În Moldova, de obicei, frigăruii se prepară din carne de porc, astfel vom alege vinul pentru carne de porc. Există o regulă gastronomică – frigăruii din porc se asociază cu vinul roșu. Dar care?
Există un stereotip, dacă mergeți la natură să faceți frigărui, atunci e un vin din “bag-in-box”. Dar, aceste tipuri de vin sunt simple, de obicei, demisec. E o alegere neinspirată pentru acest fel de mâncare. Pentru a alege vinul vă propun să țineți cont de 3 criterii:
Primul – un vin sec.
Al doilea – frigăruii având un gust pronunțat – se prepară cu condimente, e nevoie de un vin puternic. Adică, se va alege un vin acid, care va neutraliza grăsimile , cu tanini viguroși. Ar fi bine de exclus vinurile Pinot-noir și Merlot, ele nu se încadrează în această categorie.
Al treilea – de dorit de evitat vinurile foarte complexe, asociate cu carnea marinată, făcută pe grătar ele nu vor fi apreciate la justa lor valoare.Negru de Purcari se va savura altădată, pentru un eveniment mai deosebit
Mai detaliat. Eu recomand următoarele TOP-5 vinuri, potrivite pentru frigăruii din carne de porc.
- Saperavi
- Cabernet-Sauvignon
- Shiraz (Syrah)
- Malbec
- Carmenere
Un alt vin ar fi un vin roșu din cupaj, Cabernet-Sauvignon – Feteasca-neagră.
Но из чего вы будете пить эти замечательные вина? Из пластиковых стаканчиков? На Западе давно принято носить с собой на природу винные бокалы (не зря там придумали корзинки для пикника). Чем мы хуже? Зачем обделять себя в получении полноценного эногастрономического удовольствия? Если пить вино из стаканчика, значит, лишить его аромата. Короче – берите бокалы. Это – не снобизм, а всего лишь правильное потребление вина – красивое и приятное.
Din ce veți bea aceste vinuri excepționale? Din pahare de plastic? În Vest se poartă la picnic paharele de vin (ei au inventat coșul pentru picnic). Nu suntem mai prejos. De ce să ne privăm de la o plăcere enogastronomică adevărată? Vinul, băut din paharele de plastic, va pierde din aromă. Concluzia – de luat pahare de vin. Un consum corect și plăcut al vinului nu e un snobism.
Traducere – Mahaela Para.