Fabricarea produselor vitivinicole cu indicaţie geografică protejată (IGP) şi cu denumire de origine protejată (DOP) în Republica Moldova este gestionată de Oficiul Naţional al Viei şi Vinului (ONVV). Ştiaţi în ce mod este asigurat controlul obligatoriu al vinurilor cu IGP (vinuri cu DOP nu prea sunt din cauza modificării legislaţiei)?
Pas cu pas
Potrivit celor comunicate de expertul-vinificator al ONVV Elizaveta Breahnă, sectorul vitivinicol nu a abordat imediat aceste aspecte. Au fost create asociaţii ale producătorilor de produse cu IGP (Codru, Ștefan-Vodă, Valul lui Traian şi Divin). Aceste asociaţii au elaborat Caiete de sarcini care cuprindeau criterii de conformitate ce urmau a fi întrunite de plantaţiile de vii şi de vinurile produse din strugurii recoltaţi de pe aceste plantaţii. Au fost operate modificări la Legea viei şi vinului (la finele anului 2012), însă întreprinderile vinicole nu au fost în stare să producă instantaneu vinuri cu indicaţie geografică deoarece nu era aprobat un regulament tehnic în acest sens.
În luna iulie 2015, Guvernul a aprobat Regulamentul tehnic „Organizarea pieţii vitivinicole”. Prin urmare, vinificatorii au avut dreptul să producă astfel de vinuri numai din recolta anului 2015. Astfel, în primul an au fost produse 1,6 milioane de sticle de vin cu IGP.
Totul este supus evidenţei
Producătorii de struguri destinaţi pentru fabricarea produselor vitivinicole cu DOP şi IGP, precum şi producătorii acestor produse sunt luaţi la evidenţă în Registrul vitivinicol gestionat de ONVV. Producătorii vizaţi au fost supuşi iniţial unei verificări de conformitate în raport cu criteriile prevăzute de Caietele de sarcini. Această procedură se efectuează anual. ONVV întocmeşte un plan calendaristic de efectuare a controlului extern al producătorilor pentru stabilirea conformităţii acestora cu criteriile stabilite de Caietul de sarcini al asociaţiei din care fac parte, iar reprezentanţii organismelor de certificare efectuează verificări la faţa locului.
În afară de aceasta, întreprinderile au o unitate de control intern care evaluează în ce măsură acestea întrunesc criteriile stabilite de Caietul de sarcini al asociaţiei cu indicaţie geografică din care fac parte şi asigură trasabilitatea produselor fabricate.
Anual asociaţiile prezintă Oficiului Naţional al Viei şi Vinului 3 declaraţii: despre cantitatea de struguri recoltată sau achiziţionată, despre cantitatea de produse vinicole fabricată pe categorii şi despre soldurile înregistrate înainte de începerea noului sezon de prelucrare. Laboratoarele întreprinderilor dispun de 5 registre.
Certificarea
Fiecare partidă de vinuri cu IGP este certificată separat. În acest sens, producătorul trebuie să dispună de un act de control extern, să prezinte mostrele de produse pentru a fi supuse unor teste de verificare a indicatorilor fizico-chimici şi de securitate. De asemenea, aceste mostre sunt supuse unei evaluări organoleptice de către Comisia de degustare, constituită din degustători autorizaţi selectaţi în mod aleatoriu.
Fiecare partidă de vinuri cu IGP este luată la evidenţă în registrul respectiv, unde sunt păstrate şi copiile tuturor certificatelor eliberate. ONVV monitorizează procesul astfel încât să nu fie fabricată o cantitate mai mare de un anumit vin decât a fost preconizată. Din acest motiv nu există dubii în ceea ce priveşte calitatea vinurilor autohtone cu IGP.
1 comment
Foarte bun articol, explicit. As vrea sa aflu mai mult despre [caietul de sarcini] al fiecarei asociatii ori macar info generale.