Asistăm în ultimii ani la o tendinţă globală – anual cresc cu 10% vânzările de produse în segmentul „Premium”. Şi în Moldova există o tendința de migrare a cererii spre un segment mai calitativ. Răspunsul producătorilor autohtoni sunt ofertele noi. Astfel s-a născut proiectul Aurelius.
Un nou proiect
În prezent, consumatorii de vin din Moldova pot și vor să cumpere produse mai bune, așa că am decis să dezvoltăm o serie de vinuri spumante și liniştite Aurelius”, spune vice-directorul companiei producătoare. – În prezent avem 30 de hectare de podgorii cu viță de vie albă (Pinot-gris, Feteasca-regale, Muscat, Chardonnay și Sauvignon blanc) în regiunea Codru, care este considerată cea mai favorabilă pentru producerea vinurilor spumante.
Plantațiile noastre sunt situate lângă Nisporeni (în partea mai răcoroasă a zonei), unde condițiile pentru soiurile albe destinate spumantului pot fi considerate ideale. În plus, lucrăm în baza parteneriatelor de durată cu gospodăriile viticole partenere care recoltează struguri ideali pentru noi. Suntem foarte atenți la producția de vinuri spumante și considerăm că acestea sunt cele mai bune din segmentul fermentării în cisterne de inox local (prin metoda Charmat). Mai mult, următorul pas în dezvoltarea calitativă a companiei va fi producerea vinurilor spumante clasice (Méthode Champenoise).”
Termeni de calitate
Pentru un vin spumant de calitate este important să se obțină struguri cu un conținut de zahăr care nu este foarte ridicat, ceea ce în ultimii ani în Moldova este destul de dificil din cauza încălzirii climatice și a lipsei forţei de muncă”, explică directorul fabricii de vinificație primară. Adică conținutul de zahăr din struguri nu trebuie să depășească 200 g / dm3, astfel încât conținutul de alcool din materia primă pentru spumant să fie maximum de 11,5% (ca urmare a fermentației secundare, „gradul” este mărit cu încă 1 pp), iar aciditatea – mai mare de 6 g / dm3. Prin urmare, controlăm procesul de coacere a strugurilor și încercăm să nu întârziem cu începutul recoltei. Și întotdeauna alegem cei mai buni ciorchini.
Al doilea factor care asigură calitatea înaltă a vinurilor noastre spumante este echipamentul modern pentru procesarea strugurilor. Şi a treia componentă: întotdeauna alegem doar mustul (randament – maximum 50%), nu folosim fracții presate pentru producerea vinurilor spumante. Prin urmare, costul vinurilor noastre este mai mare.”
Vinurile spumante sunt vândute în magazine la preţ de 115 – 125 lei.
Aurelius extra-brut rose
Vinul este fabricat din două soiuri de struguri – Cabernet Sauvignon și Pinot Noir. Un mare avantaj al acestui spumant este conținutul moderat de alcool (în vinurile spumante nu ar trebui să fie la fel de mare ca în cazul vinurilor liniştite) – 11%. De mult nu am mai întâlnit vinuri spumante moldovenești (chiar și clasice) cu un astfel de nivel de alcool. Zahărul – 5,5 g / dm3.
Vinul turnat în pahar are culoarea nature, iar prima aromă este un buchet bogat de flori şi căpșune, care mai dezvăluie discret note de coacăză roșie și sâmburi de vişine. Aurelius extra-brut rose ne alintă cu un gust proaspăt şi fructat, în care se evidențiază note de căpșuni și citrice. În pofida bulelor jucăuşe, vinul are un gust foarte moale şi mătăsos. Savurat, spumantul ne lasă un gust de sâmburi de vișine. Este o băutură plăcută pentru fanii spumantelor mai “brute”.
A câştigat două medalii de aur – la concursul Mundus Vini` 2018 (Germania) şi Galicja Vitis` 2018 (Polonia).
Aurelius brut rose
Culoarea vinului este ca cea a extra-brut-ului, doar că într-o nuanţă mai uşoară (se toarnă câteva luni mai târziu). Conținutul de alcool – 12%, zahărul – 10 g / dm3. Aceleaşi soiuri de struguri. Aceleași arome, dar cu gust mai pronunțat de căpșuni, care lasă o notă discretă şi după ce a fost savurată licoarea. Datorită conținutului mai mare de zahăr, acest spumant este mai “băubil”.
Vinurile rose sunt fabricate în conformitate cu metoda „albă” de vinificație a soiurilor roșii. Pentru acestea, de asemenea, se scurge doar mustul. Raportul soiurilor în asamblaj nu este constant, deoarece fiecare an îşi dictează propriile condiţii pentru cultivarea strugurilor. Aici vinificatorii se transformă în magicieni, care muncesc miticulos asupra mai multor mostre. La final se alege cea mai reuşită, testată de profesionişti în baza condiţiilor şi a senzaţiilor organoleptice.
Aurelius brut rose a obținut șase medalii: aur la Mundus Vini` 2019 (Germania), EAWSC` 2019 (Moldova), Mondial du Rose` 2019 (Franța) și IWCB` 2019 (România), argint – la Decanter Asia`2018 (Hong Kong) și Effervescents du Monde` 2018 (Franța).
Aurelius brut alb
Aurelius brut alb este un alt spumant demn de mândrie. Are conţinut de alcool – 12%, zahăr – 11 g/ dm3. Cu o culoare de spice, spumantul este produs din struguri de soi Glera, care până în 2009 se numea Prosecco. Prima aromă se deschide în flori şi fructe (fructe albe). În acest vin este subliniat extraordinar soiul de struguri cu aromă de salcâm, lămâie, pere şi piersică albă. Are un savuros gust proaspăt, cu note armonioase de pere şi un accent citric la final.
Aurelius brut alb a obţinut mai multe medalii de aur: la concursul Berliner Wine Trophy` 2019 (Germania); pe Mundus Vini` 2019, a marcat 87 de puncte, ceea ce corespunde medaliei de aur, dar nu a atins limita de premiere de 30%; la International Wine Challenge` 2019 a obţinut medalia de bronz.
Aurelius Moscato Dolce
Produs din mustul strugurilor Muscat Ottonel, Aurelius Moscato Dolce are la bază tehnologia Asti Martini – prin fermentare unică. Când conținutul de alcool ajunge la 7%, fermentația este oprită la rece, astfel încât dulceața acestui vin este naturală, emanată exclusiv de struguri. Apropo, 60 g / dm3 de zahăr rezidual este foarte bine echilibrat de aciditate, astfel încât gustul vinului nu pare prea “mieros”, dimpotrivă, este o întruchipare a armoniei şi o plăcere gustativă. Asta vă spun eu, o împătimită a bruturilor şi extra – bruturilor. Încercaţi-l şi savuraţi acest echilibru.
De culoarea spicului, vinul are un buchet aromatic format din flori de salcâm, piersică albă, miere de mai şi portocală. În sticlă se ascunde un gust proaspăt delicat, cu o nuanţă florală si miere. Categoric, Aurelius Moscato Dolce este un vin feminin care se combină perfect cu salate ușoare, bucătăria asiatică, bucate de ciuperci cu sos.
Acest vin a obţinut două medalii de aur la EAWSC’2019 (Moldova) și IWCB’ 2019 (România) și o medalie de bronz la IWSC’2018 (Regatul Unit).
Pentru toate spumantele se recomandă răcirea până la 6-8 °C în frigider, deoarece recipientul cu gheață are menirea să mențină temperatura scăzută şi nicidecum să răcească vinul.
În curând spre vânzare
Două vinuri roșii liniștite sunt pregătite pentru intrarea pe piață. Imaginea le arată cu o etichetă temporară.
Aurelius Wine Cabernet Sauvignon, 2016
Acest vin de culoarea granatului are un conţinut de alcool de 14%. Prima aromă este compusă din fructe de pădure de culoare neagră cu notă de solanacee, urmate de o deschidere fină a aromei de coacăze negre şi prune. Pe masură ce vinul este saturat cu oxigen, vinul ne alintă cu un parfum tot mai fructat. Mai târziu apare o notă distinctă de tutun, o nuanță de eucalipt, piper negru și note de pământ.
La început se simte un gust astringent proaspăt şi plăcut. După câteva minute, astingenţa se retrage, iar gustul devine moale datorită taninurilor mature și catifelate. Gustul iniţial uşor amărui al scoruşului la scurt timp lasă loc pentru o nuanţă uşoară de al sâmburilor de vişine.
Aurelius Wine Cabernet Sauvignon & Merlot, 2015
Acest vin reprezintă un amestec clasic Bordeaux, de culoarea rubinului profund, cu un conţinut de alcool de 14%. Soiurile Cabernet Sauvignon și Merlot, din care este fabricat, au fost maturate separat în butoaie de stejar (judecând după organolepticul vinului, butoaiele nu au fost noi) timp de 12 luni. Culoare – rubin de adâncime.
Prima aromă vine cu nuanţe de pomuşoare răscoapte, iar din buchet se întrezăresc note de scoruş, cireşe uscate, coacăze negre, un pic de caramelă şi scorțișoară, note de origine animală şi mai putem ghici nuanțe de marochin, tutun şi rășină proaspătă de copac.
Are un extraordinar gust catifelat (taninele strugurilor s-au maturat), accentuat de la început de astringență, care, însă, dispare mai târziu şi lasă locul aromelor de vişină, punctul fiind pus de scoruș şi ciocolată neagră.
Este deosebit de plăcut faptul că un cupaj moldovenesc din două soiuri europene de struguri, care au fost produse de mai multe ori în diferite țări, a câștigat patru medalii înainte de a intra pe piață: aur – la Berliner Wines Trophy’2019 (Germania), două medalii de argint – la Mundus Vini` 2019 (Germania) și EAWSC’2019 (Moldova) şi o medalie de bronz la Decanter World Wine Awards` 2019.
În cazul vinurilor roşii se recomandă decantarea.