Uneori vinurile sunt îmbuteliate în sticle de mărimi nestandard. Sticlute nu prea mari destul de des se întîlnesc pe rafturile magazinelor. Dar mult mai interesante sunt sticlele de mărimi mari, în care vinul este mai scump decît același volum din același vin, cumpărat în sticle standard de 750 ml. Cum înfluențează dimensiunea sticlei la calitatea vinului?
De ce capacitatea unei sticle standard este anume 750 ml?
Totul se explică prin faptul că este mai practic. Cert este că un baric (butoi de stejar) conține 225 litri de vin, care poate fi turnat în 300 sticle de 0,75 litri, adică în acest caz nu vor fi pierderi. Aceste sticle vor umple 25 de cutii (cutii a cîte 12 sticle). În Statele Unite, volumul de vin deseori se calculează la cutii. Sticla standard este prevăzută pentru șase pocale.
Două stiluri
Există două stiluri de bază la sticlele de vin – ”Bordeaux” și ”Champagne”, care diferă ca formă. ”Bordeaux” are ”umerașe”, dar la ”Champagne” ele nu sunt evidențiate. În mod tradițional, sticlele ”Bordeaux” se utilizează pentru îmbutelierea vinurilor liniștite, dar ”Champagne” – pentru spumante. Denumirea mărimilor sticlelor sau ale formatelor, ”Bordeaux” și ”Champagne” sunt oarecum diferite.

”Bordeaux”
Încep numerotarea volumelor sale de la 375 ml. Ele se numesc ”demi”, ceea ce într-adevăr este egal cu jumătate din volumul standard de 750 ml.
”Janie” – 500 ml (două treimi din sticlă). În astfel de sticle, producătorii de regulă, toarnă vinuri de calitate pentru HoReCa sau vinuri de desert, cum ar fi ”Sauternes”, ”Tokaj” etc.
Următorul format după cel standard – 1 litru (fără un nume special) este deobicei utilizat pentru vinurile ieftine.
”Magnum” – 1,5 litri conține două sticle standard.
”Double Magnum” – 3 litri (patru sticle de 750 ml). Restul sticlelor mari au primit nume biblice sau ale regilor babilonieni.
”Jeroboam” – 4,5 litri (șase sticle standard) pînă în anul 1978, iar în prezent – 5 litri. Sticla a fost astfel numită în cinstea primului rege al regatului nord-Israelian, care a domnit la sfîrșitul secolului al X-lea î.Hr. timp de 22 ani.
”Imperial” – 6 litri (opt sticle).
”Salmanasar” – 9 litri (12 sticle). Salmanasar – numele mai multor regi ai Asiriei.
”Baltazar” – 12 litri (16 sticle). Baltazar este menționat în Biblie, regele babilonian, în timpul căruia perșii au acaparat Babilonul. Deasemenea – este unul din cei trei păstori, care au adus cadouri de Crăciun copilului Isus.
”Nebukadnezar” – 15 litri (20 sticle). Nebukadnezar – rege al Babilonului
”Melchior” – 18 litri (24 sticle). Numele altui păstor.
”Maximus” – 130 litri (pentru 1200 pocale). Aceasta este una dintre cele mai mari sticle produse vreodată. Înălțimea – 1,38 m, greutatea cînd e goală – 68 kg. Așa un gigant este Cabernet-Sauvignon Privat Reserve, 2001 din Beringer (California) care a fost vîndut la licitația Sotheby’s în New York în anul 2004 cu 55812 dolari.
”Champagne”
”Quarter”, sau ”piccolo”, ”ponei”, ”split” – 187,5 ml
”Jumătate” – 375 ml
Standard – 750 ml
”Magnum” – 1,5 litri
”Jeroboam” –3 litri (patru sticle de 750 ml).
”Reboam” – 4,5 litri (șase sticle standard)
”Matusalem” – 6 litri (opt sticle). Matusalem este cunoscut în Biblie drept unul dintre strămoșii omenirii, bunicul lui Noe. În Burgundia tot se folosește așa denumire, în această regiune nu este permisă utilizarea unui format mai mare de 6 litri.
”Salmanasar” – 9 litri (12 sticle).
”Baltazar” – 12 litri (16 sticle).
”Nebukadnezar” – 15 litri (20 sticle).
”Melchior” – 18 litri (24 sticle).
”Prima” – 27 litri (36 sticle).
”Melchizedek” – 30 litri (40 sticle).

Mărimea contează
Se știe că vinul este un organism viu care are o perioadă de dezvoltare, de vîrf și de dispariție. Aceste procese se desfășoară diferit în sticle de diferite volume. Cu cît volumul sticlei este mai mic, cu atît vinul se dezvoltă mai rapid și cu atît durata de viață este mai scurtă.
“Magnum” este considerat a fi volumul optimal pentru maturarea în sticlă a vinurilor liniștite, deoarece în el procesele oxidative sunt mai lente decît într-o sticlă standard și se maturează mai lent. Într-un volum mare de vin pătrunde mai puțin oxigen. Deaceea “Magnum” este preferat pentru colecții.
De regulă, cu cît volumul sticlei este mai mare, cu atît vinul este mai scump, în comparație cu numărul echivalent de sticle standard. Sticle mai mari ca volum decît “Magnum”se întîlnesc rar.
Château-urile de top preferă să toarne vinurile sale în colecții întregi de sticle de diferite dimensiuni și să le vîndă împreună. Astfel de colecții apar și la licitații, unde se vînd foarte scump. De exemplu, un set de vinuri Château Montrose, 2010 (12 “jumătăți”, 12 standard, 3 ”magnum” și cîte una de toate celelalte dimensiuni mari) a fost vîndut la licitația din Londra Sotheby’s (organizată în aprilie) cu 38240 de lire sterline.

Această idee ar putea fi împrumutată și producătorilor moldoveni, oferind vinuri pentru ocazii speciale. Desigur, acestea pot fi vîndute doar în magazinele companiei. În Moldova, cunosc doar două companii, care folosesc sticle mai mari decît “Magnum”. Cricova toarnă vinuri spumante în sticle de 1,5 litri, 3 litri, 6 litri și 15 litri. Iar Mold-Nord – în 1,5 litri, 12 litri și 18 litri.

Traducere – Victoria Iancovschi.

