Nu toate vinăriile mari se aventurează în producerea vinului „de gheață”, mai ales prin înghețarea strugurilor pe butuc, iar cele mici cu atât mai mult. Totuși, la fel ca multe alte vinuri interesante, Minis Terrios Ice-wine, 2018 produs de Dan Prisacaru (SRL Familia mea) a apărut dintr-o întâmplare.
Cu un an în urmă, el mi-a povestit că, din lipsă de recipiente pentru vin, nu a reușit să prelucreze strugurii la timp. Când i-a venit rândul să plece de pe câmp la vinărie, Cabernet Sauvignon-ul avea deja un conținut ridicat de zahăr. Perspectiva de a face din el un vin demi-dulce nu-i convenea lui Dan. Astfel, a decis să riște, lăsând strugurii să aștepte înghețurile, care anul trecut au venit destul de devreme – în noiembrie.
Nu a fost o glumă
Mă îngrijoram foarte mult ca păsările să nu ciugulească strugurii, spune vinificatorul. L-am telefonat pe Ion, brigadierul nostru, și l-am rugat să se uite dacă a mai rămas ceva de cules în vie. El mi-a răspuns că mai sunt struguri. – Deci, mâine, la ora 7 dimineața, voi veni să culeg strugurii. Cheamă-i la cules pe toți care-i cunoști, deoarece trebuie să culegem repede, pentru ca gheața din boabe să nu se topească. La orele 7 eram în s. Caragâș din raionul Cantemir, unde se află via. Mă aștepta Ion, împreună cu soția sa și o vecină. Îl întreb: „Unde sunt oamenii?” Brigadierul răspunde: „Nu m-au crezut. Cum așa, să culegi struguri pe ger? Au crezut că e o glumă».
Am avut noroc că în acea zi – 30 noiembrie, era vineri. Împreună cu Ion, ne-am dus spre grădiniță. Mamele își duceau copiii la grădiniță. M-au recunoscut și au înțeles că brigadierul nu glumise, au început să-și sune soții și alte rude. Astfel, am adunat vreo 30 de persoane. Într-o zi de sâmbătă nu am fi reușit acest lucru. Am început culesul la 8.30 și pe la 11.00 am terminat lucrul. Am strâns 3750 kg de struguri din care au ieșit 2700 sticle de vin».

Dacă mi s-ar fi spus, n-ași fi crezut
Procesul de producere a fost foarte dificil. Pentru Dan Prisacaru, aceasta a fost prima experiență. După cum recunoaște el însuși, dacă i s-ar fi spus dinainte că va fi atât de greu, pur și simplu n-ar fi crezut. Strugurii înghețați au fost aduși la vinaria din Chișinău și a început un proces îndelungat de presare, deoarece presa Bucher Vaslin este foarte bună, dar are o capacitate redusă.

Este ca un «Mercedes», doar că «Atlas», așa că a trebuit să facem presarea afară, în câteva loturi, câte șase ore și jumătate, își amintește vinificatorul. Am început pe 30 noiembrie și am terminat în seara zilei de 2 decembrie. Noaptea, temperatura aerului scădea până la -16 °C, iar în vinărie era +7 °C. Ne temeam că membrana presei ar putea să nu reziste. Din fericire, a rezistat. Apropo, compania noastră a primit această presă în calitate de grant din partea Proiectului de competitivitate din Moldova (finanțat de USAID și Guvernul Suediei), care susține vinificatorii mici. De asemenea, pentru Asociația micilor producători a fost achiziționat echipament mobil pentru uz comun. Noi folosim aparatul pentru dopuirea sticlelor».
Mustul obținut din struguri înghețați fermentează o perioadă foarte lungă de timp, din cauza concentrației înalte de zahăr. În acest caz, fermentația a durat o lună și jumătate, deoarece mustul conținea 485 g/l zahăr. Dan avea o mulțime de întrebări – ce drojdie să folosească, cât să fermenteze, cum să oprească procesul, etc. Colegii i-au spus că trebuie să efectueze cel puțin două filtrări și să mai folosească unele procedee tehnologice pentru a atinge puritatea microbiologică. Totuși, Prisacaru și-a asumat toate riscurile și a urmat doar una din toate recomandările – a făcut filtrarea înainte de îmbuteliere. Vinul s-a dovedit totuși a fi stabil, fapt confirmat în mod repetat de analiza de laborator.
Cu mulți ani în urmă, un alt mic producător a încercat, de asemenea, să producă ice-wine, însă, la o lună și jumătate după îmbuteliere, a început fermentarea și sticlele au început să “împuște” ca șampania. După îmbuteliere în luna iulie, Dan a ținut timp de câteva luni vinul îmbuteliat la vinărie pentru fi sigur. Și iată că a fost scos pentru vânzare, iar la ediția de iarnă a „Vernisajului vinurilor” a fost prezentat oficial.
Minis Terrios Ice-wine, 2018
Trebuie de remarcat că producătorii vinurilor „de gheață” folosesc foarte rar struguri roșii, de obicei sunt utilizate soiuri albe. În acest caz, Cabernet-Sauvignon s-a manifestat foarte bine. Din el a ieșit un rosé frumos, de culoare carmin, cu strălucire. Conținutul de alcool – 10,9%, concentrația de zahăr rezidual – 163 g/l.
Pentru ice-wine este preferabil să alegeți un pahar mic în formă de lalea, deoarece astfel de vinuri nu se consumă în cantități mari. Prin urmare, vinurile „de gheață” sunt turnate în sticle de 375 ml.
La primul nas se simte aroma de pomușoare roșii coapte. În buchet se distinge în primul rând aroma de corn copt. De asemenea, sunt și note de fragi, coacăză roșie, cireșe roz și zmeură.
Un echilibru minunat între dulceață și aciditate. Un gust acriu plăcut, cu note de corn. Un plăcut postgust îndelungat – fructe confiate și marmeladă.
Un vin cu un buchet și un gust atât de bogat este recomandabil de a fi consumat fără mâncare. Este foarte autosuficient ca desert. Totodată. poate fi asociat, de exemplu, cu foie gras sau cu un pateu delicat de pui, cașcaval albastru cu mucegai (dar nu cu miros puternic). În opinia mea, este mai bine să savurați din plin acest vin, aducând un omagiu muncii enorme a tuturor celor care au contribuit la crearea sa.
După cum știți, un ice-wine veritabil are un preț de cost foarte înalt, prin urmare, prețul de vânzare cu amănuntul al Minis Terrios Ice-wine, 2018 este de aproximativ 550 lei. Or, acesta nu este un vin pentru consum zilnic, ci pentru ocazii speciale. Ar fi un cadou minunat pentru femei. Bărbați, luați în vedere. Oricum, îl veți bea împreună.

Încă înainte de a intra pe piață, acest vin a cucerit o medalie de aur la Berliner Wein Trophy` 2019 Summer Tasting. Apropo, participarea vinurilor moldovenești la concursuri prestigioase de degustare este finanțată în cadrul unui program comun al Oficiului Național al Viei și Vinului și al Proiectului de Competitivitate din Moldova.
Mai bine o dată să vezi
În Moldova, destul de multe întreprinderi (pentru o țară sudică) produc ice-wine, dar foarte puține dintre ele – din struguri înghețați pe butuc. Anticipând multe îndoieli referitor la faptul că roada a fost culeasă pe frig, Dan a decis să facă un videoclip despre modul cum s-a născut vinul său. Dar nu utilizând un telefon, ci în mod profesionist, fapt care s-a dovedit a fi o plăcere scumpă pentru un mic producător. Proiectul de Competitivitate din Moldova a intervenit din nou cu suportul său, finanțând lucrul echipei de filmare condusă de Călin Laur, care realizează documentare. Împreună cu echipa sa, au creat un filmuleț despre Minis Terrios Ice-wine. Iată o modalitate interesantă de promovare a acestui vin.