Aceste vinuri poartă, probabil, amprenta istoriei mai mult decât restul vinurilor moldovenești. Pivnițele în care se păstrează sunt utilizate ca beciuri pentru vin încă din 1817. Vârsta lor însă este mult mai mare, deoarece aceste tuneluri au fost construite de turci în secolul XVI. Au fost vizitate de personalități faimoase, precum generalul-guvernator al Novorusiei și Basarabiei, Mihail Voronțov, militarul și funcționarul rus, istoricul militar Ivan Liprandi, marele poet rus Alexandru Pușkin și alte personalități proeminente din acele timpuri. Vinurile au fost livrate la curtea imperială, începând cu perioada lui Alexandru I. Beciurile s-au păstrat perfect până în zilele noastre și sunt iarăși utilizate pentru maturarea și păstrarea vinului. Cu ocazia Zilei Naționale a Vinului, au fost prezentate consumatorilor și au ieșit pe piața din Moldova.
Iată cum a fost
Generalul rus Mihail Ponset, participant la războaiele împotriva lui Napoleon, a cumpărat de la un boier basarabean, generalul Ilia Katarji, o moșie în satul Leuntea, transmisă prin moștenire, și a creat acolo o vinărie, fapt confirmat de documente.
În 1824, vinurile de la Leuntea s-au clasat pe primul loc la o degustare din Sankt-Petersburg, devansând vinurile de Bordeaux. În 1847, moșia a fost transmisă fiului generalului – participant la războiul din Caucaz.
În literatura de atunci, aceste vinuri erau descrise drept cele mai bune din Basarabia. Vinurile de aici au fost întotdeauna de un nivel înalt – de 200 de ani deja. Erau servite la masa imperială, începând cu perioada lui Alexandru I.
În timpurile sovietice, în locul vechii vinării a fost creat un așa-numit punct vinicol. Fondatorul Leuntea-vin SRL, Dmitri Kâssa, este un vinificator cu o experiență de peste 40 de ani, care a fost timp de 25 de ani directorul fabricii de vin din Talmaz (situată în apropiere), apoi a condus întreprinderea timp de 7,5 ani, după preluarea acesteia de către compania Lion-gri. La fabrica de vin din Talmaz, care făcea parte din Combinatul Agro-Industrial Purcari, a devenit autorul de facto al celebrului vin «Purpuriu de Purcari».
O podgorie organică
Încercăm să renaștem o întreprindere veche – cea mai veche din Basarabia, – spune Dmitri Ivanovici. – Avem 20 hectare de viță de vie, unde cultivăm Cabernet-Sauvignon, Riesling, Merlot și Saperavi. Nu folosim erbicide în vii, doar prășitul. Pentru stropitul plantelor, folosim sulfat de cupru și var. Este o podgorie organică. Vinul nu conține anhidridă. De ce l-am folosi, dacă tăria vinurilor este înaltă? Alcoolul în sine este un antiseptic. Anhidrida se adăugă în vin numai atunci, când trebuie expediat undeva. Ne străduim să influențăm cât mai puțin asupra naturii, asupra strugurilor, să folosim cât mai puține enzime. Pentru păstrarea vinurilor roșii folosim butoaie franceze de trei ani (225 l). Abia începem să vindem în Moldova. Primele exporturi de vin îmbuteliat au fost către Suedia. Mai înainte, comercializam material vinicol în vrac pe piața internă și în România».
Terroir-ul pe primul loc
Micul producător Leuntea-vin a intrat într-o nouă etapă a dezvoltării sale – vânzarea vinului îmbuteliat, cu susținerea Programului de îmbunătățire a calității produselor / PQUP, implementat, în colaborare cu Oficiul Național al Viei și Vinului, de Proiectul de Competitivitate din Moldova (PCM), finanțat de USAID și Guvernul Suediei.
Consultantul proiectului, Constantin Căldare, consideră că stilul vinurilor Leuntea-vin a fost determinat de terroir:
Viile se află la o distanță foarte mică de la fabrică, care este situată la 500 metri de la Nistru. Nu departe de plantație se află rezervația naturală Nistru de Jos. Dacă în partea de sud a republicii soiurile de struguri roșii încep a fi culese la începutul lunii septembrie, la Leuntea nici măcar nu au început culesul la începutul lunii octombrie. Luăm în considerare nu numai conținutul de zahăr din boabe. Cel mai important este că fenolii să fie maturi. Vremea a devenit mai răcoroasă, mai ales nopțile, creând condiții ideale pentru coacerea compușilor fenolici.
Ne străduim să nu utilizăm taninuri de stejar sau alți corectori organoleptici. Elementul esential al vinurilor Leuntea-Vin – sunt strugurii, prelucrarea lor, fermentarea si pastrarea. Ei au niște beciuri foarte bune, adânci, cu tavane arcuite, în care există condiții ideale de păstrare la temperatură și umiditate constantă. Temperatura în beciurile pentru vinurile albe este de 12° C, iar în cele pentru vinuri roșii – de 14-16° C. Vinurile sunt îmbuteliate pentru colecții, fiind maturate în sticle timp de un an, doi sau trei.».
Acum vom gusta vinuri din cele mai vechi beciuri din Moldova și Balcani.
Cabernet-Sauvignon, 2017
Este un vin de o culoare foarte închisă, cu o bordură rubinie-deschisă. La rotirea paharului, lasă pe pereți urme dense (glicerina, care se formează în urma fermentației alcoolice).
În buchetul vinului se simte mai întâi o notă de solanacee, caracteristică strugurilor de Cabernet-Sauvignon. Apoi, aceasta dispare treptat, apărând o notă de mentă, de frunze de tutun, iar cea așteptată, de pomușoare negre, se retrage puțin. Este și o nuanță de compot din fructe uscate, apoi apare o notă de pământ și trufe. Trebuie să recunoaștem că această aromă este destul de neobișnuită pentru vinul Cabernet-Sauvignon din Moldova.
Gustul este sec, are o aciditate vie și o ușoară astringență, se întrezărește un gust de sâmbure de vișin, iar în post-gust – cacao. A fost maturat în butoaie de stejar francez (la a treia folosire) timp de doi ani.
Acesta este un vin foarte tânăr, este mai bine pentru el să se mai matureze în sticle câțiva ani, dacă se folosește plută de calitate, desigur. Tăria – 13,6%.
Cabernet-Sauvignon, 2015
Anul trecut, suedezii au ales acest vin pentru import, după ce l-au degustat la Ziua Vinului, la Chișinău. După cum se știe, în Suedia există un monopol din partea statului asupra comerțului cu amănuntul al alcoolului (Systembolaget), selectarea băuturilor pentru vânzare fiind foarte strictă.
Cabernet-Sauvignon 2015, fiind mai matur, se deosebește în mod favorabil de „fratele său mai mic”. Culoarea sa în pahar este profund rubinie, cu nuanțe strălucitoare vibrante pe bordură.
La primul nas se simt fructe negre de pădure și un ton ușor de solanacee. Vinul este dens, uleios, se unduiește greoi în pahar. Buchetul dezvăluie arome de fructe de aronie, coacăză neagră, porumbele, mure, vișine negre sălbatice uscate. După ceva timp, apar nuanțele catifelate, rășinoase și un gust de pământ.
Are un gust proaspăt de fructe de pădure, cu aciditate vie. Post-gustul conține note de cacao și ciocolată. Vinul a fost maturat în butoaie de stejar francez (la a treia utilizare) timp de trei ani. Conținutul de alcool este de 13,8%. Suedezii, desigur, nu au făcut o alegere greșită ! Dar este important de menționat că condițiile din anul 2015 au fost foarte prielnice pentru coacerea calitativă a strugurilor. Prin urmare, vinurile din recolta 2015 sunt foarte bune, în special cele roșii.
Teren pentru dezvoltare
„PCM” îl ajută, de asemenea, pe acest mic producător în dezvoltarea turismului vitivinicol, deoarece ar fi un păcat să ascundem de oameni cele mai vechi beciuri din Moldova și Balcani. S-a început cu instalarea indicatoarelor rutiere, ceea ce este foarte important. Pentru a primi turiști, pe teritoriul întreprinderii a fost deschis un restaurant (investițiile au fost împărțite în mod egal cu donatorii).
Ajutorul a fost cu adevărat considerabil, datorită cărui fapt putem face rezervări pentru oaspeți”, spune Daria Kâssa, directorul Leuntea-vin SRL. – Ne vin și grupuri destul de mari. Am primit recent un grup de 50 de persoane.
În curând vom lansa următorul proiect comun cu donatorii – va fi un proiect de dotare cu utilaj a procesului de producere. Planificăm să achiziționăm noi recipiente din inox pentru vinurile albe, posibil și butoaie pentru maturarea vinurilor și ceva utilaj tehnologic. Am depus la AGEPI o cerere de înregistrare a mărcii Leuntea-vin, iar Proiectul de Competitivitate din Moldova ne-a acordat asistență juridică și a plătit pentru aceste servicii, ceea ce este foarte valoros pentru noi.
Abia am început să participăm la acțiuni colective de promovare a vinurilor din Moldova, organizate de Oficiul Național al Viei și Vinului, dar deja vedem un interes pentru vinurile noastre din partea României, așteptăm sosirea potențialilor parteneri. De-asemenea, ducem negocieri privind livrarea unui alt vin către Suedia – Saperavi. Recent, am primit o scrisoare de invitație la colaborare din partea unui magazin prestigios din Londra. Deci, avem de lucru.
Suntem foarte mândri de vinurile noastre. Pot spune că ele nu au un analog pe piața din Moldova. Sunt foarte diferite, pentru că însăși zona Purcari este foarte diversă din punct de vedere al terroir-urilor».
1 comment
[…] de vin „Leuntea-Vin” este o valoare istorică din regiunea de sud-est a Moldovei. Fiind una dintre cele mai vechi […]