Compania Aurelius Winery este cunoscută pentru vinurile sale spumante de înaltă calitate. Acum însă aceasta a decis să se declare producătoare de vinuri liniștite pe segmentul premium. Vinificatorii s-au pregătit foarte minuțios pentru lansarea primului lor produs, care a durat câțiva ani. Dar trebuie să recunosc că a meritat. Rezultatul a depășit așteptările.
Blendul Bordeaux
Blendul a inclus Cabernet Sauvignon și Merlot în proporții egale.
Ne-am oprit la aceste soiuri, pentru că în Moldova ele sunt cele mai populare soiuri de struguri roșii”, spune vicedirectorul Aurelius Winery, Victor Morar. „În plus, Moldova se află la aceeași latitudine cu regiunea Bordeaux, unde Cabernet Sauvignon și Merlot stau la baza cupajului Bordeaux. În acest vin le folosim în proporție de 50/50, încercând să obținem un vin perfect echilibrat. Mi se pare că am făcut față cu succes acestei sarcini. Fapt confirmat și de somelierii din diferite țări, cărora le-am oferit vinul Aurelius pentru degustare. Oenologul din Elveția Richard Pfister a spus despre vinul nostru că buchetul, gustul și postgusul lui au creat un echilibru pe care mulți vinificatori și-l doresc, dar nu întotdeauna reușesc să-l obțină.”
Se crede că strugurii Cabernet Sauvignon nu se coc complet în zona centrală a Moldovei (este necesară o maturitate fenolică), totuși, odată cu încălzirea climei și cu o muncă competentă în podgorie, a devenit posibil să obținem și aici o recoltă excelentă de Cabernet. Vinul Aurelius Cabernet Sauvignon & Merlot, 2015 demonstrează acest lucru, deoarece struguri sunt crescuți lângă Nisporeni – în zona centrală, unde se află podgoriile companiei (35 de hectare).
Vinificatorii au avut suficientă răbdare
Cabernet Sauvignon și Merlot au fost prelucrate separat și maturate în baricuri noi din stejar moldovenesc timp de 12 luni. De obicei, vinificatorii noștri preferă stejarul francez, american sau din Carpați. Însă în acest vin stejarul local și-a pus foarte bine amprenta pe vin. De ce butoiul moldovenesc și nu francez?
Am vrut să vedem ce vom obține și am fost surprinși că experimentul s-a soldat cu un asemenea succes”, explică interlocutorul. ”După maturare, vinurile au fost cupajate. Cu toate acestea, Aurelius Cabernet Sauvignon & Merlot, 2015 a apărut pe piață abia în 2020. El mult timp nu a fost scos pe piață. Am decis că vinul trebuie să se odihnească bine. A fost îmbuteliat în 2017, însă etichetele nu au fost lipite. După un an de la îmbuteliere, am selectat mai multe sticle din lotul general, pentru degustare și ne-am asigurat că vinul evoluează cu adevărat. Au apărut note frumoase atât în buchet, cât și în gust. Cu toate acestea, am decis că vinul ar putea fi și mai bun. Prin urmare, acesta a stat în sticle mai mult de trei ani. Și am observat că el devine cu fiecare an mai bun.
Următorul cupaj l-am pregătit din recolta anului 2018, tot în butoaie noi. Anul acesta îl vom îmbutelia. Între cele două recolte a existat o pauză lungă – trei ani. Asta deoarece așteptam rezultatul primului vin. Am vrut să vedem cum va fi peste trei sau patru ani. Urmărind dezvoltarea acestuia, ne-am dat seama de ce aveam nevoie, așa că acest proiect va fi continuat. Vinurile ulterioare Aurelius Cabernet Sauvignon & Merlot de asemenea, vor trece, pe lângă maturarea în butoi, și cea în sticle timp de trei ani. Ne propunem să dezvoltăm această linie cu vinuri din alte soiuri. Acest amestec este primul din seria premium a vinurilor liniștite Aurelius Winery. El va fi vinul nostru de TOP”.
Pe etichete este indicate data îmbutelierii iunie 2020, nu 2017, deoarece nu se putea altfel la certificarea vinului. Aș dori să subliniez că intrarea vinului pe piață după cinci ani de lucru este o raritate pentru Moldova. Dar acesta este anume cazul când vinificatorii au avut răbdarea să aducă vinul la condiție și să nu-l vândă, ca în bancul cela „mi-i tare foame” (de fapt, acest lucru nu este amuzant, ci trezește doar empatie). Abia în 2021 blendul Aurelius a intrat pe piață. Lotul numără 8 mii de sticle.

Aurelius Cabernet Sauvignon & Merlot, 2015
În ciuda faptului că blendul Bordeaux este unul clasic, acesta este încă popular printre cunoscătorii vinurilor de înaltă calitate. Vinificatorii de la Aurelius Winery au realizat un vin interesant, ce nu seamănă cu alte vinuri cu aceeași compoziție.
Culoarea vinului – rubinie închisă, licoarea lasă urme fine pe pereții paharului. În primul nas se simt fructele negre de pădure și lemnul dulce al unui butoi scump din stejar. Rotind ușor paharul, am sesizat în buchet o notă de murături, care a părăsit rapid paharul, lăsând loc pentru aroma boabelor prăjite de cafea, de mărăcini, vișine răscoapte, piper negru, prune uscate, mure, coacăză neagră, cireșe negre uscate, dud negru, scorțișoară, marochin și frunze de tutun. În fundal, se strecoară o umbră de lemn dulce. După câteva ore, a apărut o notă de rășină din lemn.
Aciditate vie, textură mătăsoasă. Gustul – cireșe negre și vișine negre. Într-un postgust lung se simte cafeaua, care este înlocuită de o nuanță de vanilie. Astringență ușoară, plăcută. Foarte moale, catifelat, cu taninuri coapte. Cred că o parte din vin ar trebui turnat în sticle ”magnum” și vândut pentru colecții la un preț corespunzător. Poate fi păstrat timp de cinci ani într-un beci răcoros și consumat câte o sticlă.
Am degustat acest vin în mai 2019, adică acum doi ani, până la lansarea lui pe piață. Era foarte bun atunci, dar a devenit și mai bun. Dacă nu sunteți un mare fan al explorării deschiderii buchetului de vin, fapt ce necesită timp, atunci acest vin poate fi aerat cu ajutorul unui decantor, unui ulcior sau unui aerator pentru a obține totul dintr-o dată.
Aurelius Cabernet Sauvignon & Merlot, 2015 vă poate încânta însoțit de o gustare minimă – un platou de cașcaval, miez de nucă prăjită, prune uscate, sau asociată cu friptură, costiță, legume la grătar (dar nu combinați cu frigărui, care va reduce din splendoarea acestui vin nobil).
Premiile obținute
În timpul maturării sale, chiar înainte de lansarea oficială pe piață, Aurelius Cabernet Sauvignon & Merlot, 2015 a participat la diferite competiții, unde a câștigat în mod constant medalii.
În 2019: Mundus Vini Spring Tasting (Germania) – medalie de argint, Berliner Wine Trophy (Germania) – medalie de aur, Decanter Asia Wine Awards (Hong Kong) – medalie de bronz, Decanter World Wine Awards (Marea Britanie) – medalie de bronz.
În 2020: Galicja Vitis (Polonia) – medalie de aur, Asia Wine Trophy (Coreea) – medalie de aur, IWCB București (România) – medalie de argint, EAWSC (Moldova) – medalie de aur, Berliner Wine Trophy (Germania) – medalie de aur.
În 2021: Mundus Vini Spring Tasting (Germania) – medalie de argint, Berliner Wine Trophy – Winter Edition (Germania) – medalie de aur.
Unde poate fi cumpărat?
Acest vin a fost conceput pentru a fi livrat în restaurante, însă segmentul HoReCa este în prezent aproape închis. Prin urmare, a fost listat în rețeaua de magazine Alcomarket, iar prezența lui pe piață va fi extinsă.
Totodată, în 2020 a fost exportat în Japonia și România, pentru care se pregătesc noi loturi.
Cât costă?
Prețul Aurelius Cabernet Sauvignon & Merlot, 2015 pe rafturi este de până la 200 de lei. Pentru această calitate a vinului, prețul declarat este destul de rezonabil. Producătorul nu a exagerat prețul, deoarece dorește să le ofere consumatorilor posibilitatea de a încerca ceva nou și interesant.
Articole relevante:
Aurelius: Mai mult vin spumant de calitate
Aurelius – noutatea pieței vinicole