Există mulți entuziaști în rândul micilor vinificatori, dar sunt puțini oameni care au venit pe acest segment de afaceri din producția de vin la scară industrială și cu studii specializate. Fondatorul Vornic Winery, Vladimir Miron, cu o experiență de 36 de ani în vinării, arată ca un decan de vârstă în comparație cu colegii săi mai ales tineri din Asociația Micilor Producători de Vin. Dar, în cazul său, motorul în crearea propriei vinării a fost dorința fiului său.
„Mă întorc la sigur”
Vornic Winery se află în satul Vorniceni, raionul Strașeni, unde locuiește familia Miron. Creatorul și proprietarul său, Vladimir Gheorgievici Miron, a lucrat timp de 15 ani la sovhozul-medalist „Tsvetushaya Moldavia” („Moldova Înfloritoare”) ca tehnolog vinificator, continuând în prezent să lucreze ca vinificator șef la o întreprindere mare. Podgoria gospodăriei țărănești „G.T. Miron Vladimir Gheorghe ”a aparținut cândva acestui sovhoz, unde a lucrat eroul muncitorului socialist Ivan Alexandrovici Grossu. Mulți locuitori din Vorniceni au lucrat în brigada sa, inclusiv, Vladimir Miron, fiind elev,. Când s-au plantat podgoriile în această zonă, în 1974 a fost filmat documentarul „Vierii”. Vornic Winery a folosit un fragment din acesta în videoclipul său promoțional.
Ulterior sovhozul a fost dezintegrat, podgoriile au fost împărțite în cote și distribuite populației.
Fiul lui Vladimir Georgievici, Gheorghe Miron, locuiește în prezent în Danemarca. În timp ce studia la Universitea de Marketing și Management Via din or. Horsens, din al doilea an a început să-și combine studiile cu munca într-o fabrică de mobilă, în departamentul de control al calității. În 2016, el i-a propus tatălui său să-și înființeze propria producție de vin (înainte de aceasta, ei produceau vin de casă pentru consumul familiei lor) și a început să trimită bani pentru extinderea podgoriilor. Acum Gheorghe își finalizează masteratul.
Miron junior a spus: „Îmi place Moldova, vreau să lucrez aici și într-o zi mă voi întoarce cu siguranță, – spune Vladimir Georgievici. – Pentru mine, acesta este un stimulent pentru a crea terenul pentru el să se întoarcă. Am început prin restaurarea vechilor podgorii pe care familia noastră, părinții mei, părinții soției și fratele meu le-au primit după repartizarea pe cote. Le-am consolidat și am cumpărat parcelele din apropiere. În total, avem 8,5 hectare de podgorii de viță de vie vechi din soiurile Sauvignon și Riesling de Rin, a căror vârstă depășește 30-40 de ani. Erau în stare deplorabilă când am devenit proprietari. Nimeni nu credea că vom putea să le reînviem. Dar fratele meu, care a lucrat în același sovhoz ca agronom, asistent maistru, maistru, a preluat acest lucru. A reconstruit podgoriile împreună cu doi muncitori. Au fost nevoiți să înlocuiască firele și mulți pari. Feteasca Regală a fost plantată în apropiere pe 0,25 hectare, vița are deja trei ani”.
Sprijinul necesar a venit exact la timp
În cadrul programului PARE 1 + 1, gospodăria țărănească Miron Vladimir Gheorghe a primit un grant de dezvoltare și a achiziționat un tractor și alte mașini agricole.
Datorită Asociației Micilor Producători și Proiectului de Competitivitate Moldova (finanțat de USAID și Guvernul Suediei), în 2018 am fost premiați cu fonduri pentru achiziționarea unei prese și a unei unități frigorifice, fără de care este imposibil să producem vinuri de calitate înaltă, în special albe și roze, deoarece frigul este o condiție prealabilă pentru obținerea unei arome frumoase, – continuă intervievatul. – Contribuția mea a fost să cumpăr rezervoare de diferite dimensiuni, un zdrobitor, pompe și filtre. Anul acesta ni s-au acordat fonduri pentru procurarea butoaielor: cinci barrique-ri de stejar francez au fost comandate în Franța și două butoaie de 500 litri în România (pentru fermentarea vinurilor albe, în așa-numitul stil Fume). Într-un astfel de volum, influența lemnului asupra vinurilor albe este mai mică decât într-un barrique tradițional. Nu sunt un susținător al influenței foarte puternice a lemnului”.
Cu toate acestea, nu este suficient doar a produce un vin de calitate, acesta mai trebuie și plasat pe piață. Pentru micii producători, această etapă devine un mare obstacol, care este foarte greu de depășit din cauza costurilor ridicate. Dar familia Miron a avut norocul că MCP le-a oferit sprijin în dezvoltarea brandului, a etichetei și în promovarea ulterioară.
Am avut propriile idei pe care am vrut să le reflectăm în numele mărcii și în designul vinurilor. În primul rând, să arătăm legătura dintre vinurile noastre și locul lor de origine. S-a păstrat scrisoarea din 1420 a lui Alexandru cel Bun, care a scris: „Prin harul lui Dumnezeu, noi, Alexandru Voevod, conducător al Țării Moldovei, acordăm lui Oan Vornic satele Vorniceni și Dumeștii …”. De aceea s-a născut numele Vornic Winery. În centrul designului, am vrut să punem viile vechi, care au peste 40 de ani și de care suntem mândri. Aceste idei au fost materializate de 43`Oz design studio”.
În curând, primele vinuri Vornic Winery vor apărea în magazinele specializate. Seria este formată din șase vinuri. Am reușit să gust din patru.
Vornic Winery Riesling & Chardonnay, 2019
Prin acest vin, putem concluziona că a fost produs nu doar de o persoană care iubește să facă vin (e în sângele fiecărui moldovean), ci de un adevărat profesionist. În pofida faptului că Riesling ocupă primul loc în numele vinului, este mai puțin din compoziția varietală (40%) decât Chardonnay (60%). Acest lucru se datorează faptului că următoarele loturi ale acestui vin vor fi dominate de „Riesling ?german”. Rieslingul vine din viță de vie de peste 40 de ani, strugurii Chardonnay au fost cumpărați de la un fermier vecin, de pe o plantație de 15 ani.
Riesling și Chardonnay au fost fermentate în barrique, apoi vinul a fost scos de pe drojdie. Și deja împreună, ambele soiuri au trecut batonajul în rezervoare din oțel inoxidabil. Tăria – 12,5%.

Culoarea vinului este pai, pe pereții paharului vinul lasă ”piciorușe” frumoase. Aroma primară este floral-fructată. Buchetul conține nuanțe de piersici coapte, migdale, note citrice care dau prospețime, cremene, ierburi amare, în timp se deschid arome de măr și la două ore după deschiderea sticlei – fructe tropicale, smochine proaspete coapte și o notă de afine.
Textura delicată, vinul învăluie gura, pare gras. Aciditate strălucitoare. Gustul este fructat, se evidențiază piersici și caise necoapte. În postgust foarte lung a continuat caisa, care a fost înlocuită de un ton de migdale bine pronunțat. Sinceră să fiu, acest vin m-a surprins foarte mult. Foarte bun.
Nu am vrut ca stejarul să iasă în evidență, maturarea a dat doar o ușoară nuanță de stejar, iar vinul s-a dovedit a fi bine rotunjit. În general, am creat aceste vinuri în funcție de înțelegerea mea cum ar trebui să fie un vin”, – a remarcat vinificatorul.
Vornic Winery Feteasca Regală & Muscat, 2019
Pentru acest vin, strugurii Muscat au fost cumpărați în Vorniceni, de la fostele podgorii din sovhoz, plantate în anii 1990. În timp ce Feteasca Regală – din Sadova, strugurii au fost recoltați foarte târziu (în octombrie, acest lucru se întâmplă uneori). Ambele soiuri au fermentat separat, in oțel inoxidabil la o temperatură joasă (+ 16 ° C). Apoi pentru Feteasca s-a aplicat tehnologia „sur-lie” (maturare îmbătrânire pe sediment de drojdie mai mult de două luni). Compoziția varietală în amestec – 50/50.
Feteasca Regală & Muscat este un vin mai ușor, pentru femei, care nu necesită calități atât de serioase precum primul, – consideră Vladimir Gheorgievici. – De asemenea Acesta este, , un asamblaj interesant în care predomină aroma de Muscat. Există mulți consumatori cărora le plac vinurile aromate. Cu toate acestea, Muscat are un gust inferior Feteascăi Regale. De aceea am inclus-o în cupaj, astfel încât să completeze gustul Muscatului”.

Pentru că Feteasca Regală a fost recoltată târziu, tăria sa mai mare a influențat alcoolul final de 13,5%. Culoarea vinului este ușor roză, cu strălucire, dar nuanțele de „pink” nu afectează calitatea vinului. Nuanțele de „pink” apar atunci când vinul alb este supraprotejat de contactul cu oxigenul. Pe pereții paharului vinul lasă „piciorușe” groase.
Aromele primare sunt florale. Cele două soiri de struguri aromatici au creat cu siguranță o aromă de vin vibrantă pe care femeile o adoră. Există multe flori – salcâm, iasomie, alte flori de primăvară, cais necopt, îm timp apar note calde de fructe tropicale și nuanțe de miere. Influența soiului Feteasca Regală în cupaj s-a manifestat și în faptul că vinul, în ansamblu, s-a dovedit a fi mai fin decât dacă ar fi fost produs numai din Muscat.
Textură mătăsoasă. În gust – citrice, în post gust – amărăciune plăcută de grapefruit, care se termină cu o aromă de miere. Feteasca Regală și Muscat, 2019 – pentru iubitorii de bombe aromatice.
Vornic Winery Merlot Roze, 2019
Acest Merlot roze a ieșit, ca și cum ar fi, un produs secundar după producția unui frate roșu, pentru producția sa, a fost utilizat mustul prin scurgere gravitaţională, care a fermentat la o temperatură scăzută. Întrucât nu se planifica intenționat să se proceseze struguri pentru acest vin, cantitatea produsă este foarte mică, doar 350 de litri.

Culoarea vinului este de somon, cu strălucire. Primul nas este de floare de cireș, cu „piciorușe” groase pe părțile laterale ale paharului. După puțină respirație, a dezvăluit în aromă pronunțată de căpșuni coapte, cireșe roz și o nuanță de caramel.
Textură mătăsoasă. Se rostogolește în gură ca untul. În gust – cireșe roz. Postgust lung de semințe de cireșe. Un vin foarte plăcut, potabil, în ciuda a 14% alcool.
Vornic Winery Merlot, 2019
Acest vin este interesant deoarece 30% din struguri o fost recoltați din viță de vie veche, în sudul Moldovei și 70% dintr-o vie de 15 ani, în satul Vorniceni. Deoarece a existat o extracție de must pentru rose, vinul roșu a ieșit mai intens. Fermentarea a fost controlată, a avut loc pe boștină, la o temperatură de 25 ° C, cu amestecare de trei ori pe zi. Vinificatorul a aplicat și câteva tehnici și trucuri tehnologice pentru a obține rezultatul dorit. După fermentația alcoolică, vinul a trecut și de fermentarea malo-lactică, ceea ce face vinul mai moale.

Culoarea vinului este un rubiniu profund, lasă „picioare” frumoase pe pereții paharului. Arome primare de cireșe uscate. În aromă am găsit bomboanele „Vișină în ciocolată”, afine, lemn dulce, un pic de zmeură uscată, prune supra coapte. Aproximativ 30 de minute mai târziu (în timp ce trebuia să mă sustrag) o notă de ciocolată cu lapte a apărut în pahar. Textură moale, elegantă. Gustul este ușor astringent, vișină uscată . Corp mediu. Postgust lung de prune uscate (e foarte gustos). Chiar și fără maturare, acest vin este autosuficient. Prezența Merlot de pe plantație de viță de viță veche i-a conferit maturitatea.
Merlot-ul pur, fără contact cu stejarul, a fost plasat pe piață într-un lot de doar 300 de sticle. Restul va fi turnat în barique francez pentru maturare timp de cel puțin șase luni. Așa că grăbește-te să-l deguști!
De unde să cumpăr?
Vinurile Vornic Winery sunt disponibile în toate magazinele specializate de vin din Chișinău și în rețeaua AlcoMarket, care are 30 de magazine în Chișinău, Bălți și Orhei.
Primul export către Danemarca și Portugalia este planificat în viitorul apropiat.
Care este costul?
Pe rafturile magazinelor, acestea costă în jur de 120 de lei. Dar pot fi achiziționate direct de la producător la un preț mai mic.
Apropo, cei care doresc să viziteze satul Dolna, unde se află casa-muzeu „Conacul famileie Rally” în care a locuit Alexander Sergeevich Pușkin în vara anului 1821, se pot opri și în Vorniceni pentru a gusta delicioasele vinuri de la Vornic Winery la cramă și contempla bogăția lor – plantațiile de viță de vie vechi.