Cele mai vândute divinuri ale companiei Călărași Divin din seria Legenda au fost „actualizate” pentru Anul Nou. Nu numai că designul lor s-a îmbunătățit, important este că calitatea acestor produse a crescut considerabil, chiar dacă era deja înaltă. În urma seriei de TOP- Special Collection, care a stabilit noi standarde de calitate în industria divină internă, producția liniei de bază a liderului industriei – Legenda – a fost, de asemenea, setată la un nivel superior. Despre cum s-a format și cum a fost realizat, merită de povestit.
Unul dintre avantajele Călărași Divin este că directorul de calitate, Constantin Olaru, este doctor în științe tehnice, fiind anterior responsabil în laboratorul de coniac al Institutului Național al Viei și Vinului. Prin urmare, cunoștințele sale, ani de experiență și potențialul științific sunt folosite în producția divinuluir Călărași.
Bazat Științific
În 2016, Călărași Divin a îmbunătățit tehnologia de maturare a distilatelor, ceea ce implică o maturare mult mai lungă în butoaie. Datorită acestui fapt, distilatul este mult mai armonios și mai cuprinzător în ceea ce privește proprietățile organoleptice. Maturarea distilatelor are loc în condiții ideale de temperatură și sub control riguros. De două ori pe an, se prelevează probe din toate recipientele și butoaiele pentru o analiză complexă a substanțelor de stejar. În baza acestora, se ia deciza pentru fiecare distilat, dacă ar trebui să fie lăsat acolo unde este sau transferat la următoarea etapă tehnologică.
Vârsta este indicată pe etichetele divinurilor noastre, ceea ce nu înseamnă întotdeauna perioada calendaristică de maturare a principalelor distilate din care sunt fabricate”, spune Constantin Olaru. “Se întâmplă ca un distilat de cinci ani să nu fie pregătit pentru un divin de cinci ani, din acest motiv îl lăsăm pentru încă un an la maturare (ca la școală, pentru al doilea an de studiu). Aceeași situație și pentru cel de șapte ani etc. În timpul maturării, nu ne orientăm după calendar, ci după indicatorii fizico-chimici și organoleptici. În plus, atunci când se fac cupajele, se adaugă distilate mai vechi – aceasta este deja o chestiune de tehnologie pentru a oferi buchetului și gustului mai multă complexitate și pentru a îmbunătăți proprietățile organoleptice ale produsului finit. Apropo, vârsta divinului indicată pe etichetă este vârsta cel mai tânăr distilat utilizat în cupaj. Ideea și obiectivul nostru este de a crea divinuri de un nivel de calitate mai înalt decât cel stabilit de standarde: astfel încât un divin de cinci ani să fie perceput cel putin ca unul de șapte ani, iar acel șapte ca cel de opt sau nouă ani de maturare”.
Mai multă calitate
Vrem ca cel mai popular produs al nostru să devină o legendă și oferim mai multă calitate pentru prețul său decât se așteaptă cumpărătorul”, continuă directorul de calitate. “Așa că am decis să aducem câteva îmbunătățiri în cupaj. În același timp, a fost important să se mențină continuitatea, astfel încât consumatorul să-și recunoască produsul preferat. Noi am creat opt cupaje de probă, l-am identificat pe cel mai bun și l-am transmis la producere. De fapt, este o muncă grea, meticuloasă, dar fără de care este imposibil să se asigure produse de înaltă calitate”.
Trebuie reamintit faptul că această lucrare începe din podgorii, care trebuie sădite cu soiuri optime pentru producerea divinilor. Cuiva i se poate părea fără importanță soiul din care se obține distilatul de vin, însă acesta este foarte important.
Pentru acest tip de produs sunt necesari struguri cu o aromă florală neutră. Compania Călărași Divin preferă soiurile Riton, Alb de Onitcani, Aligote și Feteasca-alba. Toate aceste soiuri sunt prezente în divinul Legenda. Suprafața totală a podgoriilor proprii, cu soiuri pentru divin ale companiei, este mai mare de 500 de hectare.
Procesăm fiecare soi de struguri separat și comparăm distilatele obținute din acestea. În baza cercetărilor dea lungul anilor, am ajuns la concluzia că soiurile moldovenești Riton și Alb de Onitcani au cele mai mari perspective pentru dezvoltarea producției de divinuri de calitate, care ar trebui să fie unice ca tip de produs.
Rezumând cele de mai sus, aș dori să subliniez: pentru a asigura o calitatea înaltă a distilatelor, toate procesele de producție – cultivarea strugurilor, fabricarea materialelor de vin, distilarea, maturarea, formarea cupajelor, prelucrarea, îmbutelierea – sunt sub un control foarte strict. Am pus producția pe o bază științifică, al cărei scop sunt produsele de înaltă calitate. Foarte important este transparența fiecărui lot. Acest lucru ne permite să spunem că astăzi producem un divin de o clasă superioară celor precedente sub aceeași marcă”, – încheie Constantin Olaru.
Acum să trecem de la teorie la practică. Eu am degustat divinul actualizat Legenda de cinci și șapte ani. Privind înainte, voi spune că schimbările m-au încântat. Trebuie remarcat faptul că consumul divinului are niște particularități mai deosebite. Turnați-l într-un pahar și se lăsați-l să stea câteva minute pentru a permite alcoolului să se evapore ușor. Și atunci este important ca în timpul degustării să nu te grăbești, ca să „descoperi” mai multe arome și să te bucuri de bogăția lor.
Legenda Călărași, 5 ani
Culoarea divinului este elegantă, chihlimbară, cu strălucire. Pe pereții interiori ai paharului rămân urmele groase (numite picioare) a divinului, ceea ce prezice un extract bun. Deodată se simte o aroma de fructe și caramel. Pentru vârsta de cinci ani, acest produs are un buchet foarte bogat.

În el se simt tonuri florale deschise. În timpul rotației paharului, pâlpâie o nuanță de tufișuri (se pare că prezența unui divin vechi se face simțit). Puțin mai târziu, în gama florală se remarca o floarea-soarelui. Aroma discretă de păstăi de vanilie, fructe de pădure uscate – măceș, păducel, scoruș – și piersică uscată. Este foarte important ca alcoolul (40%) să nu influențeze la savurarea buchetului. După un timp, au apărut note de fructe – prune prea coapte și smochine proaspete. Aroma fagurelui seduce cu dulceață, iar indiciul de ghimbir este ușor îndrăzneț.
Gustul este moale, uleios, cu o nuanță ușoară de caramel, puțin arsă în prima înghițitură (până când receptorii se obișnuiesc), apoi dispare. Postgust lung de vanilie. Este un produs excelent, perceput ca având cel puțin șapte ani.
Legenda Călărași 7 ani
Odată cu înaintarea în vârstă, culoarea divinului devine ușor mai închisă, dar și chihlimbară, profundă, cu nuanțe frumoase și strălucite. Primul miros sunt boabele de cafea prăjite și ciocolata neagră. Buchetul dezvăluie arome de prune uscate, frunze uscate de tutun, piele nobilă, un fum slab. Puțin mai târziu, au apărut nuanțe de fructe, coajă de portocală, caramel, un indiciu de marmeladă, curmale, sâmburi de migdale, tufișuri, ghimbir, o nuanță de păstăi de vanilie, lemn nobil antic (mobilier îngrijit cu grijă).

O înghițitură de divin îți dă senzație de o mătasă delicată, în gust – un indiciu de marmeladă. În postgust, divinul „arde” plăcut, lăsând o nuanță ușoară de vanilie care nu dispare pentru o perioadă foarte lungă de timp. Mai mult, este înlocuit cu prune uscate. Dacă îl gustați orbește și încercați să ghicești vârsta acestui divin, aș considera-o ca fiind de zece ani.
Bravo stăpânilor de coniac! Aceste divinuri sunt foarte plăcute, dând plăcere proprietăților organoleptice.
De ce Legenda?
Numele seriei Legenda nu este întâmplător. Acesta reflectă dorința producătorului de a transmite consumatorilor poveștile și legendele frumoase ale podgoriilor lor. Formula divinului este destul de simplă. Conține produsul viței de vie, priceperea viticultorilor, specialiștii în coniac și înțelepciunea stejarului vechi.
În satul Păulești, nu departe de podgoriile companiei, există un stejar legendar care provine dintr-o ghindă care a fost în cosmos. În timpul primului zbor al omului în spațiu, în 1961, împreună cu Iurie Gagarin, la bordul navei erau semințe de diferite plante, inclusiv și o ghindă.
În 1970, un locuitor al satului Păulești din regiunea Călărași, Timofei Cibruciu a primit în dar o ghindă specială, care a fost plantată în satul natal. Stejarul crescut din această ghindă își trage ramurile spre cerul înstelat de 50 de ani. Localnicii îl numesc stejarul lui Gagarin. Această poveste legendară i-a inspirat pe maeștrii locali de coniac să creeze o serie de divin numit Legenda.