Un nou vin de la Doina vin din seria Perla Neagră a apărut pe piața moldavă – Chardonnay, 2016 IGP Codru (cu indicație geografică protejată Codru) Limited Edition.
E peste aşteptările marketologilor
Seria Perla Neagră a fost concepută pentru amestecuri roșii, maturate în butoaie.
Dar natura a făcut propriile rectificări în planurile marketologilor de la Doina vin. În anul 2016, pe unul din sectoare s-au obţinut struguri Chardonnay de recoltă târzie. Boabele au fost foarte dulci, astfel încât, în timpul fermentării mustului, conținutul de alcool a atins 14%, iar zaharurile de struguri n-au fermentat până la sec. Și s-a obţinut un vin cu zahăr rezidual natural (demidulce).
Nu se știe când vom mai avea un astfel de vin, de aceea producătorul a hotărât că datorită rarităţii acestuia ar putea fi atribuit la seria Perla Neagră.
Cum este vinul?
Alcoolul înalt nu este deloc resimțit în vin, deoarece cele trei componente ale vinului – zahărul, alcoolul și aciditatea – sunt bine echilibrate. Pentru a savura toate calităţile acestui vin, este mai bine să-l răciți până la o temperatură de aproximativ 12-14оС.
Perla Neagră Chardonnay, 2016 are o culoare galben strălucitoare, caracteristică vinurilor dulci, cu luciu. Prima aromă e cea a florii de tei. Nuanţele florale cedează locul aromelor de mere galbene, de caramel, coajă de lămâie, însă mai pot fi uşor sesizate nuanţe calde de fructe tropicale și scorțișoară.
Gustul este plin, armonios, cu dulceață moderată, în ciuda faptului că este un vin demidulce. În asta constă avantajul vinurilor cu zahăr rezidual natural, spre deosebire de cele produse din vin sec cu adăugarea de suc concentrat în vid. Zahărul nu presează gustul, ci doar conferă moliciune și rotunjime vinului. Vinul mătăsos se rostogoleşte în jurul gurii, învăluind-o cu „savoarea” lui. Gustul revelă nuanțe de mere galbene și vanilie, iar în postgustul îndelungat se resimt mai mult nuanțe de vanilie.
În opinia mea, acest vin se potrivește bine cu brânzeturile „albastre”, precum și cu copturile de mere (turta de mere, şarlota, ştrudelul de mere, plăcintele cu mere).
De ce Perla Neagră?
Această serie de vinuri a fost numita Perla neagră deoarece perla neagră este o mare raritate. Iar vinurile premium sunt deosebite prin caracteristicile lor.
O legendă chineză vorbeşte astfel despre originea perlelor negre: într-o zi în ceruri s-a descins o luptă teribilă între dragonii înaripați. Tot cerul era brăzdat de fulgere strălucitoare, aruncate de dragoni, răbufneau tunetele, norii s-au strâns și a început o furtună puternică. A început să cadă ploaia, picăturile căreia erau nişte perle. Pe fundalul alb al etichetei este redată o perlă neagră, în care puteți vedea un dragon, care respiră foc.
Despre compania Doina Vin
Istoria ei îşi are începutul în anul 1875, când boierul polonez Dimanovici a pus vinurile din prima recoltă în pivnițele cramei din satul Răzeni (astăzi aparţinând raionului Ialoveni). În 1993 a fost înființată compania Doina Vin. Din 1995, ea a investit în plantarea viilor și în echipamente noi. În anul 2000, compania a devenit unul dintre cei mai mari exportatori de vin din Moldova în Europa de Vest, piața principală pentru produsele sale fiind Germania. În 2002, fosta fabrică sovietică de vinuri a fost privatizată. În prezent, suprafața podgoriilor companiei este de 200 de hectare. Doina Vin este orientată spre export, iar in vara 2017 a revenit pe piața internă să seducă consumatorul local cu vinurile sale.
P.S. Perla Neagră Chardonnay, 2016 IGP Codru în magazine costă aproximativ 120 de lei. În total, au fost produse 20 de mii de sticle de acest vin. Datorită conținutului mai înalt de zahăr și alcool, acesta se pretează bine păstrării. Cred că peste un an-doi vă va surprinde plăcut. Principalul lucru este să depozitaţi corect sticla cu vin (în poziție orizontală, la loc răcoros și întunecat).