Pentru a savura din plin un vin trebuie de ales corect vasul. Un vin bun în niciun caz nu se bea din pahar sau cupă în formă de V. Cu părere de rău, asemenea cupe cu „formă greșită” încă destul de frecvent sunt oferite în restaurante, hoteluri, iar unii oameni mai au încă acasă asemenea vase din perioada sovietică.
De ce nu trebuie de folosit asemenea vase pentru a servi vinul
Pentru că o asemenea formă a vasului nu păstrează aroma vinului. Este uimitor, dar forma cupei influențează chiar și gustul apei (se poate experimenta și convinge de acest fapt), în funcție de aceea dacă fluxul de apă curge mai larg sau mai îngust și pe care zone ale limbii nimerește.
Explicația este simplă: pe diferite porțiuni ale limbii se află receptori care deosebesc diferite gusturi. Astfel, receptorii de pe vârful limbii deosebesc gustul dulce, de pe părțile laterale din față – gustul sărat, de pe părțile laterale din mijloc – gustul acru, de pe mijlocul și adâncul limbii – gustul amar. Astfel, cupa este un instrument care formează diferite fluxuri.
Paharul corect pentru vin are formă de lalea
Bineînțeles, există anumite particularități (se poate de ales cupa pentru un fel concret de vin, cum a procedat Riedel), însă în principiu, este o regulă generală. În mod obligatoriu, se umple doar 1/3 din pahar, pentru ca în 2/3 să se concentreze aroma vinului.
De menționat că pentru vinurile albe, tradițional, se folosesc pahare mai mici. Având în vedere că aceste vinuri sunt mai acre, pentru a neutraliza aciditatea înaltă ele sunt aduse la o temperatură mai joasă. Din pahare mai mici vinul se bea mai rapid, adică se consumă în stare optimă.
Totodată, aroma vinurilor din strugurii cultivați în regiunile din nord este mai reținută și mai compactă, comparativ cu vinurile de la sud. De aceea, pentru aceste vinuri este nevoie de o cupă mai mică, rotunjită spre pâlnie pentru a păstra aroma. Comparând chiar și un asemenea pahar gol după vin cu un pahar în formă de V se poate observa că acesta păstrează mai bine aroma. Datorită faptului că se îngustează, paharul „corect” permite moleculelor aromatice să rămână în interiorul vasului chiar și după consumarea vinului, în timp ce dintr-un pahar cu suprafața deschisă sau în formă de V moleculele se evaporă.
Mai mult, în ultimul caz oxigenul pătrunde mai ușor, de aceea raportul dintre moleculele aromatice ale vinului și cel al oxigenului se strămută spre aroma neutră a aerului. În consecință, aroma devine foarte slabă, gustul – mai acru, mai dur, iar aciditatea – mai agresivă, deoarece vinul se bea printr-un flux larg, contactând cu partea de mijloc și din urmă a limbii.
Pentru vinurile albe maturate în butoi se recomandă pahare rotunde. Cupa lată, nu prea înaltă permite ca surplusul de alcool să se evapore, permițând, în schimb, adulmecarea aromelor care se evaporă mai greu – cele de vanilie, fructe, citrice etc.
Pentru vinurile roșii se recomandă pahare în formă de lalea, dar mai mari, deoarece suprafața evaporării substanțelor aromatice trebuie să fie mai mare, pentru ca aroma să se simtă mai bine.
Pentru vinurile rose se recomandă pahare ca în cazul vinurilor albe.