Există multe vinuri bune în Moldova, doar câteva pot fi numite cu adevărat iconice. Fumé Blanc Sauvignon Blanc de la Fautor Winery este unul dintre acestea. Primul Sauvignon Blanc foarte reușit din Moldova, maturat în butoaie de stejar, ceea ce este destul de dificil pentru astfel de vinuri, așa cum mulți vinificatori din diferite țări au eșuat. Acest vin nu este doar succesul unui producător individual, ci al întregii industrii în ansamblu, deoarece demonstrează potențialul vinificației moldovenești în procesarea soiul de struguri Sauvignon Blanc – unul dintre cele mai populare din lume.
Părerile criticilor celebri despre acest vin
În 2018, Fumé Blanc Sauvignon Blanc, 2016 a devenit primul vin alb din Moldova, căruia Mark Squires, critic al revistei americane „Robert Parker Wine Advocate”, i-a acordat 90 de puncte (la acea vreme vinul se încadra în baremul 90 – 100 de puncte și a fost inclus în categoria „remarcabil”, conform sistemul Robert Parker, „cel mai bun de acest gen” (mai târziu acest segment a fost împărțit în două – 90-95 pct. și 96-100 pct.). În special, celebrul critic a remarcat faptul că pentru Sauvignon Blanc maturat în stejar, acest vin și-a păstrat cu ușurință caracterul și individualitatea, el a apreciat echilibrul său impecabil și l-a numit drept „vinul preferat din Moldova” în acea ediție.
În 2019, fondatorul revistei Bacchus și criticul de vin Alain Lebel (Canada) i-au acordat, de asemenea, 90 de puncte, numind acest vin original, armonios și echilibrat și l-a recomandat cititorilor săi să-l cunoască.
În 2021, în cadrul proiectului de promovare a Moldovei ca producător de vinuri de calitate în Marea Britanie „TOP-100 Moldovan Wines for the market market by Jamie Goode”, criticul britanic Jamie Goode a acordat Fumé-ului Blanc, 2018 90 puncte, caracterizându-l ca un Sauvignon Blanc maturat în barrique de stejar, în stil Bordeaux. „Acest vin este destul de complex, stejarul este bine integrat în el și cred că ar putea evolua bine în sticlă”, a scris Jamie Goode.
Iar celebrul expert rus Artur Sarkisyan, în 2021 a inclus Fumé Blanc, 2017 în ghidul său de vinuri, ca unul dintre cele mai bune vinuri moldovenești, scriind: „Dacă vrei să descoperi cu adevărat potențialul vinurilor moldovenești, începe cu acest vin. Prezintă o lucrare foarte curată a unui adevărat maestru. O integrare perfectă a nuanțelor de fructe și stejar.”.
Medalii
Pe parcursul a patru ani de când este pe piață, vinul Fumé Blanc a câștigat aproximativ 50 de premii la diferite competiții internaționale. Dintre acestea, 17 medalii de aur, inclusiv la competițiile de vin prestigioase precum Challenge Internațional du vin` 2019 și 2020 (Franța), Berliner Wine Trophy` 2020, London Wine Competition` 2020, Mundus Vin` 2020 (Germania) etc.
Premiile oferite acestui vin atribuite diferitor recolte și recenziile criticilor despre acestea indică faptul că Fumé Blanc nu este un succes accidental al unui vinificator, ci într-adevăr un fenomen al vinificației moldovenești.
Deoarece ultima lansare, recolta 2018, a avut loc doar câteva luni in urmă, merită sa-i acordam atenție.
Secretele vinificatorului
Interesant este că toate cele patru recolte sunt oarecum diferite între ele. De la o recoltă la cealaltă, vinificatorii Fautor Winery încearcă să-și perfecționeze creația.
Punem la maturare în butoaie, o cantitate mai mare de Sauvignon Blanc decât avem nevoie pentru următoarea îmbuteliere, pentru a obține mai multe componente pentru viitorul mozaic organoleptic”, ne spune directorul de marketing Ruxanda Lipcan. – Anterior am menționat că cultivăm struguri Sauvignon Blanc pe trei plantații, le prelucrăm în diferite moduri și experimentăm cu maturarea. Astfel obținem materiale vinicole de diferite stiluri. Acestea sunt fabricate din struguri cu gradul de coacere diferită, prin urmare, diferă în nivelul conținutului de alcool. În mod direct, Fumé Blanc conține materiale vinicole cu un conținut de alcool între 11,8% și peste 14%, iar în produsul final – 13,5%. În consecință, acestea sunt diferite organoleptic. Butoaiele de stejar francez – pentru vinurile albe și cele universale – își lasă și ele amprenta asupra vinului. Ponderea noilor baricuri – 95%. Perioada de maturare este de șase luni. Din aceste loturi formăm variante de cupaj și alegem, în opinia noastră, cel mai bun. În Fumé Blanc 2018 domină struguri din plantația din satul Filipeni. O parte din vin a fost îmbuteliată, iar o altă parte este stocată în recipiente din oțel inoxidabil. Posibil că încă un lot va fi lansat, pentru că vânzările au crescut.”.
Fumé Blanc Sauvignon Blanc, 2018
Vin de culoarea galben-pai, cu luciu. Primul nas este condimentat și fructat. Buchetul bogat dezvăluie nuanțe de vanilie, pere suculente Duchess, lemn dulce, ghimbir, ananas, agrișe, flori de soc și fructul pasiunii. La două ore după deschiderea sticlei, a apărut aroma de coajă de lime.
Textură onctuoasă,aciditate pronunțată. Pe palat – nuanță de vanilie, pară Duchess, lemn dulce. Este înlocuit de un post gust lung, cu note de bergamot și lime.
Particularitatea aromelor vinurilor obținute din struguri Sauvignon Blanc este una închisă, deoarece substanțele aromatice au nevoie de oxigen pentru a se deschide. Prin urmare, este mai bine să decantați acest vin cu cel puțin o oră înainte de servire. Ar fi ideal să turnați chiar puțin vin din sticlă, astfel încât suprafața de contact a vinului cu oxigenul atmosferic să crească. Sau îl puteți aerisi. Aceste caracteristici explică faptul că a doua zi vinul a devenit mai intens.
Deoarece Fumé Blanc este maturat în baricuri, acesta nu poate fi numit ușor, deci nu veți consuma mult, dar aceasta nu este necesar – vinul necesită o atitudine grijulie față de sine, studierea complexității nuanțelor buchetului și gustului său trebuie făcute pe îndelete. Această plăcere poate fi prelungită datorită faptului că Fumé Blanc de la Fautor Winery își păstrează perfect proprietățile într-o sticlă deschisă, re-închisă cu un dop obișnuit (nu în vid), în timp ce se află în frigider. În cazul meu, în a cincea zi, a fost într-o formă excelentă. Poate că este posibil și mai mult, dar am rămas fără vin.
Cu ce asociem?
Un vin elegant, nobil trebuie asortat cu un produs gastronomic de același nivel. Felul de mâncare nu trebuie să fie obișnuit, ci unul pe care îl gătești la ocazii speciale, din pește bun, fructe de mare de calitate sau carne albă. Dacă doriți ceva minimal, atunci cu siguranță tartele cu icre roșii împreună cu acest vin vor face o asociere frumoasă.
Cât costă?
Prețul producătorului pentru Fumé Blanc nu s-a schimbat niciodată. Costă 260-270 de lei pe rafturile supermarketurilor. În oficiul Fautor Winery, din Chișinău (strada Petru Movilă 23/2) – 195 lei. La vânzarea directă din depozitul producătorului, nu există un prag minim de cumpărare. Vă puteți limita la o sticlă de vin și puteți plăti atât în numerar, cât și cu un card bancar.
Dar compania și-a revizuit politica de prețuri și a ajuns la concluzia că a sosit timpul unei majorări, deoarece de-a lungul anilor, costul producerii vinului a crescut, în care o mare parte este atribuită maturării în butoaie, vinul este îmbuteliat în, probabil, una dintre cele mai scumpe sticle de vin de pe piața vinului din Moldova (costă mai mult de 1 euro). Uneori vinurile tinere, fără maturare, care nu necesită atât de multă muncă și costuri, costă aproape la fel.
Unde poate fi achiziționat?
Fumé Blanc, 2018 este reprezentat pe scară largă în magazinele de vinuri, supermarketuri și magazine online din Moldova.
De asemenea, exportat în România, Canada, China, Portugalia, SUA, Olanda, Japonia, Lituania, Germania și Franța.
În plus, puteți comanda vinul și în magazinul online moldovawines.store, care livrează produse vinicole moldovenești nu numai în Europa, ci aproape în toată lumea.
Articole relevante:
Fenomenul Fautor: care este secretul campionului Moldovei după numărul de medalii?
Fume Blanc Sauvignon Blanc, 2016 – mai reusit (VIDEO)
Fume Blanc Sauvignon Blanc, 2015 (Fautor) este «Emanuelle» (VIDEO)