Unul dintre cele mai bune vinuri roz din Moldova din recolta anului 2016 – Fautor Rosé 2016. Însa cel mai important – un astfel de cupaj nu mai găsiți nicaieri. Doar in R.Moldova, și doar la compania Fautor găsiți acest cupaj interesant din aceste soiuri – Syrah, Feteasca Neagră, Tempranillo.
Inainte ca acest vin să fie lansat pe piața, directorul departamentului marketing si vînzari, Ruxanda Lipcan, ne-a povestit despre ideea acestui proiect:
Fiecare dintre aceste soiuri reprezintă țara sa de origine. Syrah- Franta, Feteasca Neagra – Moldova, Tempranillo – Spania. Această idee se reflectă și pe etichetă. Noi am ales florile care simbolizează fiecare țara în parte. Floarea de rodiu – Spania, unde este simbol al prosperității și fericirii. Orașul spaniol Granada a fost numit în cinstea acestui fruct. Lavanda provine din Provence, unde se produce cel mai bun și mai renumit rosé din lume. Macul – floare tradițională pentru Moldova, simbolizează dragostea și pasiunea. Sperăm, consumatorii vor aprecia gustul acestui rosé, în care am pus o particica din suflet”.
Confirm – un vin cu suflet. Sommelierul vinotecii Invino, Inna Shangina, a remarcat că astăzi sunt în trend vinurile rosé cu nuanțe roz pale, în care predomină nuanța de “coaja de ceapă” adică rosé-uri cu nuanțe portocalii. Uneori chiar apar confuzii – în pahar e vin alb sau rosé?. Producătorul însa, nu s-a conformat noului trend, ci din contra a facut un vin de vara cu o culoare intensă, explozie de arome, deaceea vinul are o culoare zmeurie. De obicei, culoarea vinurilor rosé in Moldova mai este și numita “pielea cucoanei”. Și acest vin poate fi caracterizat la fel.
Aroma vinului este foarte interesantă, cu multe nuanțe – poți găsi note de citrice, căpșuni, zmeură de pădure, coacăza. Gust armonios de fructe roșii de pădure. Conținutul destul de ridicat de alcool – 13.2%, practic nu se simte, deaceea vinul este ușor de băut. În zilele fierbinți de vara, vinul se recomandă să fie racit mai mult ca deobicei, deoarece în pahar el foarte repede se încălzește, deci în loc de 10°C recomandate să se răcească pînă la 6°C.
Fautor Rosé 2016 se poate de servit și fără gustari. Dacă să-i alegem o pereche gastronomică, dupa parerea Innei Shangina, ideala va fi asocierea vinului cu un desert de fructe, pateuri sau carne de iepure.
Au fost imbuteliate doar 6100 de sticle.