Haideți să ne aprofundăm în categoriile de calitate ale vinurilor spumante, mai ales că în curînd vom sărbători Anul Nou. În ajunul sărbătorilor de iarnă, vînzările vinurilor cu bule magice ajung la apogeu. Deci, cum clasificăm astfel de vinuri împărțite pe categorii de calitate și despre ce ne vorbesc inscripțiile pe etichete?
În dependență de natura oxidului carbonic, vinurile, saturate cu dioxid de carbon (CO2), se clasifică în:
– vinuri spumante;
– vinuri petiante;
– vinuri perlante;
– vinuri spumoase.
Să ne descurcăm cu noțiunile
Vin spumant – vin saturat cu dioxid de carbon exclusiv de origine endogenă, obținut prin fermentarea secundară a vinului în sticle, rezervoare sau sisteme de rezervoare, creînd în sticlele, în care este îmbuteliat ca produs finit, o presiune de cel puțin 3 bari la o temperatură de 20 оС. Conținutul minim de alcool în acest vin este de 9,5%.
Dacă fermentarea secundară a fost efectuată în sticle (dar nu în rezervoare), atunci pe etichetă, de regulă se adaugă înscrierea Methode Traditionnelle. Aceasta semnifică că vinul spumant după fermentare a trecut, de asemenea maturarea în sticle cel puțin 9 luni.
Vinurile clasice de colecție se maturează cel puțin 2,5 ani.
Vin petiant – vin saturat cu dioxid de carbon de origine endogenă, ce dezvoltă în sticlele în care este îmbuteliat ca produs finit, o presiune de la 1 pînă la 2,5 bari la o temperatură de 20 оС. Concentrația de alcool în acest vin – minim 7%.
Vin perlant – vin, saturat cu dioxid de carbon integral sau parțial de natură exogenă (adică dioxidul de carbon a fost adăugat din exterior), care dezvoltă în sticlele, în care a fost îmbuteliat ca produs finit, o presiune de la 1 pînă la 2,5 bari la o temperatură de 20 оС. Concentrația de alcool în acest vin – cel puțin 9%.
Vin spumos -vin, saturat cu dioxid de carbon de origine exclusiv exogenă, obținut prin saturarea vinului în sticle sau rezervoare ermetice, ce dezvoltă în sticlele în care este îmbuteliat ca produs finit, o presiune de cel putin 3 bari la o temperatură de 20 оС. Nu există restricții privind concentrația de alcool.
La vinul spumos și vinul perlant producătorii trebuie să adauge obligatoriu „obţinut prin adaos de dioxid de carbon„, scrise cu același font, de aceeași dimensiune, astfel încît consumatorilor să le fie clar de ce calitate este produsul pe care îl procură.
Cît zahăr conține vinul spumant ?
De constatat, că la vinurile spumante și la celelalte vinuri, categoriile conținutului de zahăr se diferențiază. De aceea, ca să nu ne încurcăm definitiv, mă voi opri doar la vinurile spumante. Aduc valorile numerice, pentru a risipi unele concepții greșite, de exemplu despre ceea că brut este vinul care nu conține zahăr. Uneori aud că vinul nu a fost la înălțimea așteptărilor, deoarece brutul s-a dovedit a fi destul de dulce. Cînd spun, că la el se admite pînă la 12 gr/l de zahăr, persoana este foarte surprinsă.
Pe etichetele vinurilor spumante putem vedea următoarele simboluri:
– “brut natur”– dacă concentrația masică de zaharuri nu depășește 3 gr/dm3. Această indicație poate fi utilizată numai pentru produsele în care nu a fost adăugat zahăr după fermentarea secundară;
– “extra brut” – dacă concentrația masică de zaharuri este cuprinsă între 0 și 6 gr/dm3;
– “brut” – dacă concentrația masică de zaharuri nu depășește 12 gr/dm3;
– “extra sec” – dacă concentrația masică de zaharuri este cuprinsă între 12 și 17 gr/dm3;
– “sec”– dacă concentrația masică de zaharuri este cuprinsă între 17 și 32 gr/dm3;
– “demisec”– dacă concentrația masică de zaharuri este cuprinsă între 32 și 50 gr/dm3;
– “dulce”– dacă concentrația masică de zaharuri nu este mai mică de 50 gr/dm3.
După cum observăm din categoriile de vinuri enumerate după conținutul de zahăr, din această listă a dispărut conceptul de demidulce, dar s-a păstrat în vinurile petiante și perlante. În general, înainte de a decide ce v-ați dori să procurați din vinurile cu bule magice, citiți cu atenție acest articol.
Traducere – Victoria Iancovschi.

