Acest vin este neobișnuit atât prin denumire, cât și prin conținut. „Isterie, 2018” reflectă starea producătorilor de vinuri într-o perioadă grea pentru afaceri, când, în ciuda dificultăților economice, nu putem lăsa mâinile în jos. Iar căutarea la nesfârșit a echilibrului și armoniei în crearea unui asamblaj poate duce la o cădere emoțională. Vinul Isterie conține revelația și autoironia vinificatorilor, ale căror muncă, pasiune și dragoste pentru arta vinificației contribuie la crearea vinurilor la „Castel Mimi”.
Semințele de struguri…
Odată, în timpul discuției despre viitorul brand, au fost create mai multe cupaje. Vinificatorii le-au examinat și au discutat îndelung, dar nu puteau alege unul. Când toată lumea era deja epuizată emoțional, a fost luată o decizie de compromis – de a combina toate soiurile roșii care se află în pivnițele cramei, în diferite proporții. La bază a fost luat regele vinurilor roșii – Cabernet Sauvignon (70%). Cealaltă parte a fost împărțită (nu în mod egal) între Merlot, Saperavi, Malbec, Pinot Noir, Fetească Neagră și Rară Neagră.
„Isterie” are pe etichetă un design, ce simbolizează cele șapte soiuri de struguri, ale căror unire a dat viață acestui vin. Fiecare romb înseamnă locul unde seminţele de sămânță de struguri ajung în sol fertil și dau viață unei vițe generoase noi. În fiecare an, trezindu-se după un somn de iarnă, via dă viață ciorchinilor, iar apoi, cu ajutorul vinificatorului, apare un vin nou.
Un an generos
2018 a fost un an foarte fertil pe podgoriile Moldovei. Deoarece pe plantațiile „Castel Mimi” roada era limitată, natura a umplut ciorchini din abundență. Toate vinurile roșii au fost produse conform schemei clasice. Diferențele țineau de temperatura de fermentare, termenul macerării pe pulpă, tipurile de drojdii utilizate. Nu este greu de înțeles că există o abordare diferită față de strugurii Cabernet Sauvignon și Rară neagră.
Am obținut niște vinuri bune, iar multe dintre ele le-am turnat în barice din stejar francez, -spune directorul general al „Castel Mimi”, Adrian Trofim. – Ele s-au maturizat în barice din stejar francez. Soiurile au avut propria perioadă de maturare – de la șase până la douăsprezece luni. Iar butoaiele se deosebeau nu doar prin gradul de ardere, ci și prin densitatea lemnului. Identificăm ce tip de butoi este cel mai potrivit pentru un anumit soi, pentru a utiliza pe viitor aceste cunoștințe, desigur având în vedere evoluția preferințelor consumatorilor de pe piața mondială. Toate vinurile roșii au fost supuse fermentaţiei malolactice direct în butoaie de stejar. Acest proces a lansat în mod natural, fără adăugarea de bacterii speciale. Am dori ca vinul nostru să se dezvolte în timp, prin urmare are un corp puternic în care taninurile din struguri sunt amplificate de cele ale stejarului. În procesul de maturare în sticle, vinul va deveni mai moale, notele lemnoase vor dispărea treptat din gust şi aromă”.
„Isterie, 2018„
Recomand cu tărie decantarea acestui vin sau cel puțin turnarea acestuia într-un ulcior dacă nu aveți un decantor, deoarece vinul necesită aerare. Deoarece vinul este unul puternic, el trebuie să „inspire” mult aer pentru a-și deschide buchetul în cel mai bun mod. De asemenea, trebuie luat în considerare și conținutul de alcool din acesta – 14,5%. Pentru ca alcoolul etilic să nu vă încurce să savurați plăcerea, trebuie să-i oferiți vinului posibilitatea de a elibera acești vapori. Acesta este al doilea motiv pentru decantare (transfuzie).

Mai întâi am degustat „Isterie, 2018”, turnându-l din sticlă, ca de obicei. De două ori am dat paharul deoparte pentru a lăsa vinul să „respire”. Apoi am decantat ce a mai rămas în sticlă și am comparat impresiile. Parcă erau două produse diferite.
Vinul are o culoare rubiniu închisă. Primul nas – pomușoare negre și fructe. De remarcat că fiecare dintre cele șapte soiuri de struguri a contribuit la buchetul vinului, care s-a dovedit a fi destul de bogat. În el s-au deschis aromele de prune uscate, porumbele, coacăză neagră, crenguțe uscate de zmeură, boabe de piper negru, cireșe uscate, piele de Maroc, aronie, cireșe negre uscate, coji de rodie, mure, scorțișoară, nucșoară și o nuanță de eucalipt. O jumătate de oră mai târziu, au apărut note de sol, lemn carbonizat, note dulci de lemn proaspăt, garoafe. După alte 30 de minute, notele uscate au dispărut, iar vinul a devenit mai fructat, a apărut aroma violetelor și dulceața. Apoi „roata” aromelor s-a întors cu repetarea altor parfumuri. După un timp, au revenit aromele de fructe și pomușoare. A fost o experiență interesantă.
Am notat aromele în ordinea (oarecum haotică) în care au apărut în pahar, care părea să reflecte starea emoțională explozivă a vinificatorilor. Se pare că nu în zadar vinul a fost numit Isterie.
Textura e mătăsoasă. Aciditatea se exprimă în gust (5,6 g / dm3, cu un nivel de zahăr de 2,2 g / dm3). Datorită acestui fapt, vinul se va maturiza bine în sticlă împreună cu taninurile. Se simte gustul de cireș, aronie amară și o nuanță de lemn ars. Postgustul are o notă de ciocolată neagră amară.
După decantare timp de trei ore, s-a obținut un alt vin. Nu era nici măcar o urmă de alcool în buchet. Aromele au devenit mai fructate, condimentate cu mirodenii, printre acestea a apărut și o nuanță de confitură, pe care ați vrea să-l tăiați cu cuțitul. În buchet se simte discret aroma de stejar. Chiar și gustul s-a schimbat! Se simt pomușoarele cu gust de confitură.
Cum trebuie servit?
Este de preferat ca vinul fie servit ușor răcit – până la 18 C, iar în perioada rece – la temperatura camerei. Dacă va fi răcit prea tare, gustul va părea dur.
Este un vin puternic, care necesită o bucată bună de carne. Restaurantul „Castel Mimi” „Bufnița Albă” oferă pentru vinul „Isterie, 2018” bucate din carne de vită. Tocănița, gulașul sau carnea la grătar vor face pereche bună cu acest vin. În general, acest vin este potrivit pentru mesele de sărbătoare.
Cât costă?
Vinul „Isterie, 2018” în magazine costă în medie 130 de lei pentru o sticlă de 0,75 litri. Sinceră să fiu, având în vedere costul său (butoaiele noi franceze sunt scumpe), putem spune că producătorul a avut o atitudine foarte prietenoasă faţă de consumatori. În acest caz, obținem mai mult decât plătim.
Unde poate fi cumpărat?
Poate fi cumpărat în rețeaua de supermarketuri „Fourchette”, „Nr. 1” (în hipermarketul „Nr. 1” de pe viaduct este prezentată o gamă largă de vinuri „Castel Mimi”), „Bonus”, precum și în toate vinoteci din Chișinău.

