Vinurile unui nou mic producător – gospodăria țărănească Gherghelejiu Serghei Ivan – Hagimus, numită după fondatorul său, fost angajat al departamentului de urmărire penalădin cadrul MAI, au fost lansate în marea călătorie a comerțului. Obișnuia să prindă criminali, iar acum – recoltează struguri. În ciuda durității fostei sale profesii, Serghei Gherghelejiu este în suflet foarte romantic, iar vinificația permite să dezvăluie pe deplin acest lucru.
Loc unic
Satul Hagimus, regiunea Căușeni, în epoca sovietică, a găzduit podgorii foarte bune care au aparținut colhozului „40 de ani de Victorie”. Podgoriile erau situate pe Dealul Suvorov (numit după Alexander Suvorov, care a luptat în aceste locuri în timpul războiului ruso-turc). Pantele sale sud-estice aveau 12 terase cu soluri sărace și erau expuse la lumina soarelui toată ziua. Aici strugurii se coceau cu două-trei săptămâni mai devreme decât de obicei, în timp ce vinurile produse erau considerate speciale. La poalele dealului, lângă terasele podgoriilor, se afla o intrare într-o imensă pivniță veche, construită de un boier local din ordinul armatei ruse în 1831 pentru a depozita diverse provizii. Colhozul sovietic a construit o unitate de procesare a vinului deasupra acesteia, în care strugurii erau procesați, iar mustul coborât în beci pentru fermentare și depozitare în butoaie și rezervoare. Când era băiat, Serghei alerga în aceste locuri, observând viața agricolă a colhozului și uitându-se adesea la subsolul istoric, care, din păcate, în anii 1990, a fost demontat piatră cu piatră de „barbarii” locali.
În 2004, în timp ce lucra încă în poliție, a plantat 8 hectare de vie în partea superioară a dealului Suvorov: Sauvignon Blanc pe sol lutos roșu, Merlot, Cabernet Sauvignon și 35 ari de Chardonnay pe soluri argilo-nisipoase. Fostul detectiv a stăpânit înțelepciunea unui agronom. Un vecin îl ajută să gestioneze utilaje agricole în podgorie și îi invită pe muncitorii sezonieri să culeagă recolta.
Prima mea recoltă de struguri din 2008 am dat-o pentru a achita butașii”, spune Serghei Gherghelejiu. – La acea întreprindere, care mi-a vândut butașii, a existat un buncăr separat pentru struguri de la Hagimus, le-a plăcut mai ales Sauvignonul meu. La această cramă, lucra ca tehnolog Victor Guțanu, cu care am devenit prieteni și care m-a inițiat în multe subtilități ale profesiei de vinificator. Din 2011 lucrează la o cramă mare din California, dar continuu să comunic cu el. În primii ani, nu aveam capacitatea de a procesa recolta de unul singur. În 2014, m-am pensionat și m-am dedicat în întregime acestei noi afaceri. Victor prin Skype m-a sfătuit ce să cumpăr pentru cramă”.
Noua viață în vinificație
Familia Gherghelejiu a construit o unitate de producție în curtea casei lor din Bender. Pentru început, au cumpărat patru rezervoare italiene (câte 500 de litri fiecare) din oțel inoxidabil cu capac flotant, un zdrobitor-dezciorchinător și au comandat o presă cu coș din oțel inoxidabil de 7,5 tone la uzina de reparare a navelor din Bender. Ulterior, treptat, au fost cumpărate noi vase suplimentare. Primul vin a fost produs în 2015. Dar este foarte dificil să dotezi o producție de vin, chiar și una mică, pe cont propriu și fără suport dinafară.
M-am adresat Proiectului de Competitivitate al Moldovei (finanțat de USAID și Guvernul Suediei) și am cerut ajutor pentru a-mi moderniza unitatea de producție și a mă ajuta să plasez vinul pe piață”, spune vinificatorul. – În 2018, donatorii au achiziționat pentru noi două rezervoare din oțel inoxidabil cu cămaeșă de răcire (6 tone fiecare) și o unitate frigorifică. Acum capacitatea totală de depozitare a rezervoarelor noastre depășește 26 de tone de vin. Datorită „frigului” fermentarea vinurilor albe se efectuează la o temperatură controlată care nu depășește 18 ° C. De asemenea, am extins numărul de butoaie de stejar. Desinestătător am cumpărat șapte baricuri din stejarul carpatic, iar donatorii au cumpărat aceeași cantitate din stejar unguresc.
În prezent, așteptăm sosirea unei prese pneumatice cu membrană de 900 kg, care a fost achiziționată de MCP. Această presă zdrobește strugurii mai fin decât cea pe care o avem. O vom folosi pentru a face vinuri albe. Dispune de echipament de imbuteliere de 2 sticle si dopuire prpriu Când vom fi acceptați în Asociația Micilor Producători, vom putea folosi unele dintre echipamentele comune cu care „Proiectul de competitivitate Moldova” i-a dotat. Mai exact, avem nevoie de un nod pentru aplicarea etichetei. Când vom îmbutelia în cantități mai mari, va fi posibil să folosim o linie de îmbuteliere și o mașină de dopuire.
Pe lângă echipamente, ni s-au oferit serviciile unui consultant de vinificație. Timp de două sezoane mentorul nostru este Ilie Gogu. Și Victor, care este puternic în unele nuanțe, mă ajută și el foarte mult. Cred că facem vinuri bune”.
Secretele vinificatorului
În ciuda faptului că Serghei Gherghelejiu este încă un tânăr vinificator, el are deja propriile sale specialități. Avantajul său fără îndoială este că podgoriile sunt situate la 1,5 km de cramă. Strugurii albi se recoltează în lăzi de 12-14 kg, se aduc la cramă și se încarcă în frigider, unde se răcesc până dimineața la + 13-14 ° C. Apoi, strugurii sunt dezciorchinați, zdrobiți, boștina, rămâne în contact cu pulpa timp de 6-8 ore, este presata, fermentata etc.
În producția de vinuri roșii, se efectuează numai separarea de ciorchine, iar boabele soiurilor roșii sunt străpunse fără a fi zdrobite. Fermentarea are loc în bobițe – de fapt, aceasta este tehnica macerării carbonice. Fermentarea durează 18-19 zile. Ravacul este drenat gravitațional, pulpa rămasă este presată, dar fracțiile de presare nu sunt amestecate cu ravacul, se vând separat în vrac. În procesul de producție a vinurilor roșii, nu se adaugă sulfiți, cu excepția îmbutelierii, în cantități foarte mici.
Strugurii recoltei din 2019 au fost prelucrați cu levuri selective, deoarece exista un conținut ridicat de zahăr”, explică Serghei Gherghelejiu. – Pe un lot de Merlot, datorită acumulării mari de zahăr, tăria sa dovedit a fi de 16,1%. Și în acest caz vinurile nu ar fi putut fermenta până la urmă. Ilie a spus că trebuie folosită doar levuri selectate active. În 2018, am încercat să fermentez vinurile pe drojdie sălbatică. Există însă riscul ca ele să se „trezească” primăvara și să creeze probleme.
Ce este în nume?
Abia în al 16-lea an după plantarea podgoriilor a fost posibil ca vinurile acestei gospodării țărănești să fie plasate pe piață. Mulți mici producători nu pot realiza acest lucru de sine stătător. Familia Gherghelejiu a fost ajutată de „Proiectul de competitivitate Moldova” și prin acoperirea serviciilor agenției de marketing PromoMedia. Experții săi au inventat marca Terasele Hagimus, deoarece sub podgoria Gherghelejiu de pe Dealul Suvorov se află rămășițele unor terase unice, cel puțin o parte din ele Serghei visează să le restabilească. De asemenea, designerii agenției au dezvoltat etichetele pentru această serie de vinuri.
Fiecare etichetă este o reproducere a unui tablou, pictat la fața locului și modificat prin grafică computerizată. Una (Merlot) arată terasele în sine, cealaltă (Sauvignon Blanc) – un izvor situat lângă ele, pe care Serghei l-a restaurat cu forțele proprii în 2005, al treilea (Merlot – Cabernet Sauvignon – Saperavi) – o vedere de la terase la Cetatea Bender … Ideea creativă a fost că atunci când aceste sticle sunt una lângă alta, ele se unesc și prezintă peisajul general al locului.
Terasele Hagimus Sauvignon Blanc, 2019

Culoarea vinului este pai deschisă, cu strălucire. Primul nas al vinurilor Sauvignon Blanc este de obicei fără aromă. Vinul trebuie să „respire” (scoateți dopul și puneți sticla în frigider timp de o oră și jumătate). În aromă – pară „duchesse”, fructe de coacăz alb, agrișe coapte, note proaspete de citrice, fruct de soc.
Textură mătăsoasă, aciditate răcoritoare bine pronunțată. În gust – note citrice. Postgustul are o nuanță de coajă de tei. Conținutul de alcool este de 12,6%.
Chiar înainte de lansarea oficială, acest vin este cumpărat în mod activ de oameni care îl cunosc personal pe vinificator, venind la el acasă.
Terasele Hagimus Merlot, 2019

Culoarea vinului este foarte închisă pentru soiul Merlot. În jurul marginii paharului – roșu închis. Aroma primară de fructe de pădure negre uscate fierte ușor. Aroma dezvăluie mușchi, cireșe uscate, vișine uscate, nuci de pin, prune uscate.
Textură moale, mătăsoasă. În gust – astringență ușoară, cireșe negre uscat. Postgustul are o nuanță de cafea, ceea ce sugerează că vinul a fost în contact cu stejarul. Tăria – 14,8%.
Aceste vinuri nu au intrat deloc în contact cu stejarul”, asigură vinificatorul. – Un indiciu de cafea în gust provine din semințele coapte de struguri. Vinul a fost păstrat doar in vase din oțel inoxidabil.
Am limitat foarte mult încărcătura pe tufă, strugurii s-au copt devreme și i-am supraexpus. Zaharul a fost de 260 g / l, destul de mult pentru Merlot. Pe 14 septembrie, semințele erau negre. Mustul a fost pe pulpă timp de 17-18 zile. Apoi am scurs ravacul gravitațional și a fermentat până la urmă. Consultanții mei au spus că strugurii mei sunt foarte buni, că nu au nevoie de butoi de stejar. Al doilea lot de Merlot a fost cules cu chiar mai mult zahăr în fruct, a fost turnat în baricuri, deoarece tăria vinului a fost de 16,1%. Alcoolul bogat trebuie echilibrat cu taninuri. Acest vin va fi disponibil spre vânzare doar la sfârșitul anului”.
Terasele Hagimus Merlot – Cabernet Sauvignon – Saperavi, 2019
Acest cupaj are următorul raport de soiuri – Merlot (50%), Cabernet Sauvignon (25%) și Saperavi (25%). Ultimul soi nu se găsește în podgoriile GT Gherghelejiu Serghei Ivan – Hagimus, a fost schimbat cu un producător pentru Sauvignon Blanc în aceeași regiune Ștefan Vodă.

Vinul are o culoare rubiniu închis culoare de cireșe negre la marginea paharului. Aromele primare de fructe de pădure supra coapte, tonuri de gem. În aromă – mușchi, scoruș negru, coacăz negru, prune uscate, scoarță de copac, cireșe uscate, vișine uscate. Puțin mai târziu, apar nuanțe de gem.
Textură mătăsoasă, astringență ușoară, gust moderat astringent. În el: cireșe negre amare, în postgustul lung nuanțe de cafea ce se transformă în ciocolată neagră. După maturarea într-un butoi, acest vin va fi mai bogat și mai rotunjit.
Trebuie să recunosc că acesta este un debut foarte bun pentru un tânăr vinificator. Ar fi interesant să cunoaștem aceste vinuri după maturare.
Postfaţă
Pentru neinițiați poate părea ce e foarte grozav este să organizezi degustări pentru oameni, să-i servești cu vinuri bune și să auzi complimente. Ce plăcere e să produci un vin. Dar în spatele acestui plăceri este un efort enorm , uneori asociat cu pierderi.
În 2009 și 2013. Viile Merlot și Sauvignon au înghețat deoarece butașii francezi nu pot rezista la un îngheț de minus 21-22 ° C. Când tufele erau mici, le acopeream. Nu am făcut asta din al patrulea an. După îngheț, a trebuit să fac din nou modelarea tufei. Acum lăsăm vița de vie să fie înlocuită. Dacă îngheață, pornim o viță de vie nouă. Și în 2016, întreaga roadă a fost afectată de mucegai și ploaie. Anual, investim 10,5-11 mii USD în întreținerea podgoriei și apoi primim nimic înapoi de la aceasta.
Vreau să fac vinuri în stil vechi, de înaltă calitate, astringente, cu taninuri pronunțate. Lasă-l să fie puțin mai puternic decât de obicei. Cred că un mic producător ar trebui să aibă trei sau patru stiluri de vin, dar bune. Vom avea patru etichete – este suficient ”, a spus Serghei Gherghelejiu.