Regiunea cu indicaţie geografică protejată (IGP) „Valul lui Traian” cuprinde raioanele Leova, Cantemir, Cahul, Comrat, Ceadâr-Lunga, Taraclia şi Vulcăneşti. Plantaţiile de vii din partea de sud a ţării ocupă o suprafaţă de circa 43000 ha şi se extind în fiecare an.
Regiunea a fost numită în cinstea celui mai mare şi mai vechi monument istoric situat pe acest teritoriu – Valul lui Traian, edificat în perioada antică târzie care, după spusele unor specialişti în domeniu, apăra romanii de escapadele triburilor barbare sau sunt rămăşiţele unor construcţii de apărare din timpurile împăratului Traian. Valul lui Traian a fost atestat documentar în anul 1489.
Regiunea cu indicaţie geografică protejată „Valul lui Traian” este leagănul vinurilor licoroase din Republica Moldova. Aceste vinuri sunt produse în satele Ciumai, Trifeşti, Borceag şi Slobozia Mare.
Mediul cultural din zonă
Calitatea, popularitatea şi caracteristicile organoleptice ale vinurilor cu IGP din regiunea „Valul lui Traian” depind de totalitatea factorilor naturali şi umani (sol, climă, pedologie, soi, tradiţii etc.), numită terroir.
Zona Valul lui Traian delimitată geografic cuprinde 3 subzone.
Colinele Tigheciului – un relief puternic fragmentat, având o altitudine maximă de 300 m, cu soluri cenuşii şi cernoziomuri levigate.
Valea Bugeacului – un relief ce cuprinde coline şi ravene, râuleţe cu debit redus, unde predomină cernoziomuri tipice cu o concentraţie moderată de humus şi cernoziomuri carbonatice. În luncile râurilor sunt prezente soluri salinizate.
Terasele Prutului – relief reprezentat, preponderent, de terase la altitudini de 200-220 m. Soluri cenuşii şi cernoziomuri levigate.
Aceste soluri sunt puternic aerate, dar uşoare cu o fertilitate redusă, care asigură calitate şi maturitate strugurilor în perioada recoltării.
Clima specifică asigură insolaţia necesară, temperaturi ridicate care sunt temperate de proximitatea Mării Negre şi a masivelor forestiere de pe Colinele Tigheciului.
Calitatea exclusivă a strugurilor şi vinurilor este asigurată de capitalul uman din regiune, care îmbină în mod armonios tradiţiile cu utilizarea raţională a noilor tehnologii de fabricare a vinului.
Cele mai răspândite soiuri
În regiunea cu IGP „Valul lui Traian” sunt cultivate:
Soiuri de struguri pentru vinuri roşii: Cabernet Sauvignon, Merlot, Saperavi, Feteasca Neagră şi Pinot Noir.
Soiuri de struguri pentru vinuri albe: Chardonnay, Sauvignon, Muscat Ottonel, Aligote, Feteasca Regală şi Feteasca Albă.
Vinurile roşii reprezintă circa 60% din volumul total de producţie, vinurile albe – 35%, iar vinurile roze – 5%. Utilizarea în cupaj a soiurilor locale constituie una dintre particularităţile de bază.
Caracteristicile organoleptice ale vinurilor
Vinuri roşii: culoarea este mai intensă comparativ cu vinurile roşii din alte regiuni, variind de la culoarea rodiei până la culoarea vişinie, cu arome de fructe şi condimentate. Gust savuros graţie extractivităţii ridicate.
Vinuri albe: fine şi vioaie, cu arome complexe şi elegante sau cu un buchet de arome şi note proaspete de fructe. Gust plin de savoare şi echilibrat.
Vinuri roze: de culoare roz pal cu nuanţe zmeurii şi de culoarea petalelor florii de măceş. Aroma conţine note de fructe proaspete pe bază minerală. Gust delicat, suav şi răcoros de fructe.
Vinuri spumante: de culoare aurie, roz pal şi rubiniu. Aromă incredibilă de fructe şi flori, circulară.
Vinuri licoroase: de culoare aurie, care în procesul de maturare devine chihlimbarie (la vinurile albe) şi rubinie-rodie (la vinurile roşii). Un buchet bogat şi complex cu note florale şi de fructe în primii ani de învechire, care este completat cu note de caramelă, nuci prăşite, ciocolată şi condimente dulcii în perioada de maturare mai intensă. Aromă consistentă şi armonizată.
Scurt istoric
Monumentul istoric “Valul lui Traian” este format din 2 părţi: zidul de jos şi zidul de sus. Zidul de jos se întinde pe 126 km de la s. Vadul lui Isac până la or. Tatarbunar de pe teritoriul Ucrainei. Zidul de sus al “Valului lui Traian” se întinde pe 138 km de la or. Leova (la vest) până la s. Copanca (la est). Înălţimea valului variază între 1,5 şi 4 metri.
Societăţi vinicole
La evidenţă ONVV sunt luate în calitate de producători de vinuri cu IGP următoarele societăţi: Vinăria-din-Vale S.A., Cricova S.A., Vinuri de Comrat S.A., Vinăria-Bostavan S.R.L., Chateau Vartely S.R.L., Mold-Nord S.A., Vinia Denovi S.R.L., Invinprom S.R.L., Vinia Traian S.A., Kazayak-vin S.A., Tomai-Vinex S.A., SC Corten-vin S.R.L., Vest Resurs S.R.L., Fautor S.R.L., Cimișlia S.A., DK-Intertrade S.R.L., Imperial-vin S.A., Podgoria-vin S.R.L., Vinăria-Țiganca S.R.L., Tartcomvin S.R.L.