Vinul Timbrus Saperavi, 2014 Oenologist reserve de la Bravo Wine a a fost premiat cu o medalie de argint la concursul Saperavi International` 2018, care a avut loc în Georgia. Victoria vinului moldovenesc în țara de origine a soiului Saperavi a fost neașteptată pentru georgieni, dar previzibilă pentru însuşi producătorul lui.
Cum am reuşit să uimim distribuitorul american
Acest vin a ajuns la concursul celor mai bune vinuri Saperavi absolut din întâmplare, iar ideea îi aparţine unui american. Povestea merită să fie spusă.
În luna martie a anului trecut, companiile vinicole din Republica Moldova au participat cu un stand colectiv al brandului Wine of Moldova la expoziția Vinexpo New York (USA). Michael Kabilnitsky, proprietarul CORUS Imports, unei mari companii de distribuţie din SUA, trecând pe lângă standul Moldovei, s-a oprit, privirea fiindu-i atrasă de Timbrus Saperavi 2014. Deoarece el importa în SUA 80% din vinul georgian, vândut pe piața americană, şi-a pus întrebarea, cum ar fi vinul Saperavi dintr-o ţară, necunoscută pentru el, cum ar fi Moldova.
Cu un pic de scepticism în voce, a cerut să-l guste – îşi aminteşte proprietarul Timbrus Evghenii Bondarţov. – A gustat și a rămas surprins. Apoi s-a dus să-l caute pe partenerul său. L-au gustat împreună și au remarcat că este un vin demn de atenţie și, desigur, diferă de cel georgian. Gustând din alte vinuri Timbrus și conversând mai mult de oră, timp cam îndelungat pentru o întrevedere neprogramată în cadrul unei astfel de expoziţii, în final şi-au dat acordul la colaborare. Astăzi noi exportăm vinurile noastre în Statele Unite, prin intermediul acestui distribuitor. Partenerul american ne-a recomandat să participăm la concursul de vinuri Saperavi din Georgia. Timp de opt ani el a popularizat aceste vinuri pe piața americană și, în opinia sa, recunoașterea vinului Saperavi moldovenesc în ţara de origine va contribui la vânzări».
Concursul Saperavi International` 2018 s-a desfăşurat în perioada 15-17 decembrie. La acel moment era deja pregătit vinul Timbrus Saperavi 2014 Oenologist Reserve, anume el a și fost trimis la Tbilisi. Până atunci, vinurile Timbrus Saperavi din recoltele 2014-2016 câştigaseră deja medalii la concursuri internaționale prestigioase, dar victoria în Georgia este una simbolică și confirmă calitatea înaltă a acestui vin.
Timbrus Saperavi, 2014 Oenologist Reserve este produs din aceeași recoltă de struguri Saperavi, deja familiară consumatorilor de vin Timbrus Saperavi 2014. Atunci a fost îmbuteliată doar o parte din vin, cealaltă fiind lăsată să se matureze în butoaie de stejar timp de 18 luni, după care a urmat maturarea în sticle. Rezultatul i-a plăcut vinificatorului Manuel Ortiz şi el a propus să fie continuat experimentul cu maturarea în sticle, care a durat doi ani și jumătate.
Apogeul măiestriei vinificatorului
Când am gustat vinul, ne-am dat seama că s-a produs ceva special – un vin, care poate fi considerat mândria companiei și a autorului său Manuel Ortiz. Tot atunci am decis să poziționăm acest vin ca „rezerva oenologului“, adică vin de o categorie specială, detaliu sugerat de inscripția de pe etichetă «Oenologist Reserve», simbolizând punctul de vârf al măiestriei vinificatorului.
Apropo, după spusele lui Evgheni Bondarţov, compania intenţionează să producă şi în continuare vinuri din seria «Oenologist Reserve», care se disting prin calităţi speciale. Astfel, cea mai apropiată noutate în această categorie ar trebui să apară în aprilie-mai a acestui an – Shardonnay cu fermentare și maturare în butoaie din stejar. 
Vinul este o metaforă a conţinutului sticlei şi singura operă de artă, care poate fi sorbită, – spune Manuel Ortiz. – După cum știți, nașterea vinului începe în podgorie. Strugurii Saperavi, cultivaţi în microaria de unicat Purcari, pe propriile plantații ale companiei şi în propriul terroir, au determinat, cu siguranţă, originalitatea acestui vin. Pentru a păstra această bogăție, suntem foarte atenți la struguri – îi recoltăm manual, alegând cei mai buni struguri, folosind must ravac şi efectuând fermentarea pe levuri sălbatice, care fac parte din terroirul Purcari și lasă să se descopere și să se releve caracteristicile și capacitățile sale. Vinul este maturat în butoaie de stejar francez şi american, care i-au redat vinului moliciune şi rotunjime, iar maturarea în sticle i-a adăugat subtilitate și eleganță”.
Astfel s-a născut Saperavi, 2014 rezerva Enologului. Lotul numără 3 mii de sticle, fiecare dintre acestea fiind numerotate. Mie mi-a revenit o sticlă cu nr. 0433.
Decantarea este obligatorie!
Pentru a obține rezultatul dorit, acest proces mi-a răpit câteva ore. Deci, nu vă grăbiţi.
Culoarea vinului este foarte întunecată, cum ar fi cea a cireșelor negre răscoapte (căci vinurile Saperavi sunt considerate unele dintre cele mai întunecate din lume). Pe marginea pocalului are o nuanţă luminoasă rubinie.

Primul nas – fructe negre de pădure coapte cu o uşoară nuanţă de maturare.
După saturarea vinului cu oxigen, în buchet se resimt prune uscate (aromă tipică pentru acest soi), scoruşe negre, dude negre, coacăze roșii, coarne răscoapte, ciocolată, coajă de rodie, note lemnoase, puţină frişcă de lapte și condimente – boia de ardei, scorțișoară și altele.
Buchetul este destul de complicat și nu îşi dezvăluie secretele sale îndată. Pierzând mai mult timp pentru a le pătrunde, ai senzaţia că, în sfârşit, şi-a scos cununa de lauri (care este reprezentat pe etichetă) și ne-a permis să-l savurăm.
Fiecare înghiţitură se rostogoleşte ușor în gură. Gustul este plin, în el se regăsesc fructe de pădure, dintre care se evidenţiază cireșele negre sălbatice. Se resimte o uşoară astringență plăcută, datorată taninurilor maturate. Rar am avut ocazia să întâlnesc vinuri, în care în gustul de după unele arome sunt înlocuite cu altele. Aici –tocmai e cazul. În gustul de după îndelungat (45 de secunde), la fel resimţim gustul vişinelor, care trece în gustul sâmburelor de vişine, iar cel final se transformă în bomboane „Vişine conservate în alcool acoperite cu ciocolată”.
Vinul din Saperavi este considerat longeviv. Manuel Ortiz consideră că acest vin se va dezvolta în continuare și îşi va atinge apogeul după doi sau trei ani. Mi se pare, însă, că nu trebuie să amânăm plăcerea pentru mai mult timp, pentru că deja astăzi vinul este complet format şi matur. Are un conținut de alcool de 13,5%.
De două ori mai scump
Saperavi, 2014 Oenologist Reserve costă 270-300 lei (de două ori mai mult decât costa Saperavi, 2014 convenţional). Unii ar putea întreba – de ce? – doar e același vin, din aceeași recoltă.
Dacă n-am fi fost siguri că vinul are proprietăți complet diferite, nici nu ne-ar fi trecut prin minte să formăm costul lui din motive pur de marketing – explică Evgheni Bondarţov. – Suntem absolut convinși că acest vin corespunde prețului declarat, deși vinurile din aceeași categorie sunt mult mai scumpe. Noi, însă, am oferit un preț echitabil, astfel încât iubitorii de vinuri de calitate să aibă șansa de a cunoaște acest vin și de a se convinge încă o dată că Moldova poate și ar trebui să creeze vinuri de clasă mondială”.
Saperavi, 2014 Oenologist Reserve poate fi cumpărat în vinotecile de la Chișinău, precum și în restaurante.


