Vinificația industrială moldovenească a cunoscut cea mai semnificativă dezvoltare în perioada sovietică, care a început încă în timpul celui de-al Doilea război mondial. Această dezvoltare în primul rând este legată de numele lui Petru Ungurean, savant moldovean cu renume mondial.
Petru Ungurean s-a născut pe 26 august 1894 în satul Boghiceni (în prezent, raionul Hâncești). Viitorul savant a absolvit Școala de Viticultură și Vinificație din Chișinău, unde a studiat sub îndrumarea renumitului vinificator Anton Frolov-Bagreev. La scurt timp după absolvirea instituției, Petru a fost nevoit să plece din Basarabia pe 27 de ani. În acest timp el a dezvoltat producția vinurilor spumoase în Rostov, iar apoi în Tașkent. În timpul războiului doar acea întreprindere producea vinuri spumoase pentru Kremlin, Guvernul URSS și ambasadele acreditate.
Petru Ungurean a revenit în patrie în anul 1944 în calitate de specialist principal în domeniul vinurilor spumante al Combinatului de vinuri spumante din Basarabia. În patrie Petru Ungurean a continuat să se ocupe de știință la Institutul de Pomicultură, Viticultură și Vinificație al filialei moldovenești a Academiei de Științe a URSS. Până atunci, concomitent cu activitatea practică în calitate de specialist principal în domeniul vinurilor spumante din Tașkent, Petru Ungurean conducea secția de vinuri spumante din cadrul Institutului de Cercetări Științifice în domeniul Viticulturii și Vinificației „Magaraci” din URSS. La propunerea specialistului, în stolnele de la Cricova, în anul 1952, au fost puse bazele depozitului pentru păstrarea și maturația vinurilor.
Cercetările efectuate pe parcursul anilor l-au ajutat pe Petru Ungurean să scrie monografia „Bazele vinificației în Moldova”, care a devenit o lucrare clasică în domeniu. Datorită acestei lucrări savantul a devenit membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei. El a fondat secția de vinificație în institutul de profil, în anul 1956, pe care a condus-o timp de 10 ani, creînd în acest timp și o școală științifică proprie. Pe parcursul ultimilor nouă ani de viață, fiind deja în etate, Petru Ungurean a activat în calitate de consultant al acestei secții.
Unul din meritele enorme ale savantului este studierea și argumentarea zonelor viticole și vinicole din țara noastră. În prezent, acest subiect din nou este actual, deoarece a început producția vinurilor cu denumiri geografice de origine.
În anii 1950, Petru Ungurean a studiat și implementat tehnologia de producție a vinurilor spumante în Moldova, a precizat zonele pentru cultivarea strugurilor în această direcție, a ales soiurile potrivite, a creat cupajele care și astăzi sunt folosite la Combinatul „Cricova”.
Printre multiplele realizări științifice ale lui Petru Ungurean se numără studierea soiurilor locale de struguri, inclusiv din grupul „Feteasca, a soiurilor care au fost aduse din Europa Occidentală și Georgia, precum și a hibrizilor americani (lucru important după invazia filoxerei în Europa).
Petru Ungurean împreună cu enologul Pavel Ivanov a efectuat un studiu privind microraionarea teritoriului țării noastre (este important pentru producția vinurilor vinurilor cu denumiri geografice de origine). În baza acestor studii științifice suprafața viilor a crescut mai bine de două ori, atingând circa 150 de mii de hectare.
Petru Ungurean este autorul tehnologiei de producție a vinurilor slab oxidate de calitate înaltă. Această tehnologie permite să fie păstrate la maximum aroma și gustul vinului, particularitățile fiecărui soi de struguri sau armonia lor în cupaje. Cercetările lui Petru Ungurean au completat lucrările savanților germani și au devenit baza noilor tendințe mondiale în producția și consumul vinurilor albe și roșii.
Sub conducerea savantului au fost elaborate mărci foarte populare de vinuri: „Alb de Codru”, „Tigheci”, „Floarea Viei”, „Floreasca”, „Muscat”, „Sauvignon”, „Aligote”, „Pinot”, „Traminer” – albe; „Codru”, „Cabernet”, „Merlot”, „Kodrinskoe”, „Iubileinoe” – roșii.
Totodată, sub conducerea lui Petru Ungureanu a fost creată prima colecție de microorganisme (drojdii) necesare pentru controlul procesului de fermentare a mustului de struguri.
Pentru multiplele realizări științifice și în domeniul vinificației Petru Ungurean a fost premiat cu diverse distincții și titluri, inclusiv Premii de Stat, titlurile „Om emerit al științei”, „Vinificator emerit al Moldovei”, „Erou al muncii socialiste”. Petru Ungurean a murit pe 12 decembrie 1975, la vârsta de 81 de ani.
În Chișinău una din străzi poartă numele lui Petru Ungurean.

