Stridiile se consumă crude, fierte, prăjite, la cuptor, la grătar, stridii pane, stridii “pai”, în sos de vin alb, etc.
La Gastrobar, stridiile se serversc crude (astăzi, stridiile pot fi găsite la Chișinău și în alte localuri, de exemplu la Embargo). Ele pot fi mâncate cu lămâie, sos de soia și sos tabasco (sosul este produs din ardeiul de Cayenne, oțet și sare, maturat în butoi de stejar). La Gastrobar, stridiile sunt acompaniate cu specialitatea casei – avocado la grătar (e o combinație interesantă)
Notă informativă: Stridiile sunt considerate un compus biologic unic de substanțe benefice. Carnea lor conține proteine,lipide, carbohidrați, fier, zinc, cupru, iod, fosfor, acid nicotinic, vitaminele B1, B2, B12 și PP, și acizi grași, dintre care și acizi “Omega-3”. Acești compuși de neînlocuit crează gustul unic și delicat al stridiilor.
Conform savanților americani, carnea stridiilor conține și ceramide – molecule de acizi grași nesaturați. Aceste substanțe contribuie la combaterea cancerului de sân, blocând creșterea celulelor canceroase. Cercetările științifice ale italienilor și ale americanilor au demonstrat că stridiile crude, midiile și alte moluște marine conțin doi aminoacizi unici, care stimulează producția hormonilor sexuali. Iar conținutul de zinc contribuie la sinteza testosteronului.
Acest cocktail de proprietăți benefice ale stridiilor se recomandă de asociat cu un vin nobil. Sommelier Inna Șanghina a ales Sauvignon-blanc de la Fautor.
Sauvignon-blanc – pairing ideal pentru stridii. Acest vin are un caracter impresionist, un vin-wow. Proaspăt, viu, exploziv, jucăuș, “crocant”. Aromele explozive de frunză de coacăză neagră și agriș, și gustul intens vor accentua finețea stridiilor. De obicei, stridiile sunt asociate cu Sauvignon-blanc sau Riesling, dar chiar și vinurile din același soi pot fi diferite, din acest motiv trebuie de ales vinul perfect” – recomandă Inna.
Stridiile se combină și cu vinurile din cupaj (doar seci), în compoziția cărora e prezent Sauvignon-blanc sau sau Riesling.
Traducere – Mihaela Para.