Timbrus Purcari Estate a lansat cel de-al doilea vin din seria „Oenologist Reserve” – Barrel Fermented Chardonnay, 2018 IGP Ștefan Vodă. Reamintim că primul vin al seriei a fost Timbrus Saperavi, 2014 – medaliat cu argint la competiția organizată în Georgia, Saperavi International – 2018. Trebuie menționat că în seria Oenologist Reserve, producătorul adună cele mai bune creații ale sale, realizate în ediții limitate. Astfel, Timbrus Chardonnay Barrel Fermented, 2018 se prezintă într-o ediție de numai 2500 de sticle. Este necesar un anume curaj pentru a prezenta în Moldova într-un mod inovator, diferit, un vin dintr-un soi de struguri internațional, în special Chardonnay – regele vinurilor albe. Oenologului de la Timbrus Purcari Estate, Manuel Ortiz, i-a reușit acest fapt.
Când Chardonnay-ul vă poate surprinde
Acest vin a fost prezentat publicului larg la Snagov (România), în cadrul Festivalului Vinului din Moldova, din 15-16 septembrie. Însă nu a fost oferit și pentru degustare, deoarece un astfel de vin necesită respectarea unui anumit ritual. Cu toate acestea, cei care cunosc deja calitatea premium a vinurilor Timbrus au cumpărat acest vin încă din prima zi, pentru a reveni în ziua următoare la stand să confirme că vinul a fost la nivelul așteptărilor lor și chiar le-a depășit. Dovada cea mai bună este că tot lotul din această ediție adus la Festival s-a vândut, deși prețul nu este unul chiar accesibil tuturor. Acest produs este destinat persoanelor care au dobândit o înțelegere a vinului și sunt capabile să se bucure de el.

De ce doar 2500 de sticle?
Strugurii sunt cultivați pe plantațiile proprii ale companiei din comuna Purcari. Plantarea Chardonnay (2010) este de 16,46 hectare. Atunci de ce este produs atât de puțin vin? Proprietarul Timbrus Purcari Estate, Bondartsov Evghenii, a explicat astfel:
Avem Chardonnay în linia standard, dar examinând podgoria timp de mai multe anotimpuri, am stabilit cele mai bune celule ale acestui strugure, deoarece locația influențează mult maturizarea și calitatea ciorchinelui. Apoi, când s-a luat decizia de creare a vinului Chardonnay Oenologist Reserve, am stabilit o sarcină pentru agronom, ca pe lângă alte tehnologii agricole, să exercite o greutate minimă asupra tufișului. Au fost recoltate 1,7 kg de pe fiecare butaș de viță de vie (pentru comparație: în conformitate cu cerințele pentru producția de vinuri IGP, randamentul nu trebuie să fie mai mult de 3 kg / butaș). La urma urmei, vinul se naște în podgorii.
Dacă tirajul Saperavi Oenologist Reserve (2014) a însumat 3 mii de sticle, atunci Chardonnay Oenologist Reserve este unul mai mic, deoarece vinurile de culoare roșie sunt un produs inteligibil pentru toată lumea. Vinurile albe maturate dintr-o categorie de preț ridicat, nu sunt acceptate de toată lumea. Vrem să vedem cum Barrel Fermented Chardonnay va deveni un produs interesant și căutat de către consumatori. Acest vin este destinat în special piețelor moldovenească și românească. Exportul de vinuri albe moldovenești la prețul de 9 euro este un nonsens total pentru importatori și cu atât mai mult Chardonnay-ul, care este produs în toate țările vinicole.
În România, l-am repartizat în rețelele de hipermarket, precum Carrefour și Auchan, ce dețin raioane de vinuri premium, destinate HoReCa. Trei dintre produsele noastre sunt expuse acolo – De autor, Saperavi și Barrel Fermented Chardonnay din seria Oenologist Reserve. Aceasta nu este doar o afacere, ci și o chestiune de reputație și clasificare. Eu cred că orice producător, ce încearcă să demonstreze că are un potențial de creare a vinurilor calitative, ar trebui să aibă cel puțin câteva produse, datorită cărora se poate aprecia nivelul companiei și abilitatea vinificatorului în sine.”
Secretele vinificatorului
Potrivit oenologului Timbrus Purcari Estat Manuel Ortiz, boabele au fost macerate la o temperatură care nu depășește 5 °C, timp de 48 de ore (pentru obținerea unor arome proaspete). Nu a fost utilizată presa, sucul a fost secretat sub propria greutate. Producția a fost de 50-55 dal./tona de struguri. Mustul rezultat a fost fermentat în noi baricuri (225 l) din stejar românesc la o temperatură de 14-16 °C, pe drojdia naturală „sălbatică”, care a apărut pe pielea strugurilor în timpul maturării. După fermentarea alcoolică prelungită (până la 20 de zile), a fost inițiată fermentarea malolactică pentru a oferi vinului o acuitate.
După aceea, vinul a rămas în baric pentru maturare pe sedimentul de drojdie. Timp de patru luni, s-a aplicat tehnica numită batonaj (amestecare). Apoi, vinul a fost turnat în butoaie noi cu un volum mai mare (500 l), tot din stejar românesc, pentru a fi păstrat pe un sediment subțire de drojdie încă șase luni. În vin s-a adăugat 15% de Chardonnay nematurat, pentru ca influența stejarului să nu fie prea puternică.
Vinurile Timbrus din seria Oenologist Reserve sunt întotdeauna speciale. Acestea fac posibilă exprimarea individualității și filozofiei vinificatorului în crearea unui produs original de autor, cu un caracter incomparabil.
Rafinament este cuvântul care descrie cu exactitate Chardonnay-ul nostru” – spune Manuel Ortiz.
Barrel Fermented Chardonnay, 2018 IGP Ștefan Vodă
Aspectul său vorbește despre corelația stilului clasic și a respectării tradițiilor. Sticla „Bourgogne”, ce este folosită în toată lumea pentru Chardonnay, are un design al etichetei bine definit, caracteristic vinurilor din Lumea Veche. Sigla producătorului este atârnată de o „funie” naturală, rasucită la gâtul sticlei. Produsul arată elegant, convingător și credibil. În mod obligatoriu, vinul trebuie răcit până la o temperatură de aproximativ 8-10 °C (apoi vinul se încălzește rapid în pahar). După ce ați debușonat sticla, vinul trebuie lasat să „respire” (puteți îndepărta dopul de plută și să puneți sticla înapoi în frigider pentru 1 oră). E necesar de menționat că Barrel Fermented Chardonnay, 2018 Timbrus nu se aseamănă cu alte vinuri moldovenești din acest soi de struguri. În mod surprinzător, este mai plăcut și mai proaspăt cu un conținut de alcool de 13%.
Culoarea este galben-pai, strălucitoare și luminoasă. Primul nas – măr verde și pere „Duchesse”. Vinul lasă lacrimi groase pe pereții paharului. Buchetul dezvăluie nuanțe de citrice, lămâie, apoi migdale și faguri.
Gustul este proaspăt, moale, cu o aciditate plăcută a unui măr verde. Vinul are o textură mătăsoasă și un postgust vanilat. Neapărat mirosiți paharul gol. În el se vor concetra arome precum cele de nucă și miere de mai, iar după 20 de minute apar cele de vanilie, lămâie și migdale. Un pahar gol îți oferă plăcere, nu mai puțin decât atunci când era plin.

Stejarul este practic camuflat, dar completează gustul într-un mod cu totul rafinat, pentru a îmbogăți buchetul vinului. El nu apasă și nu copleșește. Aceasta se datorează unei munci perseverente și minuțioase a vinificatorului cu stejarul. Aici am putea pune capăt descrierii vinului, dar seara următoare am avut dorința de a reveni la el. Mi-a plăcut și mai mult, deoarece aromele de mere și pere au început să sune mai expresiv, ca spre final să fie simțit și migdalul.
Astăzi Barrel Fermented Chardonnay, 2018 IGP Ștefan Vodă înfățișează un vin tânăr, proaspăt. Fără îndoială el are potențial de a fi depozitat și dezvoltat ulterior. Autorul vinului Manuel Ortiz consideră că acesta poate evolua pe o perioadă de cel puțin trei ani. Desigur, vinul poate fi băut chiar astăzi, dar ar putea ajunge la un apogeu. Prin urmare, puteți cumpăra o sticlă de Chardonnay, încercați-o, iar dacă v-a plăcut, cumpărați alta pentru a vă marca colecția. Este absolut clar că aveți nevoie de un subsol, cu o temperatură potrivită de depozitare 14-16 °C.
Cu ce combinăm acest vin?
Bucate din carne albă sau pește cu sos de smântână, fructe de mare – moluște și crustacee, brânzeturi maturate (nu tari ca parmezanul).
Unde îl puteți cumpăra?
Produsul este exclusiv, limitat, așa că îl puteți cumpăra doar în câteva magazine de exemplu: în departamentele de vinuri ale hipermarketului «№1» (pe Viaduct) și Fourchette Gourmet, ori din vinotecile Chișinăului. De asemenea, vă puteți bucura de acest vin în combinație cu gastronomia restaurantelor din capitală: Osho, Sensi, Berds, Casa Daca, Meating Point, La Sarkis, Chianti.