtilă. În timpul maturizării, am gustat periodic vinul și involuntar m-am întrebat – există cu adevărat notă de stejar acolo? Aceste butoaie contribuie atât de subtil. Chiar și atunci când Rieslingul este maturat corect doar în recipiente de oțel inoxidabil, el se maturează într-un mod foarte interesant, având o paletă bogată de arome care nu lasă pe nimeni indiferent. De aceea a meritat să dedicăm atât de mult timp și efort pentru a învăța particularitățile acestui soi.”
Rieslingul este numit regele vinurilor albe pentru că poate oferi vinuri mari. Și așa cum se cuvine unui rege, trebuia să-i acordăm respectul cuvenit. Viticultorii și vinificatorii cramei FAUTOR WINERY au făcut acest lucru, fiind răsplătiți cu minunatul vin LAKE BREEZE RIESLING.”
Ce este în pahar?
Culoarea vinului este galben deschis, strălucitor. Prima aromă este una bogată în fructe. În buchet se deschid arome de caise, coajă de piersic, coajă de lime. Am lăsat paharul ca vinul să respire. După 30 de minute, au apărut Notele de pulpă de ananas, de pepene galben copt cu semințe. Nota florală nu este inițial intensă, dar este curată și frumoasă. Dacă nu amesteci paharul, ea devine mai puternică – este caprifoi, în unele momente crescând și devenind dominantă (ca și cum aș fi lângă un tufiș de caprifoi), dar nu pentru mult timp. Valul de caprifoi se retrage lin, lăsând în urmă un strop de sare de baie. Mai găsesc în arome și flori de mușețel și măr verde.
Textura vinului este catifelată. Gustul este foarte moale, rotund, cu nuanțe de piersic, sâmbure de cais, pepene galben cu semințe, măr verde. În postgust – nuanțe de ananas, piersic, coajă de lime. În mod surprinzător, nu există o aciditate pronunțată în gust, specifică vinurilor Riesling. Aici nu este distinctă, este moderată, dar vinul este proaspăt în gust. Alcoolul este bine integrat și nu este resimțit.
Lake Breeze Riesling, 2021 are o structură bună. Este ‘tonifiat’, aș spune chiar ‘cu o postură mândră și capul ținut sus’, dacă ar fi personificat. Gustul arată că s-a lucrat bine și cu grijă la acest vin, rezultatul acestui efort nu este întâmplător. Este un Riesling nobil, o adevărată aristocrat. Și nu se simte deloc influența stejarului. Dacă nu s-ar fi menționat butoaiele, nu oricine ar fi ghicit. Cel puțin în aromă nu se dă de gol.
LAKE BREEZE RIESLING 2021 este Ediție Limitată, care numără 4300 de sticle. Fiecare sticlă este împachetată într-o folie de celofan transparent, deoarece producătorul a dorit dea o vizibilitate deosebită sticlei să la raft.
Care este prețul?
Prețul de producător, la fel ca și pentru alte vinuri Limited Edition (de exemplu, Fume Blanc) – este de 320 de lei. În vinoteci, prețul poate începe de la 350 de lei.
Unde să-l cumpărați?
Acest vin va fi disponibil în vinoteci și multe restaurante. Este deja disponibil pe www.wine.md, vincuvin.shop, în vinotecile Invino, Carpe Diem, Wine Republic, în METRO Cash & Carry.
Nu a fost nevoie de mult timp pentru ca acest vin să apară în vânzare. O rețea comercială din Moldova a decis să comande LAKE BREEZE RIESLING 2021, chiar fără a-l degusta, doar văzând fotografiile pe rețelele de socializare. Reputația FAUTOR WINERY ca producător de calitate și cea mai premiată vinprie din Republica Moldova își spune cuvântul. Acestea sunt doar câteva dintre rezultatele sale pentru anii 2017-23. E adevărat că impresionează?
