Tânăra vinărie ATU a fost cea dintâi care a produs un vin din noul soi de struguri de selecție moldovenească – Codrinschii, deschizându-i calea. Foarte probabil, vinul va deveni cartea de vizită a acestui producător, deoarece Codrinschii va fi asociat, în primul rând, cu el. Timp de aproape jumătate de secol, acest soi a stat în așteptarea a doi tineri care au crezut în el. Care sunt calitățile Codrinschii și cine sunt acești entuziaști?
Fiul regelui soiurilor roșii

Acest soi a fost creat de Valentina Vedeneeva, în departamentul de selecție al Institutului de Cercetări Științifice în domeniul Viticulturii și Vinificației din Moldova, prin încrucișarea vechiului soi autohton Rara Neagră cu Cabernet Sauvignon. Codrinschii a fost plantat în cadrul unei colecții ampelografice de soiuri ale Institutului, fiind înregistrat în 1967. Enologii Institutului au început să-l cerceteze în anul 1980. Apoi, în centrul și în sudul republicii au fost plantate mici loturi experimentale de Codrinschii. În anii 2009-2017, enologii Institutului de ramură au studiat particularitățile prelucrării acestui soi și au elaborat o tehnologie care permite extragerea maximă a substanțelor fenolice și colorante din must. În vinurile seci produse din Codrinschii, conținutul de antocianine, care îi conferă vinului culoarea roșie, este de același nivel, ca și în Merlot. Aciditatea titrabilă este mai înaltă, comparativ cu vinurile din Cabernet Sauvignon și Merlot. Primul vin industrial din acest soi nou a fost plasat pe piață abia anul trecut.
Am produs primul nostru vin din struguri Codrinschii, cultivați în sudul Moldovei, într-o mică gospodărie țărănească”, povestește Vlada Balica, directoarea și co-proprietara vinăriei. – Vârsta viței-de-vie este de peste 20 de ani. Deoarece ATU este o marcă nouă pe piață, iar Codrinschii nu este un soi foarte cunoscut, nu am îndrăznit să propunem un vin monosoi, neștiind care va fi reacția cumpărătorilor. Astfel, am decis să producem un cupaj din Codrinschii (70%) și Saperavi (30%). Vinul a fost totuși foarte bine acceptat. De fapt, un soi necunoscut atrage atenția și trezește curiozitate printre consumatori. Din roada anului 2019, vom produce probabil și vin doar din Codrinschii».
La drept vorbind, surprinde faptul că vinificatorii autohtoni încă nu l-au descoperit. Or, dacă tatăl, de origine franceză, este rege, iar mama este o gingașă domnișoară din Moldova, atunci fiul lor este fără îndoială un prinț. Codrinschii are un potențial mare pentru producerea vinurilor de calitate foarte interesante și, desigur, poate înfrumuseța oferta vinificatorilor moldoveni pentru lume.
ATU Saperavi & Codrinschii, 2018

Vinul a fost îmbuteliat în luna mai 2019, adică, a stat un an în sticle. Culoarea sa este rubinie. Am turnat vinul în două pahare. În unul – o cantitate obișnuită pentru degustare (până la partea largă a paharului). În al doilea – doar un pic și l-am lăsat deoparte.
În primul pahar, la primul nas se simt pomușoare negre dulci, răscoapte. Aroma pură a fructelor de pădure – scoruș negru, mure, prune, rodie zdrobită, vișină neagră, apoi apar note de coacăză neagră cu zahăr și scoarță de copac. Peste vreo 30-40 de minute, am savurat aromele celui de-al doilea pahar. Este foarte interesant faptul că cantitatea de vin turnat contează, de asemenea, deoarece în acel „doar un pic” am găsit o aromă de condimente. Nuanțe de vanilie, se simțea distinct piperul negru proaspăt măcinat, nuanțe de ghimbir și nucșoară. Aceasta deși, potrivit producătorului, vinul nu a contactat cu lemn de stejar. Conținutul de alcool este de 13,5%.
ATU Saperavi & Codrinschii, 2018 este un vin tânăr și își va păstra prospețimea datorită acidității sale înalte. Totuși, a fost supus fermentației malolactice. Are un gust ușor astringent, cu nuanțe de cafea și ciocolată neagră amară, care trece într-un postgust îndelungat. Textura sa este mătăsoasă, dar taninurile sunt încă „obraznice”. Cred că li s-ar fi potrivit un butoi de calitate.
ATU Saperavi & Codrinschii, 2018 a reușit să câștige o medalie de aur la concursul internațional Mundus Vini Spring Tasting` 2020.
Iar acum din butoi…
Întrucât Codrinschii este deocamdată doar un experiment pasionant pentru producător, vinificatorul principal și coproprietarul ATU, Victor Vutcărău, a decis să lase jumătate din produsul vinicol să se matureze în butoaie românești noi din stejar carpatic pentru a evalua potențialul de maturare al soiului, deoarece nimeni încă nu-l cunoaște. Și Saperavi a fost supus maturării. După 12 luni, vinul a fost îmbuteliat.

Am avut ocazia să degust din ATU Saperavi & Codrinschii barrique, 2018 înainte de lansarea sa. Trebuie remarcat faptul că după îmbuteliere vinul este stresat și are nevoie de câteva luni pentru a se reface. Prin urmare, evaluarea pe care o fac acestui vin se referă în mod specific la acel moment. Peste două-trei luni, vinul își va mai îmbunătăți încă calitățile sale organoleptice.
Culoarea sa este mai închisă, decât cea a confratelui său, mai aproape de vișiniu. Pe pereții paharului sunt piciorușe dense. La primul nas se simte o aromă mai puțin intensă de pomușoare negre, umbrită de cea de mirodenii. Vinul maturat are nevoie de timp pentru a respira, prin urmare poate fi aerat/decantat. Notele de fructe de pădure sunt oarecum atenuate în buchetul său. Dintre aromele menționate mai sus, mai clar se distinge aroma de scoarță de copac. În locul rodiei zdrobite, a apărut coaja de rodie, precum și note de boabe de cafea, o nuanță ușoară de marochin. Când în pahar rămăseseră doar două înghițituri, au apărut note distincte de lemn ars.
Maturarea a fost fără îndoială în beneficiul gustului vinului. A devenit mai moale, cu o textură mătăsoasă. Gust suculent de vișine și coacăze negre. În postgustul îndelungat – vișine uscate cu gust amărui, apoi ciocolată neagră. Acest vin va fi foarte interesant. În general, maturarea a fost foarte delicată, ceea ce îl complimentează pe vinificator.
Au fost produse câte 1700 sticle de ATU Saperavi & Codrinschii, 2018 și ATU Saperavi & Codrinschii barrique, 2018.
Cât costă?
Pe portalul producătorului și la vinărie, acest vin poate fi cumpărat cu 170 de lei/sticlă. În perioada de criză asociată cu pandemia de coronavirus, a fost lansată o promoție, pe durata căreia prețul a fost redus la 150 de lei. Partenerii îl vând cu aproximativ 200 de lei.
ATU Saperavi & Codrinschii barrique, 2018 se va vinde la producător cu aproximativ 200 de lei.
Unde poate fi cumpărat?
În vinoteca wine.md și sala de degustări wine.md, în wine bar-urile Em-bar-go și Carpe Diem, în magazinul online Vincuvin.shop.
Care este «atuul»?
Cuvântul „atu”, care provine de la cuvântul francez „atout”, înseamnă „coz”, explică Vlada Balica. – În sens figurat – ceea ce te face diferit de ceilalți. Care este atuul tău? Atuul nostru este că compania noastră Est Euro Vitis are o pepinieră. Producem butași de viță de vie, deci avem un ciclu complet de producție – de la butași până la vin. În alte țări, multe pepiniere au și propriul vin. În acest fel, demonstrează calitatea butașilor. Și noi facem asta. Foarte mulți dintre clienții noștri, după ce degustă vinurile, decid să planteze o vie cu butași de soiul din care au gustat vin. Începând cu anul viitor, intenționăm să producem butași Codrinschii și să plantăm o vie din acest soi».

De rând cu continuarea logică a afacerii, la baza creării propriei producții de vin a stat și pasiunea lui Victor pentru vinificație. În fiecare toamnă, el făcea vin în condiții casnice și își servea cu mândrie prietenii, care îl savurau, îl lăudau și-i tot spuneau: „Trebuie să-ți faci propria ta vinărie ».
În 2016, soții Vlada Balica și Victor Vutcărău au început construcția. În octombrie 2017, au intrat pe piață primele vinuri ATU. În decurs de un an, au reușit să lanseze exporturile către România. În prezent, fac livrări și către Germania și China. Pentru luna iunie este preconizată prima livrare către Japonia. Totodată, se poartă negocieri cu una dintre țările scandinave. În prezent, volumul de producție al vinăriei este de 30 de mii de sticle de vin.
Le-au dăruit nu pește, ci o undiță
La început, intenționam să facem investiții de o anumită sumă – își amintește Vlada. – Dar eforturile noastre de a crea ceva original – atât vinăria, cât și produsul – au fost remarcate de Proiectul de Competitivitate din Moldova (finanțat de USAID și Guvernul Suediei) și ne-au oferit asistență pentru dezvoltare. Ajutorul a fost canalizat în direcții diferite. Mai întâi, ne-au ajutat să cumpărăm trei recipiente din oțel inoxidabil, apoi – în aspecte legate de branding. Când am avut întrebări referitoare la tehnologia vinificației, MCP, împreună cu Oficiul Național al Viei și Vinului, ne-au oferit servicii de consultanță timp un an, ca parte unui a program de mentorat. Consultantul nostru a fost cunoscutul vinificator Vitalie Băbănuță. Pentru dezvoltarea destinației turistice, donatorii au procurat mobilier confecționat special pentru wine bar și sala de degustare. Pereții au fost decorați de către pictori de graffiti. Noi organizăm un festival de cultură urbană și invităm pictori de graffiti, oferindu-le posibilitatea de a crea. Pereții exteriori ai vinăriei sunt, de asemenea, rezultatul muncii lor. În primăvara anului 2019, am început să primim turiști».
În total, suportul financiar din partea Proiectului de Competitivitate din Moldova a constituit 30% din volumul total al investițiilor în afacerea vinicolă ATU. Plus la aceasta, vinăria a utilizat echipamentul achiziționat de donatori pentru Asociația Micilor Producători – un aparat pentru îmbuteliere și dopuirea sticlelor.
Pe lângă finanțare, este foarte important ca specialiștii Proiectului oferă direcționare pentru investiții, sugerează în ce trebuie de investit corect, continuă directorul vinăriei. De exemplu, în materie de branding, ni s-a spus ce demersuri trebuie să facem pentru aceste servicii, ce ar trebui să obținem. De fapt, ei ne învață cum să pescuim. Și noi vedem rezultatele acestei colaborări. Cu suportul MCP și ONVV, participăm la expoziții și concursuri internaționale, ceea ce ne ajută să creștem ca producător și ca brand.
Pentru noi, producerea vinului a devenit un mod de viață. Aceasta ne oferă plăcere și ne conferă un statut, pentru că a adus în viața noastră mulți oameni interesanți. De când am construit vinăria, avem mai mulți cunoscuți și prieteni noi, interese noi, viața a devenit mai intensă».

