Acum în Chișinău aveți o posibilitate unicală să degustați 400 mărci de vin și să fiți în cel mai exhausitv și profesionist mod informat despre vinificația contemporană a Moldovei. Pe data de 22 februarie la intersecția străzilor Pușkin și Șciuesev a fost deschisă «Sala de degustare wine.md» – prima după închiderea încă pe vremurile sovietice a sălii de degustare, care a funcționat în subsolul bisericii Sf. Panteleimon (pe str. 31 august). Timp de patru luni pînă la deschiderea oficială obiectul a funcționat în regim de testare, atragînd cele mei promițătoare reacții din partea atît a celor mai riguroși amatori locali, cît și din partea numeroșilor oaspeți ai capitalei.
“Sala de degustare wine.md” a fost întemeiată de fondatorii „Vinotecii wine.md” Snejana Zacepa (director) și Ivan Muntean.

Consumatorii urmează a fi educați
Locul în care a fost deschisă sala este unul simbolic, cel puțin, pentru locuitorii Chișinăului de generații. Această intersecție “în popor” de mai demult se numește colțul «beat» (în traducere «mot à mot»). Cîțiva decenii în urmă aici se afla o mică ”berărie”, magazinul ”Mineralinîe vodî” (”Ape minerale”) și o bodegă populară printre ”amatorii” din preajmă. Dar toate acestea au despărut demult. Potrivit directorului Oficiului Național al Viei și Vinului domnului (ONVV) Gheorghe Arpentin (pe poză – în stînga de profesorul UTM, directorul Scolii de sommelieri, domnul Nicolae Luca), cultură generală a consumatorilor de vin în Republica Moldova încă lasă de dorit foarte mult, desi observăm anumite schimbări spre bine.

Dezvoltarea unei comuntăți de consumatori educați cere eforturi. Vinul nu este o simplă băutură cu alcool. Vinul este un produs istoric cu puternice conotații emoționante. Noi spunem, că Moldova este o țară vinicolă, dar paradoxal pe piața internă cota vinului în consumul total de alcool (exprimat in a.a.) este doar de 12%. Și totuși vinul ne caracterizează ca și națiune, și, în această ordine de idei, noi sîntem pur și simplu obligați să păstrăm această moștenire și să o promovăm din tot sufletul. Înainte noi am avut aici așa numitul «pianîi ugol» (în traducere «colțul beat»). Eu ași dori foarte mult, ca acest «colț» să de vină «colțul culturii înalte a consumului de vin». ONVV este un partner permanent al unor asemenea proiecte și va rămîne mereu alături de dumneavoastră», – a conchis Gheorghe Arpentin.
Inspirați de «Beciul de vin al lui Ițek Oksinoit» (sec. XIX)
În 1895 în subsolul încăperii de pe str. Leovskaia (acum str. Șciusev), intersecție cu str. Gubernskaia (acum str. Pușkin) a fost deschis «Beciul de vin al lui Ițek Oksinoit». Potrivit informației etnografului Dmitrii Kovali, subsolul se datează cu anii 1870.

Acest anunț publitar a fost publicat în calendarul pentru anul 1913, cînd «Beciul de vin al lui Ițek Oksonoit» a «crescut» în «Magazinul de vin, băcănie și gastronomie al lui I.A. Oksonoit».

Cînd s-a descoperit, că aici s-a aflat «Beciul de vin al lui Ițek Oksonoit», noi am înțeles, că acest subsol și este anume acel loc, unde urmează a fi renăscută sala de degustare în Chișinău – povestește unul din fondatorii «Sălii dedegustare wine.md» Ivan Muntean. – Anume aici în semn de recunoștință atît personalității lui Ițek Oksinoit, cît și perioadei sovietice, cînd în Chișinau în premieră a fost realizată idea unei săli de degustare specializate. Realizarea proiectului a fost precedată de mai multe etape și initiative. Întîi a fost lansat un internet-magazin. Apoi a apărut vinoteca. După aceasta a fost deschis studioul de cadouri, deoarece vinul nu este doar un bine cunoscut produs cu istorie și cultură, dar și un foarte binevenit cadou. Și doar după toți acești pași a urmat sala de degustare.
Acest obiect are o «biografie» deosebită. A venit și rîndul nostru să-i dăm următoarea viață. Sperăm, că și după noi se vor găsi oameni, care vor fi capabili să se inspire de istoria lui Oksinoit, dar poate că, dece nu, și de istoria noastră, pentru a continua tradiția în cauză și a nu transforma acest loc în altceva. Am dori foarte mult, ca locul acestă, fiind renăscut ca un beci de vin, să nu-și peardă acestă calitate».
Întru demonstrarea valorii istorice a obiectului, la împodobirea (de fapt restabilirea) sălii a fost folosită starea primară, orginală a pereților beciului (a fost demontat tot «ghipsocartonul», fiind urmat de tencuieala din epoca sovietică). Pe o cărămidă a fost găsită marca fabricii cu numele fonadatorului E.V. Purcel (în transcrierea originală «Е.В.Пурчелъ»). Din această cărămidă în anii 1870 a fost construit subsolul, avînd de asupra o încăpere cu un etaj, care ulterior a fost reconstruită. Pentru a sublinia atmosfera autentică a încăperii partea exterioară a barului a fost decorată cu doage de stejar din imensele butoaie de la Cricova (așa numitele «buturi»), fiind păstrată și culoarea naturală a acestora.

Chiar și chiuveta din spatele barului, unde oaspeții au posibilitatea de a-și împrospăta pocalul, a fost pusă pe un trunchi al unui copac de salcîm de 74 de ani din fața «Vinotecii wine.md”, tăiat de angajații «Asociației de Gospodărire a Spațiilor Verzi» exact pe parcursul reconstrucției.

Nimeni nu s-a așteptat, că întru-n loc, legat de consumul vinului, ar putea fi găsit portretul «faimosului» Ghenadii Onișcenko, fostul medic-șef sanitar de stat al Federației Ruse. Ghenadii Onișcenko a devenit cunoscut în Republica Moldova în special grație unor declarații tăioase la adresa vinificației moldovenești, ca exemplu: «Vinul moldovenesc poate fi folosit la vopsirea gardurilor». Snejana și Ivan, avînd un fin simț de umor, au vopsit lemnul de la intrarea în sală cu vin roșu de casă. A ieșit nu numai ingenios, ci chiar și frumos.


Merită o atenție specială așa numitul «ungher al lui Diogen», unde cîteva fragmente de butoaie sînt folosite drept polițe pentru o mică bibliotecă în domeniul vinului și vinificației. Cu titlu de informare: Diogen din Sinopa (a trăit aprox. în anii 400-325 î.e.n.) își petrecea zilele într-un butoi. Tot aici a fost aranjată și o tablă de șah pentru acei, care ar dori să-și reaminteacă regulile acestui joc nobil.


Și încă un “atuu” al casei îl reprezintă peretele, unde oaspeții pot să-și exprime impresiile, doleanțețele sau, pur și simplu, să deseneze ceva.

Alături, în același perete, se găsește o nișă, în care este plasată o machetă a unei așezări, care reprezintă cultura arheologică Cucuteni-Tripolie (la momentul publicării articolului a fost în curs de finalizare).

În cadrul proiectului nostru noi am vrea să demonstrăm, că istoria vinificației pe meleagurile noastre (interfluviul Nistru-Prut), cu adevărat, este mult mai lungă decît perioada moldovenească. Drept exemplu, pe teritoriul Republicii Moldova a fost găsită o așezare din epoca culturii Cucuteni-Tripolie, suprafața căreia a fost literalmente acoperită cu sîmburi de struguri. După o serie de investigații îndelungate, paleobotanicii încă pe timpul sovietic au demostrat, că respectivele artefacte dovedesc întrebuințarea activă de către localnici a unui soi de poamă domesticită. Astfel, cu toată responsabilitatea, putem trage concluzia, că teritoriul actualei Moldove constituie una dintre cele mai vechi zone viti-vinicole din lume. Anume acestui fapt va fi dedicată macheta așezării tripoliene, care acum este în curs de finalizare. Noi vrem, printre altele, și să arătăm, cum în acele vremuri se producea vinul aici în zonă. Reamintesc, că lemnul în vinificație a apărut mult mai tîrziu, decît timpurile, care vor fi reproduse în modelul nostru. Pînă la lemn în vinificație a fost folosit numai lutul. Tehnologia a fost una simplă. Poama se tescuia cu picioarele pe o podea sau platformă înclinată, fiind acoperită cu un strat de lut bătătorit. Mustul format se scurgea de la sine în vase confecționate la fel din lut. Noi am comandat pentru «Sala de degustare wine.md» un șir de copii ale ulcioarelor tripoliene, avînd ca și model originalele pastrate în Muzeul Național de Istorie a Moldovei».
Obiect unical
La ziua de azi în capitala țării nu avem obiecte de genul săli de degustare sau unui restaurant unde atenția primordială ar fi acordată, în primul rînd, vinului, și doar apoi bucatelor. Aici, în «Sala de degustare wine.md» prioritatea absolută o are vinul, iar bucate sînt alese după și pentru vinul selectat. Este vorba de un meniu de calitate, nu doar de snack-uri la vin. Bucătarul-șef este un italian.
Lista de vinuri include întregul asortiment al «Vinotecii wine.md». Orice vin prezent în asortimentul vinotecii poate fi savurat la păhar. Din start au fost selectați cei mai reprezentativi producători, asfel ca amatorii să găsească vinuri la orice gust. Sala de degustare dispune de vinuri din toate soiurile de struguri folosiți în vinificația autohtonă. O astfel de diversitate nu este în stare și-o permită nici un restaurant din Chișinău dintr-un singur motiv simplu. Un asemenea asortiment cere foarte mult spațiu.

Toate produsele noi sînt, în primul rînd, plasate în Enomatic, unde încap 16 sticle. Enomatic-ul este un aparat special, care permite păstrarea sticlelor destupate (sub un strat de gaz inert) fără riscul de afectare a calităților vinului pînă la 28 de zile. Drept, că în perioda funcționării «Sălii de degustare wine.md» în regim de testare nici o marcă de vin din Enomatic «nu s-a reținut» mai mult de 11 zile. Încă un avantaj oferit de acest aparat este că ultimul s-a dovedit a fi extrem de convenabil la degustări rapide, sau așa numitele «expres-degustări». În asemenea cazuri, amatorul poate foarte repede gusta mai multe vinuri în regim de autoservire.

Pentru aceasta clientul va avea nevoie de un card, care poate fi procurat pe loc la barmanul «Sălii de degustare». Suma de bani pentru degustare este la discreția clientului și se depozitează pe card, cu care și se activează Enomatic-ul. La introducerea cardului suma apare pe tabloul luminos al aparatului, actualizîndu-se pe măsura valorificării. Oaspetele alege una din cele trei porții (opțiuni) ale vinului selectat: 35 ml., 75 ml. (volumul general acceptat pentru degustări) sau 150 ml. Prețul fiecărei porții la fel apare pe tabloul aparatului. Asortimentul din Enomatic se reînnoiște săptămînal.

În „Sala de degustare” sînt aplicate trei tipuri de prețuri: pentru o porție din Enomatic; pentru o sticlă întreagă destupată pe loc (plus 50 lei pentru fiecare «dop», așa numita «cork fee»); și pentru vinurile, care se vînd «la păhar». Totodată, la vinurile cumpărate pentru consum în afara Șălii de degustare se aplică prețul de pe raft al „Vinotecii wine.md”.
Prima degustare
Începutul degustărilor în cadrul «Clubului amatorilor de vin» (deja în regim de funcționare de lucru, dar nu de testare) a fost pus de vinurile «Et Cetera». Principalul vinificator și coproprietarul cramei Alexandru Luchianov a prezentat oaspeților 6 mărci de vin: un spumant, un vin alb și patru vinuri roșii.



Directorul «wine.md» Snejana Zacepa a declarat, că drept scop principal al «Sălii de degustare wine.md» îl constituie promovarea culturii consumului corect al vinurilor Moldovei. «Sala de degustare» urmează suplinească lacuna de decenii, formată acum 34 de ani, după închiderea pe 6 noiembrie 1985 a unicii săli de degustare din Chișinău (bine cunoscute nu numai în fosta URSS, dar și peste hotarele acesteia), care a funcțonat în acele vremuri pe str. 31 august.
P.S. Pînă la deschiderea oficială a «Sălii de degustare wine.md» cel puțin patru oaspeți din adevărații amatori i-au întrebat pe fondatori, dacă ei ar fi siguri, că regimul deschis al funcționării «Sălii de degustare» ar fi cel mai potrivit pentru local. Văzînd nedumerirea provocată de întrebare, oaspeții au precizat: «Oare nu vă temeți, că turiștii vor călca totul în picioare ca rondurile de flori de pe alei?»
În ciuda diferitor temeri «Sala de degustare wine.md» va fi deschisă zilnic de la 10:00 pînă la 23:00 pentru toți doritorii. Capacitatea sălii mari este de 62 de persoane, iar celei mici – 12 persoane. Iar în ceea ce privește turiștii, inclusiv din străinătate, este de menționat, în semn de recunoștință, că anume ei și au fost acei, care printre primii și au «descoperit» localul.
Adresa «Sălii de degustare wine.md» – mun. Chișinău, str. Șciusev 62.
