Crama Mircești este situată în inima Republicii Moldova în satul cu același nume – Mircești din raionul Ungheni și a fost fondată de Arcadie Foșnea, cunoscut vinificator din țară. Deschiderea oficială a avut loc de Ziua Națională a Vinului în octombrie 2020.
Ideea de a crea propria vinărie a apărut în timp ce studiam în Germania, unde am cunoscut îndeaproape, prin prisma întreprinderilor mici, cultura viței de vie și a vinificației germane,” afirmă oenologul. „Lucrând în astfel de vinării, s-a născut ideea și visul de a crea ceva similar. În 2009 am hotărât să înființez o podgorie. Tot în acel an am achiziționat vechiul conac boieresc, care după cel de-al doilea război mondial a fost naționalizat și folosit de stat în diverse scopuri. În perioada sovietică, aici a fost amplasată Cârmuirea sovhozului, mai târziu grădinița de copii pe care am frecventat-o și eu în copilărie. Până la privatizare, clădirea a fost, pentru o perioadă, abandonată, iar după un timp, parțial ruinată, dar totuși am fost fidel ideilor mele de a deschide aici o mică vinărie și o pensiune turistică.”
Locul pentru plantarea viței de vie a fost ales într-o microzonă unică, cu condiții ideale, care are forma unui amfiteatru cu pantă estică cu înclinație de 6 – 15 grade. Solurile sunt foarte sărace, având în compoziție doar 1-2,5% de humus și un pH de 6,5-6,7%, ceea ce conferă vinului o bună aciditate, și îl îmbogățește cu minerale. Pe acest areal se întâlnesc cinci tipuri de soluri, de la argilă până la nisip, ce conferă strugurilor numeroase gusturi și ne permit să obținem diverse stiluri de vin.
Suma temperaturilor active pe panta sudică a parcelei este aceeași ca și în partea de sud a Moldovei, iar pe panta nordică cu 15% mai joasă, condițiile fiind ideale atât pentru vinurile roșii, cât și pentru vinurile albe. Podgoria este amplasată la înălțimea de 270-350 m față de nivelul mării, altitudinea reprezentând cel mai înalt punct al viilor din Moldova. La fiecare 100 de metri de la nivelul mării, vara temperatura este mai răcoroasă cu 0,6 grade, iar iarna tot cu atât mai caldă, ceea ce este favorabil pentru viță de vie. Este foarte important faptul că aici nu sunt înghețuri extreme care să afecteze butucii, astfel vița de vie se simte foarte confortabil pe acest terroir. Pe pantă (sătenii o numesc Dealul Pietrăriei) putem observa multe pietre, care ziua acumulează căldură și noaptea o emană, de asemenea, au o contribuție pozitivă la afânarea solului și păstrarea umidității în el pe timp de vară. Un rol important îl are și amplasarea podgoriei la înălțime. În afară de aceasta, maestuoșii codri încep chiar în vecinătatea podgoriei noastre, care, de asemenea, au un impact pozitiv asupra microclimei locale.
În fiecare an am plantat câte un hectar de viță de vie, iar anul acesta am plantat 4,5 hectare. Suprafața totală a suprafeței plantate constituie 15 hectare. Soiurile albe ocupă panta de nord a amfiteatrului, ele fiind deschise spre vânt, iar cele roșii panta de sud. În total, în acest areal sunt cultivate 12 soiuri de struguri: Feteasca Regală, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Noir, Feteasca Neagră, Rara Neagră, Saperavi, Feteasca Albă, Riesling, iar în acest an au mai fost plantate soiurile Rkațiteli, Cabernet Franc și Viorica. Posibil că aceasta-i mult pentru o mică vinărie, însă pentru turism este perfect. Pentru noi este curios cum se comporta diverse soiuri pe terroir-ul nostru”, explică Arcadie.
Ne-a uimit cultivarea soiurilor sudice (Saperavi), plantate pe panta sudică a parcelei. Interlocutorul, auzind îndoielile mele, zâmbește, numind acest fenomen un stereotip. Și vinul său, Saperavi, a demonstrat scepticismul vinificatorului în această privință, deoarece Arcadie, în gospodărie, se ocupă de managementul culturilor.
Eu am studiat meseria de vinificator în Germania, unde clima e la limită pentru cultivarea viței de vie,” a continuat dânsul. „Odată cu încălzirea globală, s-au îmbunătățit condițiile pentru cultivarea viței de vie. Pe timpuri existau probleme. În așa situație, omul caută diferite metode pentru a influența pozitiv dezvoltarea butucilor. În Moldova, noi vorbim despre un an bun sau rău, fără a căuta mijloacele de substituire a condițiilor climaterice. Ceea ce am învățat acolo implimentez și aici, la ceea ce dă Dumnezeu, aducem și noi contribuția noastră. Saperavi, situat pe panta sudică, are o coacere minunată. De la înflorire până la recoltare, sunt necesare aproximativ 90-110 zile. Grație măsurilor pe care le-am implementat pe sector, putem prelungi recoltarea chiar peste 125 de zile, perioada mai îndelungată de coacere oferind vinului mai mult caracter. Cu toate că ne aflăm la granița de nord a viticulturii, în vinul Saperavi, alcoolul atinge 14,5-15%, deci cu coacerea nu sunt probleme.”
Butașii sunt plantați destul de des, la început – 3500 pe hectar, astăzi – 6250 de butași. Toate rândurile merg de sus în jos. La Crama Mircești nu se vorbește despre roada la hectar, ci despre roada la butuc, cele albe – până la 2-3 kg, iar cele roșii – 1,5–2 kg, în dependență de soiul și tipul vinului.
Lucrările în vie încep cu tăiatul în uscat, care stă la baza unei recolte durabile. În luna mai are loc rărirea lăstarilor verzi, care mai reduce din productivitatea butucului. Regulat se întreprind lucrările de protecție împotriva maladiilor și dăunătorilor. În anul 2019 au avut loc 11 tratări de protecție, dar de obicei au loc între 7-8 tratări.
Noi aspirăm să fim prietenoși cu natura, folosind cât mai puțină chimie, utilizând în procesul de protecție produse bio,” spune Arcadie Foșnea. „Drept îngrășământ servește compostul colectat de la stâna de oi, aproximativ 100 de tone pe an. Printre rânduri am semănat iarbă, care se cosește de două ori pe an și servește ca menținător a umidității, sursă de humus și asigură un bun ecosistem în podgorie. Suprafața foliară are o importanță foarte mare pentru dezvoltarea și coacerea strugurilor, de aceea este asigurată o suprafață rezonabilă pentru fiecare butuc. Fiecare operație se îndeplinește calitativ. Angajații sunt extrem de bine pregătiți. Scopul nostru este de a lucra calitativ și nu cantitativ. Îngrijirea viței de vie este realizată în mediu de 4 sau 5 oameni, iar la recoltare participă 12-15 muncitori. Compania e asigurată cu tot necesarul pentru viticultură și producere vin. Anul acesta am început recoltarea strugurilor pe 8 septembrie și am finalizat pe 14 octombrie. Crama Mircești participă în proiectul lot demonstrativ, inițiat de ONVV, cu soiuri de Feteasca Neagră, care demonstrează rezultate excelente.
Construcția vinăriei a început în anul 2011, care continuă și astăzi. Piatra din care a fost clădit beciul a fost scoasă din vechea clădire, curățită și refolosită, iar suprafața beciului a fost mărită. Vinurile roșii, sunt obligatoriu maturate în butoaie de lemn. În prezent compania deține 90 de butoaie, numărul cărora va crește până la 150. Butoaiele sunt din lemn de stejar francez și moldovenesc. De tip moldovenesc sunt 25%, care s-au afirmat ca bune.
Hala de producere ocupă 250 m2. Aici se află vase din inox, care au o capacități de la 500 l la 7000 l, în total – 100 mii de litri. De asemenea, există o zdrobitoare și un pres-teasc pneumatic. Strugurii se recoltează în lăzi a câte 10 kg. Lăzile cu soiuri albe se lasă pe noapte în curte pentru răcorire. Seara, aici întotdeauna este răcoare. Dis-de-dimineață, strugurii sunt zdrobiți la temperatura de 12-15 ͦ C.
La noi nu rezolvă totul tehnica. Deviza noastră este: 90% din calitatea vinului sunt strugurii și 10% a omului,” afirmă Arcadie Foșnea. ”Noi am început să producem vin în anul 2018. Până atunci, strugurii au fost vânduți colegilor. În anul 2020 am îmbuteliat 18 mii de sticle. La moment, producem 8 tipuri de vin. Cu timpul, planificăm producerea anuală a 50 de mii de sticle de vin. Noi nu tindem spre vinuri foarte parfumate, dar punem accentul pe mineralitate și ne dorim cu timpul ca vinul să devină din ce în ce mai bun. Toate vinurile roșii sunt maturate în butoi timp de 1-2 ani, iar din cele albe, doar un vin – Fumé Blanc. Datorită sortimentului divers de soiuri, producem atât vinuri de soi, cât și cupaje sub brandurile Crama Mircești și Bardul din Mircești. Vinurile roșii Crama Mircești sunt maturate în barrique-uri mai vechi pentru a păstra fructuozitatea și amprenta terroir-ului, iar cele roșii din Bardul din Mircești, păstrăm în barrique-ri noi până la doi ani, astfel aceste vinuri devin mai complexe.
Noi ne aflăm la început de cale și până când nu cunoaștem suficient, în ideal, cum trebuie să fie vinurile noastre. Totuși suntem siguri, că cu fiecare an, ele vor deveni tot mai bune. Noi apreciem potențialul soiurilor tradiționale, iar pentru înțelegerea lor este nevoie de o perioadă mai îndelungată.”
Paralel, cu producerea vinului, vinăria dezvoltă și latura turistică. Din păcate arhitectura conacului nu s-a pastrat în perioada sovietică. Clădirea veche rămasă a fost demolată și s-au străduit să readuce stilului conacului boieresc.
În această clădire există cinci camere de hotel și un restaurant cu bucătărie moldovenească, oglindind specificul regiunii. Trebuie remarcat faptul că gătesc aici în stil casnic, foarte gustos. Și desigur, pentru fiecare fel de mâncare, poți alege vinul potrivit.
Reieșind din numărul sporit de cereri, s-a luat hotărârea de a lărgi posibilitățile primirii oaspeților, construind pe clădirea de producere încă opt numere hoteliere. Vara, turiștii vor putea să se odihnească și la piscină. Oaspeților li se va mai propune turism activ, plimbări prin vie și prin împrejurimi, unde locurile pitorești îți încântă sufletul.
Noi promovăm agroturismul prin prisma vinului, explicăm consumatorilor ce semnifică terroir-ul, vinurile cu caracter, individualizate, în ce constă filozofia noastră, cultura consumului,” continuă Arcadie . „Astfel, oamenii devin mai conștienți și prețuiesc mai mult munca noastră. În același timp, trebuie de adăugat că vinurile terroir au nevoie de comunicare și recomandări. Noi ne dorim ca vinurile noastre să fie prezente și peste hotarele țării. Consider că afacerea va fi durabilă dacă exportul va fi 50 % din volumul de producție. La moment, vinurile se găsesc în vinotecile din capitală. Necătând la faptul că vinurile noastre recent au apărut pe piață, noi am reușit să le exportăm în România. Până ce, nu avem un volum mare de producție pentru a lărgi exportul, dar în anii următori vom lucra mai activ în această direcție.”
Fondatorul vinăriei Crama Mircești activează de mai mulți ani la una dintre cele mai bune întreprinderi din Moldova. El s-a aventurat în acest proiect, care pe parcursul a 11 ani îi ocupă tot timpul liber.
La ce bun?! Eu meditez adesea la această întrebare,” a răspuns vinificatorul. „Posibil ar fi trebuit să mă liniștesc și să mă bucur de viață, dar sper că totuși va sosi timpul când și eu voi avea mai mult timp liber, și voi savura din plin din ceea ce am creat”.
Când întreprinderea va funcționa în totalitate, în echipă vor fi 15 angajați, plus 10-15 la sezon. În realizarea acestui proiect, pe lângă mijloacele proprii ale familiei Foșnea, este și ajutor lateral. În deosebi, a fost primit susținere de la ,,Proiectul de competitivitate” finanțat de USAID și guvernul Suediei, care acordă suport întreprinderilor mici pentru ridicarea calității producției și dezvoltarea turismului vinicol, iar o parte din investiții a fost compensată din subvențiile statului. Din anul 2018, partenerul lui Arcadie, în proiectul Crama Mircești, este omul de afaceri Viorel Godea, care aduce o mare contribuție în dezvoltarea vinificației. Conform documentelor, satul Mircești datează din anul 1370, și cândva, prin sat, treceau căi comerciale intense spre Iași și Suceava, iar în prezent, cu apariția vinăriei Crama Mircești, locul vechilor căi comerciale l-a luat drumul vinului parcurs de nenumărați turiști.