Sunt jurnalist de vinuri. În fiecare săptămână, din anul 2004, în săptămânalul „Ekonomiceskoe obozrenie. Logos-press” apare pagina mea „Arta vinificației”. Anterior, începând cu anul 2000, am scris articole despre vin în cotidianul guvernamental „Nezavisimaia Moldova”.
Am fost martorul edificării vinificației moldovenești contemporane, am văzut cum se construiește prima întreprindere vinicolă modernă autohtonă cu ciclu deplin (pe atunci, una din cele mai bune în Europa de Est), unde strălucea întreg utilajul din oțel inoxidabil. Este vorba de „AurVin” din Vulcănești.
Am văzut cum s-a ridicat un val de plantare a viilor, cum entuziaștii și romanticii în ale vinificației s-au apucat să producă în Moldova vinuri care ar putea concura cu cele din Franța, Italia, Spania, Australia, Noua Zeelandă – din întreaga lume. Ascultam din prima sursă cum acești vinifcatori „nebuni” încercau să identifice stiul vinurilor moldovenești, experimentând cu tone de vin, cum încercau să se afirme, încă nesigur, pe piața internațională. M-am bucurat împreună cu ei primelor medalii cucerite de vinurile moldovenești la prestigioasele concursuri europene de degustare.
Am suferit alături de ei atunci când au fost afectați de primul embargou impus de Rusia, în anul 2006, când sticle cu vinuri de calitate erau făcute una cu pământul cu buldozerele, când calculau pierderile suportate de întreaga ramură. Am fost primul jurnalist care a anunțat acea sumă înfiorătoare – 180 de milioane de dolari SUA. Am fost singura care a scris despre problemele viticulturii și vinificației în perioada crizei provocate de embargou.
Totodată, am fost singura care împreună cu „Logos-press” am promovat vinurile moldovenești gratis. Această activitate a fost posibilă datorită cunoscătorului și amatorului de vinuri moldovenești, redactorului și cofondatorului „Logos-press”, Serghei Mișin.
Țin minte toți pașii care au fost întreprinși pentru producția vinurilor moderne de calitate în Moldova. În acest an pe piață au apărut deja primele vinuri cu denumiri georgrafice (recolta anului 2015). Este simbolic că anume în același an, la ediția de primăvară a „Vernisajului Vinului”, mi-a fost decernat titlul de „Cavaler al Vernisajului Vinului”. Vinificația a devenit parte a vieței mele.
Cunoscând aceste detalii, mulți mă întreabă de ce nu lansez un blog despre vinuri. Ultima dată această întrebare mi-a pus-o vicedirectorul Proiectului de competitivitate (USAID), Diana Lazăr, care mi-a propus aistență tehnică. Bineînțeles, am acceptat cu recunoștință și așa a apărut blogul „Wine-and-Spirits.md”.
Am decis să lansez acest proiect, deoarece consider că Moldova poate produce vinuri de excepție, cu care se va putea mândri. Pentru că nu este normal ca într-o țară vinicolă să se consume mai multă bere și vodcă, decât vin, iar oamenii de aici nu știu ce vinuri se nasc din strugurii cultivați pe acest pământ. Dacă pot face ceva pentru a schimba situația, voi încerca să fac acest lucru.
Anghelina Taran