Dintr-o prietenie întotdeauna se naște ceva bun. Spre exemplu, un vin, care unește nu doar doi prieteni, ci și două vinării, două țări. Seria de vinuri Tandem a fost prezentată pe 14 aprilie, la București. De fapt, această serie dezvăluie cum un vis a devenit realitate.
Cum visul a devenit realitate
Miron Radic din România și Adrian Trofim din Moldova au studiat la Universitatea din Viena, la Facultatea Administrarea Afacerilor, însă Miron era cu câteva cursuri înainte. Radic își scria teza despre Liliac Winery, deținută de investitori austrieci. Apoi ei au invitat un tânăr specialist în echipa lor. Adrian, fiind student și membru al familiei care deține Castel Mimi, a lucrat acolo vara, inițial în departamentul transport și logistică, apoi în cel de aprovizionare.
Discutam cu el despre munca noastră în crame și am convenit că ar fi fain să facem cândva un vin împreună. După absolvirea universităţii noi nu ne-am văzut o perioadă îndelungată. În 2019, ne-am întâlnit la o expoziție în București. Miron devenise deja director general şi co-proprietar al Liliac Winery, deoarece a făcut multe pentru dezvoltarea vinăriei. În timpul reconstrucției castelului am lucrat ca maistru, apoi mi s-a încredințat să răspund de producția și finanțarea Castel Mimi. Am făcut schimb de opinii privind strategia de dezvoltare a întreprinderilor noastre și am înţeles că avem o viziune comună în această direcție. Ne-am amintit de visul nostru din studenţie și am hotărât să-l realizăm”, își amintește Adrian Trofim.
Fiind pasionat de noul proiect, el a propus denumirea unei serii de vinuri și ideea etichetei, care a fost realizată de designerii moldoveni din studioul „43`oz”. Aceasta reprezintă două profiluri, trasate de râul Prut. Acestea simbolizează doi prieteni de pe ambele maluri. De asemenea, pe etichetă sunt reliefate hărțile topografice ale podgoriilor ambelor crame cu denumirea zonei. Liliac Winery a aprobat eticheta.

În baza cererii
Seria de vinuri Tandem include trei vinuri. Inițial, prietenii au decis ca principala piață de desfacere pentru aceste vinuri să fie cea românească. Pentru a oferi consumatorilor un produs ce ar corespunde cerințelor lor la maximum, a fost realizat un sondaj în marile lanțuri comerciale. Prin urmare, pentru început, au decis să creeze câte un vin alb, roșu și rosé.
Noi nu accentuăm unde și ce fel de vin se face, pentru că eu alegeam vinuri la Liliac Winery și participam la cupaj, iar Miron făcea același lucru la Castel Mimi. A fost o activitate comună cu vinurile din depozitele ambelor întreprinderi. Am decis din start că vinul roșu să fie unul moldovenesc, iar albul – românesc, pentru că vinurile albe ale Liliac Winery sunt binecunoscute în România. Iar vinul rosé era selectat din toate materialele de vin rosé care erau în ambele crame și ne-am oprit la al nostru. În total, au fost produse 60 de mii de sticle din fiecare tip de vin”, spune Adrian Trofim.
Interesant ce vinuri au fost create în acest tandem al prietenilor de studenție.
Tandem Alb
Blend Sauvignon Blanc & Feteasca Albă este produs din struguri cultivați în microzona Lekința, din Transilvania, unde se cultivă predominant soiuri de struguri albi.
Vinul are o culoare pai pal, cu nuanță verzuie, cu luciu. Pe pereții sticlei rămân picioare groase. Primul nas este închis, pentru că Sauvignon Blanc are nevoie de timp pentru a se satura cu oxigen și pentru ca aroma să se deschidă. Se simt puțin de tot și nuanțe florale și citrice.
După 15 minute în aromă apar note de flori de soc și coaja de lămâie. O oră mai târziu – o notă puternică de flori de struguri, caise, ananas, muguri de coacăze.
Textura mătăsoasă. Aciditate „crocantă”. În gust se simte prospețime, coajă de lămâie și sâmbure de caise. Postgustul este de lămâie. Este un vin drăguț pentru o vară fierbinte, cu o alcoolemie scăzută (12%).
Tandem Rosé
Merlot este singurul vin de soi din linia de produs, fabricat sută la sută din struguri Merlot cultivați în zona centrală. Podgoria Castel Mimi din microzona Speia este unică prin faptul că este înconjurată din trei părți de Nistru, creând acolo un microclimat blând și special pentru struguri. Ciorchinii sunt culeși manual, în cutii, pentru ca boabele să se deterioreze. Se transportă într-o mașină închisă, protejând strugurii de praf și de încălzire la soare.
Pulpa zdrobită trece printr-un schimbător de căldură pentru răcire. Ulterior, la toate etapele tehnologice sunt prezente frigul și gazul inert pentru a preveni oxidarea. Dintre cele 17 regimuri de presare ale presei noastre l-am ales pe cel mai moale, astfel încât substanțele colorante să ajungă la minim din coaja in suc. Nu s-a folosit o infuzie pe pulpă, deoarece, pe cât posibil, încercăm să evităm contactul mustului cu semințele. Mustul răcit a fost supus limpezirii naturale la o temperatură de +4 °C. Fermentarea – la o temperatură nu mai mare de 14 °C.
Acest vin este din roada anului 2020. Înainte de îmbuteliere, a fost depozitat sub azot, astfel încât și-a păstrat perfect prospețimea. Are puțin zahăr rezidual în el, care face vinul moale și complex”, dezvăluie Adrian Trofim secretele vinificației.
Merlot Rosé are o culoare de somon, cu luciu. Vinul lasă picioare frumoase pe pahar. Primul nas – căpșună proeminentă. Aroma conține note de bomboane Montpensier, caise, desert de căpșuni, portocală roșie și iasomie.
Textura delicată. Gustul amintește de acadele Montpensier, coajă de portocală și aromă de căpșuni. Postgustul este însoţit de o nuanță de căpșuni. Un vin ce se bea uşor, în ciuda prezenţei a 13% de alcool.
Tandem Roșu
Un cupaj roşu foarte interesant s-a dovedit a fi Cabernet Sauvignon & Feteasca Neagră, 2019. Soiurile sunt prezente într-un raport de 70/30. Strugurii au fost cultivați tot în Speia, culeși manual în cutii. Condițiile de transport ale acestora sunt aceleași cu cele menționate mai sus. Fermentarea acestor soiuri a avut loc separat în rezervoare de oțel, cu control al temperaturii.
Urmează fermentația malolactică, care este deosebit de importantă pentru Cabernet Sauvignon. Câte 50% din volumul de vin de fiecare soi au fost maturate în butoaie de stejar timp de șase luni. Vinul a fost îmbuteliat în septembrie 2021, adică șase luni deja a fost maturat în sticle. Este de dorit să-l decantăm timp de cel puțin 30-40 de minute, de preferință o oră.
Tandem Roșu este o culoare rubinie profundă. Pe pereții paharului vinul lasă picioare groase, ceea ce indică plenitudinea lui. În primul nas – fructe de pădure dulci răscoapte. Într-un buchet bogat se deschid treptat aromele de porumbar, cireșe negre răscoapte, boabe de cafea prăjite, prune uscate, aronie, frunze uscate de tutun, violete, marochin, coacăze negre uscate, de foc stins, de mure, ciocolată neagră amăruie, boabe de piper negru, dude negre și biscuiți. După o oră și jumătate de la deschiderea sticlei, a apărut o notă de lemn dintr-un butoi scump nou.
Textura moale, aciditate vie. În mod surprinzător, nu există nici astringență, nici uscăciune în gust. Taninuri dulci coapte. În gust se simt cireșe suculente, coacăze negre, cireșe negre amare. Postgustul este asociat cu bomboanele „Vișină în ciocolată”.
Vinul s-a dovedit a fi serios, cu o tărie de 14%, dar nu greu și foarte prietenos. Nu există absolut nici semn de agresivitate în el. Chiar dacă Cabernet Sauvignon are o maturitate de doar doi ani, acesta nu conţine impertinenţa adolescenței. Are un comportament matur. Vinul este gata de consum, el nu trebuie să se maturizeze, iar noi nu trebuie să lâncezim în aşteptare.
Unde pot fi cumpărate
Retailerii români au rămas satisfăcuți de proiectul Tandem. Aceste vinuri au apărut deja în lanțurile de supermarketuri Cora, Lidl, Mega Image și în magazinele online din România. Negocierile sunt în curs și cu Kaufland.
Deocamdată, vinurile se vând doar pe piața din România. Vinurile albe Liliac Winery, inclusiv Tandem Alb, vor fi importate în curând și în Moldova. Adică vom putea face cu8noștință cu întreaga linie și în Moldova.
Dacă vinurile le vor cădea pe plac consumatorilor, atunci linia de produse ar putea fi extinsă. Producătorii intenționează să cucerească mai întâi piața românească și să înceapă exportul în următorii ani.
Cat costa?
În România vinurile costă 35 RON. În Moldova va fi un preț comparabil.