Pentru a combina corect mâncarea şi băuturile de Revelion, trebuie să înţelegem clar ce ne dorim: să gustăm din toate deliciile culinare, fără a pune accent pe ce bem, sau o facem conştient?
Spumantul – alegerea perfectă
În ambele cazuri, seara va începe cu o cupă de spumant. Alegerea vă aparţine. Nu are sens să recomandăm celor care preferă spumantele dulci – un brut sau extra brut. Toate vinurile sunt bune, dacă sunt calitative. Fiecare vin are publicul său ţintă. Spumantul este alegerea perfectă pentru Revelion, ţinând cont că, mai întâi veţi ciocni paharele, întâmpinând noul an, iar apoi veţi continua cu gustările.

Mâncarea – inamicul vinului
Tradiţional, pe masa de sărbătoare în Moldova, dar şi în ţările post-sovietice, regăsim salata cu hering sau olivie, scrumbie afumată cu ceapă şi măsline, peşte sărăt, şproturi, răcituri cu usturoi şi tot felul de murături. Cel puţin, la sigur câte ceva din ele.
Toate aceste bucate (făcând o mare excepţie pentru tradiţionala salata olivie) nu sunt cel mai potrivit pairing pentru vinuri de calitate, cu aromă şi gust complex. Cheltuind un buget generos pentru mâncare, plus, un vin scump, practic, aţi aruncat banii în vânt. Şi asta, pentru că aceste produse nu vor pune în valoare vinul, ci dimpotrivă. Veţi rămâne dezămăgit. În primul rând, pentru că mirosul strigent al mâncărurilor va ştirbi din aromele vinului, şi doi – astfel de combinaţii vor erona gustul şi aroma vinului. De exemplu, peştele sărat va face vinul să aibă un gust metalic, iar murăturile îi vor oferi un gust plat. Despre usturoi nici nu se discută.
Ce bem?
Ce bem, în acest caz? Dacă aţi optat pentru acest meniu, nu tocmai sănăts, dar gustos, atunci alegeţi băuturile tari. Dacă aţi ales votca, atunci să fie una cu gust şi aromă neutră, astfel, se va potrivi cu orice bucate.
Spectrul de băuturi tari este unul vast, însă, divinul (coniacul), de asemenea, ca şi vinul, nu este alegerea potrivită. În acest caz, buchetul va rămâne în umbră, în special, dacă vorbim despre divinuri nobile, maturate, la care au lucrat adevăraţi maeştri. De regulă, divinurile şi coniacurile se beau la desert, cu o ceaşcă de cafea şi trabuc. Important e să nu mâncaţi înainte bucate cu usturoi, afumătrui, care inhibă receptorii gustativi.
Mai puţin – mai bine

Varianta perfectă ar fi să gândiţi meniul de Revelion în aşa fel, ca mai multe bucate să se combine cu un sigur vin. Puteţi opta pentru două sau trei vinuri, alegând pairingul gastronomic potrivit. Important e să nu-l combinaţi cu deliciile culinare descrise mai sus – inamicii vinului. Lăsaţi-le pentru o cină obinşnuită.
Nu trasnformaţi noaptea de Revelion în festin. În mod obişnuit, nu mâncăm noaptea, nu-i aşa? E mult mai sănătos, dacă meniul de sărbătoare va fi minimalist, dar estetic şi bine gândit – mai puţină mâncare, dar combinată cu vinuri de calitate.
Vă doresc ca în prima zi a noului an să vă simţiţi minunat!
Traducere – Alina Guțu.

