Aceste vinuri ne readuc în timpurile, când puteam recunoaște cu ușurință în vin soiul de struguri din care era produs și când în vin nu se simțea prea mult aroma de stejar tostat, care era „la modă” la începutul anilor 2000. Cineva l-ar numi „Old style„. Astăzi, vinul cu aromă puternică de stejar deja nu se mai solicită în Europa, ci mai degrabă cel cu note ușoare sau fără aromă de lemn. Deci, acest vin este la modă? Desigur, are și propria sa personalitate. SRL Etnovin este un mic producător nou, ai cărui vinuri și-au făcut debutul pe piață la Ziua Națională a Vinului 2019, dar deja nu mai pot fi confundate cu altele.
Revenirea la tradiții
Fondatorul SRL Etnovin (situată în Cricova) este Mihai Maciuca, un vinificator cunoscut în Moldova, numele căruia este în primul rând strâns legat de renașterea combinatului de vin din Mileștii Mici. Deoarece în viața sa luase sfârșit etapa activității la întreprinderi de stat, și-a dorit să treacă de la activitatea administrativă la profesia de vinificator și să aplice în practică cunoștințele și experiența dobândită.
Am călătorit mult în toată lumea, am vizitat Noua Zeelandă, Australia, Africa de Sud, toate țările europene producătoare de vin și am văzut diferite stiluri de vinificație”, – povestește Mihai Maciuca. – Totuși, în urma utilizării butoaielor și așchiilor de stejar, vinurile au devenit în ultimul timp mai omogene și similare. Astfel, m-am gândit să revin la vechea tehnologie clasică, care permitea de a distinge în vin soiul de struguri folosit la producerea acestuia și chiar terroir-ul unde fusese cultivați strugurii. De asemenea, îmi doream să fac vinuri mai dense și mai ușor de recunoscut, care să nu fie confundate cu altele. Dorind să pun accentul pe fidelitatea față de tradiții, am găsit denumirea companiei – Etnovin”.
Personalitatea vinului este accentuată de faptul că fiecare vin varietal are o denumire proprie – Nurii Doamnei (Feteasca Regală), Mierea Ursului (Ice-wine Feteasca Regală), Amintiri (Cabernet Sauvignon rosé), Vorbă Dulce (Merlot rosé), Pe Cal Alb (Merlot) și Viață Lungă (Cabernet Sauvignon). De altfel, soiul este indicat nu pe etichetă, ci pe eticheta din spate, ceea ce face ca vinul să fie mai „cu personalitate”. Stilul etno este bine exprimat de etichetele create de membrii familiei vinificatorului.
Secretele vinificatorului
Pentru a le conferi vinurilor sale o personalitate, vinificatorul a încercat să facă ceva nou. Primul vin produs la vinăria sa, în 2017, a fost un ice-wine obținut din soiul Feteasca Regală – nimeni în Moldova, nici în România nu mai făcuse un asemenea vin până atunci. Astfel, pentru prima dată a fost un produs „vin de gheață” din Feteasca regală. În 2018, a început producerea vinurilor seci, urmărindu-se crearea unei game complete de vinuri.
Pentru recoltare folosim lăzi mici (de 8-10 kg). Înainte de prelucrarea strugurilor, ei sunt răciți în frigider la + 1- + 2°C. Dacă temperatura afară este înaltă, strugurii sunt refrigerați timp de una, două sau chiar trei săptămâni, deoarece, dacă strugurii albi sunt prelucrați la o temperatură ridicată, este posibil să aibă o aromă oxidată nedorită. Aroma este însă bine păstrată la o temperatură scăzută.
Apoi, urmează desciorchinarea și zdrobirea strugurilor. Am inventat propria tehnologie de producere a vinului din must obținut prin scurgere liberă. Deoarece nu se face presarea, pielița și semințele nu sunt zdrobite și nu-i dau vinului arome nedorite. Fermentarea are loc în recipiente din oțel inoxidabil, la temperaturi scăzute: strugurii albi – la 10-12°C, strugurii roșii – la 16-20оС.
Mai este o nuanță – pe parcursul întregii perioade calde a anului, păstrez toate vinurile (inclusiv cele roșii) în frigider (am recipiente mici – de 3 mii, 2,5 mii și 1,5 mii litri) pentru a evita adăugarea în vin a cantităților mari de dioxid de sulf și riscul de oxidare la temperatură ridicată. În plus, am observat că, în timpul maturării la o temperatură joasă, un vin rosé a obținut o aromă de căpșună răscoaptă, altul – de fragi. Înainte de maturare, nu aveau asemenea arome, dar am remarcat aceste schimbări după maturare».
Nurii Doamnei, 2018
Strugurii Feteasca Regală au fost cultivați de o întreprindere țărănească situată în raionul Cahul. Mihai Maciuca căuta acest soi de struguri de multă vreme. De fapt, mulți producători mici cresc acest soi, însă nu doreau să coopereze cu Etnovin. Vinificatorul le solicita să lase strugurii pe viță mai mult, decât de obicei și ei nu doreau să-și asume riscuri. Un fermier totuși a fost de acord. În schimb, prețul strugurilor a crescut cu 1 leu/kg pentru că i-a ținut pe vița de vie aproape încă o lună.
Desigur, soiul de struguri albi Feteasca Regală ar fi putut fi cules mai devreme, dar la o recoltă târzie (când strugurii ating un alt nivel de coacere) în vin apar noi arome. Dacă strugurii sunt recoltați la atingerea maturității lor tehnologice, totul este previzibil, dar, în acest caz, mi-am dorit să obțin un efect diferit. Deoarece conținutul de apă în boabe era mai mic, aroma și gustul lor sunt mai intense. Datorită acestui fapt, se poate simți o diferență în ceea ce privește proprietățile organoleptice. Am vrut să obțin un vin mai dens și mai individual».

Vinul are culoarea paiului. In aromele primare se simte mierea de flori. O aromă foarte intensă, bogată, cu nuanțe de flori de salcâm, miere proaspătă de mai, un buchet întreg de flori de câmp și unele note de citrice.
În gust se simte aroma de citrice, iar în postgust – de migdale. Vinul este destul de dens, cu un conținut de alcool de 13,7%, care este bine integrat și nu se prea simte. Deoarece aroma nu este foarte persistentă, nu amânați – consumați și savurați Nurii Doamnei.
Au fost produse 2700 de sticle din acest vin.
Mierea Ursului, 2017 Ice-wine
Deși pentru acest vin s-au folosit tot struguri de Feteasca Regală, vinul este totalmente diferit. Boabele au fost înghețate, ceea ce a provocat formarea unei concentrații de zaharuri, substanțe aromatice și acizi. Ca de obicei, conținutul de alcool în vinurile „de gheață” nu este ridicat – 9,56%, iar conținutul de zahăr (natural, din struguri) – 90 g/l.

Lăsați vinul să respire puțin și cu siguranță vă va încânta cu aroma sa frumoasă. Conține note de caise proaspete coapte, miez zdrobit de caise, mere de vară, parfum de flori de vară de câmp, miros de iarbă proaspăt cosită și de migdale.
Componentele vinului sunt foarte bine echilibrate, astfel încât are o dulceață plăcută. Vinul are o textură foarte delicată. În gust se simte miez de caise, iar în postgustul îndelungat – de migdale. Paharul deșert a emanat foarte mult timp arome de flori și de caise.
A doua zi, aroma s-a schimbat întrucâtva: în loc de mirosul de iarbă proaspăt cosită, a apărut un miros de ierburi aromatice, printre care se evidențiau note de busuioc. Se simțea și în gust. Marele avantaj al vinurilor dulci este că pot fi bine păstrate după deschiderea sticlei. Vinul meu Ice-wine Mierea Ursului 2017 s-a păstrat cinci zile (până s-a terminat), fără a-și pierde calitățile.
Au fost produse 5500 sticle de Mierea Ursului, 2017.
Pe Cal Alb, 2018
Strugurii Merlot au fost cultivați în raionul Anenii Noi. Recoltarea a avut loc, de asemenea, târziu. Acest vin este 100% Merlot, fără adaus de alte soiuri de struguri (se pot adăuga până la 15% fără a informa consumatorii). Subliniez acest fapt, deoarece Pe Cal Alb, 2018 se distinge de alte vinuri Merlot prin puterea sa.
Vinul a fost obținut ca urmare a fermentării pulpei, fiind de-asemenea aplicate și alte metode tehnologice (pe care vinificatorul nu le dezvăluie), datorită cărora vinul s-a dovedit a fi foarte extras. De obicei, extractul redus ajunge în vinurile roșii la 20-23 g/dm3, iar în Merlot Pe Cal Alb, 2018, înainte de filtrarea până la îmbuteliere, acesta era de 33 g/dm3, în sticlă – de 30 g/dm3. Filtrarea a fost blândă, pentru a nu „dezbrăca” prea mult vinul, deoarece s-a depus mult efort pentru ca vinurile roșii să fie dense. În celălalt vin roșu al acestui producător – Cabernet Sauvignon Viață Lungă, 2018, extractul este și mai mare – 45 g/dm3.
Am comandat o testare minuțioasă a vinurilor mele într-un laborator privat, doar pentru mine, – spune Mihai Maciuca. – Colegii care au efectuat-o mi-au spus că indicatorii sunt unici. Datorită extractului ridicat, vinurile au un gust expresiv și un postgust îndelungat. Etichetele din spatele sticlei avertizează că este posibil un precipitat de compuși fenolici și că, după o păstrare îndelungată, se poate forma o „cămașă” pe pereții sticlei. Acest lucru nu este un punct slab al vinurilor roșii și se poate explica prin procesele naturale de maturare a vinului».

Vinul are o culoare frumoasă, rubinie. La primul nas se simt arome de coacăză neagră și frișcă. Vinul lasă piciorușe groase de glicerină pe pereții sticlei – un produs al fermentației alcoolice. A propos, aceasta tot contribuie la extractul înalt al vinului.
O aromă pură, fără note de lemn de stejar. De fapt, în ultimul timp foarte rar întâlnim un vin roșu fără note de stejar, provenite de la butoaie, doage sau așchii de stejar. Acest Merlot este foarte autosuficient, având caracteristici bine pronunțate ale soiului de struguri.
Aroma conține note de vișine suculente răscoapte, coacăză roșie, lemn dulce, caramelă, urmate de note de gem de zmeură în fierbere. În gust se simt fructe de pădure, cu o revenire a aromei, are o ușoară astringență. Este un vin suculent foarte bine făcut. În el se combină foarte armonios alcoolul (14%), aciditatea, taninurile coapte moi și gustul de fructe.
Au fost produse doar 2 300 sticle de vin Pe Cal Alb, 2018.
Micii producători au nevoie de suport
SRL Etnovin a aderat la Asociația Micilor Producători de Vinuri și a avut oportunitatea să beneficieze de sprijinul acordat Asociației de Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei.
Pentru a face un vin de calitate, este foarte important să recoltăm și să transportăm corect strugurii la vinărie, – explică Mihai Maciuca. – Pentru aceasta, sunt necesare recipiente mici, pentru a nu deteriora strugurii, altfel boabele vor începe să se oxideze. Noi am folosit lăzile pentru recoltarea strugurilor cumpărate de către donatori pentru asociație (10 mii de lăzi a câte 8-10 kg fiecare). Membrii asociației le folosesc pe rând. Eu am închiriat 530 de lăzi, în care a încăput toată roada mea – 5 t.
Eu n-am folosit echipamentul comun de îmbuteliere și dopuire, pentru că am propriile aparate, chiar și un tunel termic pentru instalarea capacelor contractibile. Dar am văzut cum lucrează colegii mei cu ei. Fără acest sprijin, întreprinderile mici s-ar descurca foarte greu. De asemenea, pentru noi este foarte important suportul publicitar și informațional, datorită căruia consumatorii află despre vinăriile noi și vinurile lor. Nici Etnovin, nici colegii noștri nu dispun de resurse pentru astfel de scopuri, deoarece suntem cu toții la etapa investițiilor.
Intenționez să dezvolt turismul vinicol. Donatorii le ajută micilor producători și în acest domeniu. Ne-au promis și nouă că ne vor ajuta să elaborăm un proiect și să amenajăm curtea și spațiile interne în stil etno. Am început deja să lucrăm cu un designer. În prezent, lucrăm la amenajarea teritoriului. Toată familia noastră este implicată în plantarea florilor și copacilor, vopsire, renovare».
Unde poate fi cumpărat?
Dat fiind că SRL Etnovin deocamdată produce cantități mici – aproximativ 15 mii de sticle, se axează pe segmentul HoReCa al pieței. Vinurile companiei fac parte din listele de vinuri ale restaurantelor din Chișinău – Oliva, Pegas, Casa Dacă, Propaganda, Gastro Bar, Grill House, Popas Vânătoresc. De asemenea, pot fi cumpărate în magazinul online de vinuri wine.md, Casa vinului și în magazinul Etnovin din Cricova.
Mai mult, Proiectul de Competitivitate din Moldova a lansat o campanie de promovare a vânzărilor online pentru micii producători. De exemplu, vinurile seci ale Etnovin pot fi cumpărate pe portalul magazinului de vinuri wine.md cu 230 de lei, cu livrare la domiciliu (lucru important în aceste zilele), ice-wine (0.5 l) – cu 345 lei.
P.S. Producătorul a anunțat, pe timpul carantinei, o oferta speciala la vinurile sale cu livrare la domiciliu pentru comenzi ce depășesc 2 sticle. Vinurile seci – 150 MDL, ice-wine: 250 MDL. Comenzile se recepționează pe pagina de Facebook al Etnovin.