Regiunea cu indicaţie geografică protejată (IGP) “Codru” cuprinde localităţi din raioanele Hânceşti, Ialoveni, Anenii Noi (Bulboaca), Nisporeni, Călăraşi, Criuleni, Străşeni, Orhei, Teleneşti, Făleşti, Ungheni, Sângerei, Şoldăneşti, Camenca, Dubăsari, precum şi din Transnistria (Tiraspol). Regiunea ocupă o suprafaţă de circa 60000 ha şi se extinde anual datorită interesului sporit faţă de IGP exprimat de producători şi consumatori.
Mediul cultural al IGP “Codru”
Calitatea şi caracterul unic al vinurilor cu IGP “Codru” sunt condiţionate de sol, climă, pedologie, soiuri, precum şi de tradiţiile din regiune. Totalitatea acestor caracteristici se numește Terroir.
Solul este ușor, bine aerat, potrivit pentru cultivarea strugurilor, în special, a soiurilor pentru vinuri albe.
Relieful este predominat de o reţea de văi, vâlcele, ravene, dar şi de multe hârtoape. Sunt prezente şi creste, și dealuri, care sunt intersectate de râuleţe și râuri.
Clima este blândă, cu temperaturi medii anuale de 10-12 оС.
Precipitațiile sunt moderate (550−700 mm/an) și active (300-400 mm/an).
Altitudinea medie a plantaţiilor de viţă de vie este de 150-250 metri deasupra nivelului mării. În general, plantaţiile sunt amplasate pe versanţii sudici cu înclinare estică şi vestică.
Vegetația spontană ocupă aproape 25% din teritoriul regiunii (păduri de fag şi stejar, de stejar şi carpen, de frasin, arţar şi tei).
Cele mai răspândite soiuri
Pentru producerea vinurilor albe cu IGP “Codru” sunt cultivate următoarele soiuri de struguri: Aligote, Alb de Onițcani, Bianca, Chardonnay, Chenin Blanc, Fetească Albă, Fetească Regală, Floricica, Glera, Hibernal, Kerner, Legenda, Luminița, Muscat Frontignan, Muscat de Ialoveni, Muscat Ottonel, Muller Turgau, Perveneț Magaracea, Pinot Blanc, Pinot Mener, Riesling de Rhin, Riton, Rkațițeli, Sauvignon, Silvanner, Solaris, Suholimanski Belîi, Tocai Friulano, Traminer roze, Ugni Blanc, Viorica şi Viognier.
Soiurile de struguri pentru vinuri roşii includ: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Codrinski, Fetească Neagră, Gammay Freaux, Malbec, Merlot, Pervomaiski, Pinot Gris, Pinot Noir, Rară Neagră, Saperavi şi Syrah.
Caracteristici organoleptice ale vinurilor cu IGP “Codru”
Vinuri albe: de culoare galben-lămâie cu nuanţe verziu. În procesul de maturare culoarea se schimbă de la galben-pai până la auriu. Vinurile au un buchet elegant cu note florale de câmp, fructe proaspete de pădure şi minerale de siliciu. Aroma proaspătă încântătoare de fructe se soldează cu un gust rezidual de minerale.
Vinuri roze: culoarea variază de la roz pal la roz intens cu nuanţe zmeurii şi culoarea petalelor florii de măceș. Vinurile au aromă de fructe proaspete – piersic, cais, pomușoare de pădure. Gust suav, proaspăt, învigorator.
Vinuri roşii: culoare roșie–rubinie sau nuanțe de culoarea rodiei și vișinie cu note purpurii. Buchet original și fin cu aromă de coacăză neagră, zmeură, mure, vișine și prune sălbatice, precum și condimente dulcii – scorțișoară, ardei roșu dulce. Gust catifelat.
Vinuri licoroase: culoarea variază de la galben pal până la chihlimbariu (pentru vinurile albe), de la roz deschis până la roz închis (pentru vinurile roze), de la roșu până la roșu închis (pentru vinurile roșii). Buchet bogat cu note de nucșoară, fructe uscate și flori (pentru vinurile albe) și de prune uscate și ciocolată (pentru vinurile roșii).
Vinuri spumante: culoarea variază de la galben pal până la galben auriu (pentru vinurile albe), de la roz pal până la roz (pentru vinurile roze) și de la roșu până la roșu-rubiniu (pentru vinurile roșii). Buchetul este fin cu aromă de fructe. Spumantele de calitate au un buchet floral. Gust intens și profund.
Curiozități despre vinurile IGP „Codru”
Familia regală Romanov din Rusia a înființat în satul Romanești (raionul Strășeni) o întreprindere vitivinicolă proprie. Producţia acestei întreprinderi şi-a format admiratori fideli în toată Europa – de la suverani, aristocraţi, politicieni până la oamenii de rând.
Cele mai mari galerii subterane pentru păstrarea vinurilor cu IGP „Codru” se află la Cricova, Mileştii Mici și Brăneşti. Suprafaţa acestor galerii depăşeşte sute de kilometri unde pot fi depozitate peste 2 milioane de sticle de vinuri de colecţie.
Soiuri noi de viţă de vie au fost plantate pe teritoriul țării noastre la începutul sec. XIX. Acestea au fost aduse din Franța de P.C. Cazimir – unul dintre cei mai buni vinificatori, fiind plantate pe moșia acestuia din apropierea s. Mileştii Mici. Pentru stocarea producţiei finite au fost folosite carierele de prundiş abandonate.
Soiul „Aligote”, devenit mai târziu unul dintre preferatele localnicilor, a fost adus și cultivat în ţara noastră de Constantin Mimi, care pe atunci ocupa postul de ultim guvernator al Basarabiei. Constantin Mimi a crescut noi soiuri de viţă de vie pe versanţii moşiei sale de lângă Bulboaca, exportându-le ulterior la Moscova, Odesa şi Vladivostok.
Comandantul militar rus Piotr Wittgenstein a invitat la moșia sa din Camenca 26 de familii de nemţi care se pricepeau bine în vinificaţie, care au fost adânc impresionate de vinul alb Chasselas. Oaspeții au decis să aducă acest vin la perfecțiune. Wittgenstein a proiectat și construit terase viticole de-a lungul fluviului Nistru. Din strugurii recoltaţi au fost produse vinuri Riesling, Chasselas, Traminer, Alvarna, Pinot Noir etc. Vinul de Camenca a devenit o legendă în Polonia și în gubernia Podolia, fiind considerat că are efect de tămăduire. Cneazul Wittgenstein a fondat în Camenca și primul sanatoriu cu tratamente bazate pe folosirea strugurilor și a vinului.
Societăţi vinicole IGP “Codru”
Migdal-P S.A., Asconi S.R.L., Combinatul de vinuri Cricova S.A., Barza Neagră Grup S.R.L., Vinăria Bostavan S.R.L., Fabrica de vinuri și coniacuri KVINT (Tiraspol), Vinăria Mileștii Mici S.R.L., Dionysos-Mereni S.A., Vinăria Hâncești S.R.L., Vinuri Ialoveni S.A.

