Compania Chateau Vartely, cunoscută ca producător de vinuri de calitate, a venit cu o surpriză, lansând pe piață divinul XO Tribut. Vârsta minimă a distilatelor folosite a fost de 7,5 ani.


Până acum inițiativele noastre au fost de succes – proiecte ce țin de vinurile spumante, vinul botritizat, ice-wine, distilate, spune directorul general Ludmila Gogu. – Acum este timpul pentru divinul XO. „Tribut” este un omagiu adus tuturor anilor în care am fost provocați să producem ceva interesant, diferit de alte produse, și să spargem stereotipurile. Suntem foarte mândri de acest produs, pentru că acesta schimbă cu adevărat percepția consumatorilor despre ceea ce se consumă în prezent pe piața noastră. Dorim să le oferim consumatorilor posibilitatea de a încerca un divin diferit de alte divinuri prin fructuozitatea sa. Buchetul acestuia include arome florale proaspete intense, caramelul și taninurile puternice nu predomină.”
Divinul a fost creat pe baza alcoolilor puși la maturat în 2009. Potrivit lui Arcadie Foșnea, director executiv Chateau Vartely (în imagine), în 2008 a fost făcută o analiză a posibilităților de producere a produselor pe bază de distilate și a fost achiziționată o instalație de distilare din Germania. Strugurii Sauvignon Blanc, Feteasca Albă și Chardonnay au fost cultivați pentru viitorul divin pe propriile plantații ale companiei, în apropiere de s. Jora de Sus, raionul Orhei.

Am avut răbdarea să supraviețuim acestei perioade de 7,5 ani, încercând în fiecare an cum se dezvoltă alcoolii de divin puși la maturare în butoaie. Și iată că am decis că produsul este deja în formatul pe care îl așteptam și am vrut să îl prezentăm consumatorilor. Prima îmbuteliere a fost de 10 mii de sticle. Acesta este un volum foarte mic pentru portofoliul nostru, Tribut va fi un produs de nișă. Îl vom vinde în primul rând în Moldova, România și îl vom oferi tuturor importatorilor cu care lucrăm de pe aproape toate continentele”, a spus Ludmila Gogu.

Cel mai bun sommelier din România pentru anul 2017, Sergiu Nedelea, a prezentat oaspeților Chateau Vartely noul produs. Acesta a notat în buchet note de caise, lime și portocală. Culoarea portocalie a fost utilizată și în designul sălii, făcând o asociație cu aroma portocalelor.

Sommelierul Dumitru Coșleț și-a împărtășit opinia cu privire la noul divin:
Pot să spun cu încredere că este echilibrat, adică nu prea tânăr și nici prea bătrân. Nu prea îmi place să beau divinuri și coniacuri bătrâne, pentru că sunt cam grele pentru mine. Au prea multe note de stejar. Divinul „Tribut” nu este nici măcar un compromis, acesta a luat doar ce era mai bun de la divinurile tinere și cele bătrâne. În buchetul acestuia încă se fac prezente notele de fructe, dar sunt și câteva de la butoi – nuci prăjite, abia simțitele note de ciocolată, caramel, și, dacă nu mă înșel, de tutun. Are un post-gust foarte interesant, care îmi amintește de plăcinta de mere cu nuci prăjite. Nu este foarte simțit alcoolul (tărie – 40%), acesta fiind bine integrat. Este ușor de băut. Îmi place acest produs.”
Pe baza noului divin au fost făcute (manual), special pentru prezentarea sa, bomboane de ciocolată, pentru că se știe că ciocolata și coniacul (divinul) se potrivesc perfect. Apropo, este prezentă o notă de ciocolată și în buchetul de arome al Tributului.

Invitaților li s-a propus, de asemenea, un desert de ciocolată, indicându-li-se cum să evidențieze mai bine meritele divinului și să obțină mai multă plăcere de la acesta.


Paharele mari de coniac, întoarse invers, au creat nedumerire – la ce servesc acestea? În ele însă era divin „uscat”, adică numai buchetul său de arome, care este mult mai bogat decât cel ce se simte într-un pahar cu divin adevărat. Și asta pentru că alcoolul, evaporându-se, te împiedică într-o oarecare măsură să simți paleta bogată de arome a băuturii.
Divinul „Tribut” va costa în magazine aproximativ 280-300 de lei pentru o sticlă de 0,7 l.


