Se pare că atunci când vinificatorul a lucrat cu acest vin, un înger stătea pe umărul său – atât de delicat și perfect este acest vin. Producerea vinurilor “de gheață” este un proces foarte costisitor și de lungă durată. Iar în Moldova este dificil de obținut aceste vinuri, deoarece nu în fiecare an avem noroc să așteptăm înghețarea naturală a strugurilor pe vița de vie.
Noroc rar!
Compania Fautor câțiva ani la rând a încercat să obțină struguri înghețați, lăsând o parte din recoltă să aștepte înghețurile. Însă strugurii se pierdeau. Spre exemplu, in anul 2015, gerul a lovit doar în primele zile ale lunii ianuarie și a căzut zăpadă. Proprietarii întreprinderii erau plecți peste hotare. Agronomul i-a sunat sa le comunice vestea îmbucurătoare, că peste două zile va fi posibilă colectarea strugurilor de Riesling pentru Ice Wine (este necesar ca strugurii să se mențină la o temperatură de nu mai puțin de -7о С timp de trei zile). Însă, când a ajuns pe plantație, agronomul a găsit un stol mare de ciori care se înfruptau din strugurii înghețați. Atât timp, cât pămîntul nu era acoperit cu zăpadă, ciorile se hrăneau cu ceea ce găseau pe pamânt. Dar când mâncarea lor a rămas sub zăpadă, s-au mutat în vie și au mâncat toți strugurii până la ultima bobiță. În urma lor podgoriile au rămas curate de parcă ai zice că lucrătorii și-au făcut lucrul cu cinste.
În 2016 producătorii au avut un pic mai mult noroc – pe 12 octombrie au fost primele înghețuri, iar pe 18 octombrie, până la răsăritul soarelui au fost colectați toți strugurii înghețați de Traminer și Muscat-Ottonel. Astfel, producătorii de la Fautor au produs primul lor vin ”de gheață”.

Pentru vinificatorii răbdători
Dacă nu manifestați răbdare cu acest vin, atunci, șansele de a obține un vin bun sunt minime, deoarece fermentarea mustului, limpezirea lui și toate etapele tehnologice sunt diferite de acelea ale unui vin obișnuit, – ne spune Directorul pe producere Croitoru Tatiana. – Viitorul Ice-wine – un copil răsfățat, care se comportă în așa mod, ca toată atenția să fie îndreptată spre dânsul. În timpul producerii au fost momente când nu ne dumeream, de ce noi am facut totul cum trebuie, dar vinul se comportă ”straniu”. Apoi, sa dovedit, că vinul are nevoie de mai mult timp pentru a deveni el însuși.
Deoarece Ice-wine este un vin deosebit, am vrut să accentuăm acest lucru consumatorilor și prin oformarea lui. Pe etichetă sunt ilustrate adevărate flori înghețate, deoarece și în aroma vinului predomină note florale. Am decis să nu folosim capsulă pe gâtul sticlei, ci ceară specială, care, ca un buton, acoperă dopul de plută, și prin acest fapt, am dorit încă odată să scoatem în evidență Ice-wine-ul. Pentru un astfel, aparent , mărunțiș, am făcut comandă de aparat special din Italia. Desigur, această oformare este mult mai costisitoare, dar Ice-wine-ul merită ca procesul de deschidere a sticlei să fie diferit,astfel, pregătind consumatorul pentru ceva special. Astfel, creind o atmosferă de așteptare a sărbătorii.
Dar când deschizi sticla, și în ea se află vinul pe care îl adori… Toate acestea dau naștere momentelor pentru care creem acest vin.”

Aur lichid-în adevăratul sens al cuvîntului
Ice-wine-ul nu în zadara fost denumit vin de aur.Procesul de producere a acestui vin necesită mult timp și răbdare.Strugurii sunt colectați nu doar cu ciorchini ci și bobițele separat, deoarece ele foarte ușor se desprind de pe ciorchini. Strugurii sunt încărcați în presă prin partea de sus, direct din lăzi. În acest timp, strugurii nu trebuie să se oxideze, deaceea în presă este creată o atmosferă specială.
Pentru producerea vinului ”înghețat” este necesară o cantitate de struguri mai mare decât pentru vinurile obișnuite. Randamentul mustului – nu mai mult de 30%. Și procesul de presare este destul de ”agresiv” pentru echipament, deoarece doar sucul concentrat este stors, iar apa înghețată rămâne în cristalele de gheață.
Ce avem in pahar?
Ice wine Traminer-Muscat Ottonel, 2016 are o culoare galben strălucitoare. În acest cupaj, Traminerul are o poziție dominantă de 78%, Muscatul – 22%( au fost procesați separat apoi iau împreunat). Acest lucru s-a manifestat pe deplin în aromă. Prima notă – caldă, florală. Arome intense de petale de trandafir, flori de tei și miere de albine. Dacă lăsăm vinul în pahar pentru câteva minute, simțim că notele florale din aromă dispar și apar note fructate- dulceață de caise și pere coapte.
Vinul este consistent, uleios și foarte moale. Aciditate plăcută care revigorează gustul. În caz contrar, cu un conținut de zahăr de 125 g/dm3, gustul ar fi plat.Conținutul de alcool este de 12,5%. Toate componentele vinului sunt perfect echilibrate.Pe final, gustul senzațional de gem de caise, lasă pe palat un finiș plăcut.
Acest vin ar fi un cadou ideal pentru o doamnă.

Distincții
Până la apariția lui pe piață Ice Wine Traminer-Muscat-Ottonel, 2016, a câștigat primele sale medalii la concursul Black Sea Region Wine & Spirits Contest` 2018 Chișinău – medalie de aur și la Mundus Vini` 2018 Germania – medalie de bronz. Apoi au urmat: Concours Mondiale de Bruxelles` 2018 – medalie de argint, Decanter World Wine Awards ` 2018, Marea Britanie – medalie de aur.
De unde îl putem procura?
Ice Wine Traminer-Muscat-Ottonel 2016, este disponibil în hipermarketul N1, supermarketul Fourchette Gourmet, în vinotecile din Chișinău și în unele restaurante din Chișinău. Deasemenea. Ice Wine-ul împreună cu vinurile Late harvest de la Fautor le mai găsiți in Portugalia, în rețeaua de magazine Pingo Doce.
Acest vin mia amintit de următoarele versuri:
Here I am.
Will you send me an angel?
Here I am
In the land of the morning star.